Hlavní obsah

Poláci se dočkali Mládka, dostal přezdívku Jožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poláci se ve čtvrtek dočkali českého hudebníka Ivana Mládka, jehož píseň Jožin z bažin způsobila v zemi šílenství. Baviče přivítaly v jihopolském Opole blesky fotoaparátů a pokřiky "Jožin je tu". Mládek s úsměvem řekl, že mu nevadí, že v Polsku se zapsal jako Jožin, a nikoliv například jako malíř antidepresivních obrazů. Právě na vernisáž výstavy svých děl původně Mládek přijel.

Foto: Radka Fialová, ČTK

Ivan Mládek na koncertě v jihopolském Opole

Článek

Když však 30 let starý hit, který hudebník složil na zakázku za demižon slivovice, začal dobývat polské hitparády, rozhodl se zpěvák společně s kapelou Banjo Band odehrát při příležitosti výstavy v Opole koncert. Než ale uvěřil, že písnička je opravdu v Polsku tak populární, chvíli to prý trvalo. "Myslel jsem, že to je vtip. Ale kupodivu se ukázalo, že není," vysvětlil Mládek. "Zaskočení bylo skutečně obrovské," dodal.

Ve sportovní hale v Opole lidé s napětím čekali na vystoupení. Po prvních písních a žertech se rozezněly potlesky. Sklízel je nejen zpěvák, jenž překvapil návštěvníky svou polštinou, ale také Ivo Pešák za své taneční kreace. "Přijeli jsme z Gliwic (město zhruba sto kilometrů od Opole), abychom to viděli na živo, je to fajn zábava," řekl třicetiletý Tomek. Spokojeni byli nakonec fanoušci, kteří se dočkali Jožina v češtině i polštině, i celý Banjo Band, ovace byly prý dostatečné.

Oblibu písničky, která udělala v Polsku kariéru díky internetu, dokazuje i to, že objednávky na vystoupení se ihned začaly sypat. "V Polsku budu odteď účinkovat snad každý měsíc až do září," nastínil Mládek své další plány u severních sousedů Česka. V rámci prvního polského koncertního turné po letech se Mládek představí ještě v severopolské Poznani, ve Varšavě a ve městečku Kielce.

Zpívat bude i polsky. "Naučit se Jožina zazpívat z listu polsky nebylo těžké, ale celý dvouhodinový program, to už byla fuška," svěřil se. Ačkoliv se občas na jevišti pomýlil ve slovech a česky zpívaným písničkám polské publikum příliš nerozumělo, zábavě to nepřekáželo. "Je vtipný, už jen tím, jak vypadá," podotkla starší paní, které se prý zarděla nad některými vtipy.

Pešákovy kreace  

Pešák, který Poláky okouzlil svými tanečními kreacemi už ve starém klipu, se prý nic učit nemusel. "Umím tančit od narození, polsky, česky, jakkoliv," vysvětlil Mládkův vousatý kolega.

Kromě koncertů se Poláci, kteří si Jožina stahují do mobilních telefonů, tančí na něj na diskotékách a pobrukují si ho při práci, mohou těšit také na speciální desku. "Natočili jsme ji po boomu Jožina v maximálně krátké době, abychom vyšli publiku vstříc," řekl Mládek. Na desce, která je již v prodeji, je 17 skladeb, z toho třetina v polštině. "Jožin je polsky i česky," ujistil hudebník fanoušky.

Koncert v Opole je prvním vystoupením Mládka poté, co se díky objevenému Jožinovi zařadil po bok Čechů oblíbených v Polsku, jako je Helena Vondráčková. Zpráva o tom, že Mládek zahájil svou koncertní šňůru, se objevila ve všech hlavních večerních zpravodajských relacích. Melodii využili polští kabaretiéři ke stvoření vlastního textu. Zkrátka obliba je skutečně masová. "Česko a česká kultura je teď vůbec v Polsku v módě, uvidíme, jak dlouho to vydrží," podotkl jeden z fanoušků v Opole.

Polákům se zpěvák již kdysi představil. V 70. letech odehrál v zemi několik desítek koncertů, nechyběl ani zmiňovaný hit, nicméně popularitu si získal až nyní. Podle Mládka hlavně díky tanečním kreacím Pešáka a češtině, která budí úsměv na tvářích Poláků. Stejně jako se Poláci těšili na koncert, tak se skupina prý těší na bigos, což je typický polský pokrm z masa a zelí. "Chutnali jsme ho před 30 lety a byl výborný, takže už teď se nám sbíhají sliny," doplnil Mládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám