Hlavní obsah

Paroubek: Komunistům je zřejmě v politické izolaci dobře

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v sobotu znovu zopakoval, že to byli komunisté, kdo nepřímo přispěl ke zvolení Václava Klause prezidentem republiky. Řekl to Právu po krajské konferenci sociálních demokratů v Olomouci s tím, že komunisté podle něj svým postupem ukázali, že jim je zřejmě dobře v politické izolaci.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jiří Paroubek spolu s šéfem Sněmovny Miloslavem Vlčkem a poslancem Martinem Tesaříkem na sobotní tiskové konferenci v Olomouci

Článek

„Tváří se jako kdyby nic, že oni vlastně nevolili Klause, ale ono je to přece trochu jinak. Tím, že vypadli z prošvejnarovské koalice několik dnů před druhou volbou a postavili vlastního kandidáta, přispěli nepřímo ke zvolení Václava Klause,“ uvedl Paroubek.

V době, kdy se podle něj Švejnar potřeboval soustředit na to, aby se pokusil sbírat další politické body a získat na svou stranu některé lidovecké senátory, aby zvrátil poměr sil ve svůj prospěch, musel se vyčerpávat jednáními s komunisty. „Vypadá to, jako kdyby to byl jejich cíl,“ poznamenal předseda ČSSD.

Komunisté nejednali takticky

Podle něj je možné, že komunisté skutečně nechtěli, aby došlo ke zvolení Klause prezidentem. „Možná jen uvažovali o tom, že je potřeba zvýšit svou politickou důležitost, ale takto neprospěli vůbec nikomu a nejméně sobě, protože na konci prezidentské volby si museli sami všimnout, že už se s nimi nikdo nebaví,“ zdůraznil Paroubek.

Komunisté v čele se svým šéfem Filipem podle něj nejednali se soc. dem. seriózně. „Kladli nám podmínky a přitom měli mít stejný zájem jako my, aby byl zvolen někdo jiný, než Václav Klaus. A jiný vhodný kandidát, než Jan Švejnar, by nebyl schopen získat i hlasy ve středu a v pravém středu parlamentu,“ podotkl Paroubek s tím, že komunisté podle něj jednali nerealisticky a neučinili krok správným směrem k případné budoucí spolupráci mezi ČSSD a KSČM.

Paroubek: KSČM je slepec, který odmítá pomoc

„Pokud reflektují vývoj české společnosti tak, jak ukázali při volbě prezidenta, tak bohužel zůstanou v politickém ghettu zřejmě nadlouho. A sociální demokracie si musí rozmyslet, zda má smysl vynakládat energii, aby jim z toho ghetta pomohla. Komunisté mi připomínají slepého, kterému někdo nabízí, že jej převede na druhou stranu silnice, a on to odmítá,“ dodal šéf ČSSD.

Sociální demokraté a komunisté musí nicméně podle předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) i nadále spolupracovat na parlamentní úrovni v oblasti legislativy. „Komunisté bez nás neprosadí nic a my bez nich také nic,“ okomentoval to v sobotu v Olomouci lakonicky Vlček.

Reklama

Výběr článků

Načítám