Hlavní obsah

ČSSD chce vyšetřovací komisi ke stravenkové kauze

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna v úterý přerušila projednávání návrhu na zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Po asi dvouhodinové debatě prošel návrh ČSSD na odročení projednávání bodu až do zřízení parlamentní vyšetřovací komise. Ta by se měla zabývat podezřením, že zachování daňově zvýhodněných stravenek ve vládní reformě veřejných financí si objednala firma Sodexho prostřednictvím lobbistické společnosti.

Článek

S návrhem na ustavení sněmovní vyšetřovací komise přišel předseda poslanců ČSSD Michal Hašek, kterému vadí vyjádření vlády, že opozice na zachování stravenek vydělá. "To je nehorázné," uvedl Hašek.

Pro návrh ČSSD hlasovalo 88 poslanců, proti 71. K přijetí bylo třeba právě 88 hlasů ze 175 přítomných, s opozicí hlasoval Miloš Melčák a Evžen Snítilý.

Komise by řešila celý reformní batoh

Hašek Novinkám řekl, že sociální demokraté nyní pro vyšetřovací komisi zpracují přesné zadání. To se podle něj netýká jenom stravenkové aféry, znění usnesení přijatého Sněmovnou jde ještě dál.

"Týká se také činnosti lobbistických firem v průběhu projednávání a hlasování o celém Topolánkově reformním batohu. Mandát komise by byl poměrně široký a vlastně by zjišťoval, zda celý ten batoh je skutečně jenom výsledkem politického boje,“ sdělil Hašek.

Návrh na vznik komise by podle něj měl být projednán na nejbližší řádné schůzi Sněmovny. Ta začíná 22. dubna. "Rozhodně bude platit, že komise musí dostat také čas na svoji práci, což si myslím, že by byla záležitost minimálně šesti měsíců,“ upřesnil Hašek.

ODS není jednotná, ale chtěla o návrhu dál jednat

Přestože s návrhem přišla ODS, ne všichni její poslanci s ním souhlasí. Podle nich znevýhodňuje malé firmy bez závodního stravování, velkým firmám by naproti tomu výhody zůstaly. Dohodli se ale, že návrh nechají projít do druhého čtení a pak o něm budou debatovat.

Návrh za zrušení výhody podporují z menších koaličních stran zelení, proti je naopak většina lidoveckých poslanců. Proti jsou také nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Kalousek: stravenky pomáhají jen stravenkovým firmám

"Návrh neodstraňuje výhody pro zaměstnance, odstraňuje pouze jeden nástroj, který může vést i k zajištění jiných nákupů. (Návrh) omezuje daňové úniky a nenutí zaměstance, aby se o tuto výhodu dělili se zisky stravenkových firem," řekl před hlasováním ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Podpora stravenek je podle něj pouze podpora zisku stravenkových firem.

Opozice si stěžuje, že by zrušení stravenek ublížilo hlavně menším firmám, které nemají vlastní stravovací zařízení. Ministr ale uvedl, že jestliže se jedná o firmu pouze se dvěma či třemi zaměstnanci, může si podle ministra stravování zajistit smluvně.

"Nerovnost existuje již nyní," uvedl spoluautor návrhu Michal Doktor (ODS) s odkazem na to, že stravenky zvýhodňují firmy bez vlastního systému stravování, které si je pak mohou odvádět na daních.

Rath: vám jídlo nosí do kanceláří

"Asi nevíte o tisících lidech jako jsou řidiči, opraváři nebo pracující v určitých venkovských sídlech, kde restaurace ani není," reagoval David Rath (ČSSD). "Vím, že vám obědy nosí do kanceláře, proto se smějete," dodal poté, co se během jeho vystoupení ozval z vládních lavic smích. Nejvíce se smál premiér Mirek Topolánek (ODS), který také označil Ratha za "komedianta".

Kalousek Rathovi odpověděl tak, že v případě například opravářských firem se vyplácejí diety a cestovní náklady, které jsou daňově uznatelné.

"Svět nejsou jen krásné restaurace v pětihvězdičkových hotelech, ale také život, o kterém vy nic nevíte. Děláte si legraci z nás a z občanů," odvětil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Problém Sodexho Pass

Původní podoba vládní reformy počítala s tím, že stravenky už daňově zvýhodňovány nebudou. Podle oficiální verze vlády si zachování zvýhodnění nakonec vymohli Melčák a Pohanka. ČT ale na začátku ledna uvedla, že si zachování zvýhodnění objednala společnost Sodexho Pass. Měla za to firmě zpřízněné s poradcem premiéra Marka Dalíka zaplatit 100 000 eur. Premiér však jakoukoliv korupci odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám