Hlavní obsah

U novozélandských břehů zachránil delfín dva vorvaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Dva vorvaně, kteří nebyli s to odplout od pobřeží Nového Zélandu a jimž hrozila smrt, vyvedl na širé moře delfín. Informoval o tom ve středu představitel místních ochránců zvířat Malcolm Smith.

Článek

"To je poprvé, co vidím něco takového. Je to neuvěřitelné," divil se Smith. Uvedl, že on sám se nejprve marně snažil zachránit dva vorvaně, kteří ztratili orientaci, když se dostali mezi břeh a nedaleké zvýšené písečné dno.

"Byl jsem promočený a začala mi být zima a vorvani byli stále unavenější. Dosáhl jsem stavu, kdy jsem myslel, že jsem udělal vše, co bylo v mých silách, a že už je třeba to vzdát," připustil záchranář. Takto vyčerpaní a umírající mořští savci jsou zpravidla zabíjeni, aby se zkrátilo jejich utrpení. Tentokrát však před tímto krokem zasáhla delfíní samice Moko.

Delfíní samici zná celé město 

"Vorvani navázali se samicí kontakt a ona je naváděla asi 200 metrů podél pláže Mahia až na konec písčiny. Poté je doprovodila na moře," vyprávěl muž.

"Vorvani navázali se samicí kontakt a ona je naváděla asi 200 metrů podél pláže Mahia až na konec písčiny. Poté je doprovodila na moře," vyprávěl muž.

Vorvani už se podle Smitha neukázali, ale Moko se vrátila k pláži, u které už rok žije.

Tato dvoumetrová delfíní samice je zde celebritou díky svým akrobatickým kouskům a zálibě tlačit mořské kajaky svým čumákem. K radosti návštěvníků pláže se také nechává hladit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám