Hlavní obsah

Chanel nadbíhá mladým

– LONDÝN
Právo, Jana Rovenská

Londýnská show Chanelu byla ve světě módy výjimečnou událostí z několika důvodů: byla první, kterou proslulý pařížský dům uskutečnil v britské metropoli a zároveň jubilejní pro německého návrháře Karla Lagerfelda, který na ní oslavil čtvrtstoletí své tvorby pro Chanel.

Foto: Profimedia.cz

Módní dům Chanel - jaro/léto 2008

Článek

Název show Paris-Londres měl nejen ukázat, jak vtipně se mohou prolínat prvky francouzské a britské módy, ale především ji odlišit od běžných módních přehlídek. Jejímu tvůrci v ní totiž hlavně šlo o to, aby ukázal, že tradiční velká krejčovina stále žije. Show ukázala vynikající tvorbu pařížských uměleckých ateliérů, které se specializují na ručně vypracované prvky a detaily, jako jsou originální výšivky, šperkařství či ruční výrobu doplňků.

Spojujícími prvky kolekcí, které jsou sice určeny na podzim 2008, ale stejně dobře jsou využitelné už letos na jaře, pak byly módní pletené a vlněné kabátky, atraktivní pláštěnky, úpletové soudkové sukně, vestičky i klasická vypasovaná saka.

:.Bílá barva zůstává trendy i toto léto. Chanel jaro/léto 2008foto: Profimedia

Britskou módu nezapřely dlouhé kabáty a leginy z lesklé kůže či pohodlné bytelné střevíce, tu francouzskou prozradily například hedvábné blůzy s originálními květy, projmuté kabátky, lemované titěrnými výšivkami, minikabelky a výstřední lodičky. Chanel, proslulý svou oblibou v klasické černobílé, barevnou škálu obohatil o další studené barvy, jako jsou ostružinová a ostře fialová.

Lagerfeld přiznal, že se v kolekcích hodně nechal inspirovat 60. lety. Ta se nezapřela ani účesy připomínajícími včelí úly a výrazným líčením očí podmalovaných tmavými dekadentními čárami, obojí nápadně podobné stylu Brigitty Bardotové.

:.Opět se vrací džíny s rozšířenými nohavicemi. Chanel - jaro/léto 2008foto: Profimedia

Podle módních znalců byla show fantastickou kombinací stylu londýnských rockerů a pařížského šarmu, díky které přitahuje stále více klientů z řad mladé generace. Poklonu složil tvůrci i prestižní list International Herald Tribune, který napsal: „Jestliže Lagerfeldovi šlo o to ukázat mimořádné dovednosti pařížských krejčích předávané z generace na generaci, pak se mu to podařilo na sto procent.“

Reklama

Související témata:

Související články

Módní mola ve jménu Karla Lagerfelda

První náhledy na módní kolekce připravené pro nadcházející zimu jsou tu. Stojí za nimi světový módní návrhář Karl Lagerfeld. Některé z nich jsou navržené...

OBRAZEM: Chanel a Lagerfeld již 25 let spolu

Lagerfeld patří mezi nejvlivnější módní návrháře konce 20. století. Spolupracoval s celou řadou módních značek, mezi nimiž nechyběly ani Chloé, Fendi nebo...

Výběr článků

Načítám