Hlavní obsah

Snítilý bude volit Klause, ČSSD ho vyloučila z klubu

Novinky, jov
Aktualizováno

Poslanec Evžen Snítilý zvolený za ČSSD dá při páteční druhé volbě na Pražském hradě svůj hlas kandidátovi vládní ODS Václavu Klausovi. Sociální demokracie ho proto ještě před začátkem společné schůze Senátu a Sněmovny vyloučila ze svého poslaneckého klubu a vyzvala ho, aby složil poslanecký mandát. Šance Jana Švejnara oslabí také absence poslankyně Strany zelených Olgy Zubové.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Poslanec Evžen Snítilý po vyloučení ze sněmovní frakce ČSSD

Článek

Vyloučení Snítilého Novinkám potvrdil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Prohlásil, že poslanec neměl nikdy pravicové názory. "Divím se jeho saltu mortale," řekl Paroubek.

"Budu nezařazeným poslancem, který bude hlasovat se sociální demokracií na základě jejího programu. Mandátu se nevzdám, není žádný důvod," komentoval své vyloučení z klubu Snítilý, který zatím zůstává členem ČSSD.

Páteční volba prezidenta podle sázkařů

Snítilý odmítl Paroubkovo tvrzení, že za jeho rozhodnutím volit Klause jsou korupční praktiky. Zároveň popřel, že by se přidal po bok přeběhlíků Michala Pohanky a Miloše Melčáka a podporoval vládu.

"Budu si muset zvyknout, že mi budou říkat zrádce," poznamenal. Sociální demokraté podle něj věděli již minulý týden, že bude volit Klause. "Řekl jsem to vedení strany," doplnil Snítilý.

Švejnarovy šance klesají, na Hrad nedorazí Zubová

Na Pražském hradě bude chybět poslankyně zelených Olga Zubová, dále se tak snižují šance kandidáta Jana Švejnara. Zubová poslala vedení strany textovou zprávu, podle které se nedostaví, řekla mluvčí zelených Eva Rolečková.

Podle poslankyně zelených Věry Jakubkové je Zubová po operaci a v noci byla na pohotovosti. Jakubková Právu řekla, že Zubová už byla v autě na cestě na Hrad, ale vrátila se.

Evžen Snítilý

Evžen Snítilý se narodil 2. května 1954. Poslancem je od roku 1996, za Královéhradecký kraj byl znovu zvolen v roce 1998, 2002 a 2006.

Ve Sněmovně je členem Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zubová se ucházela o křeslo ministryně školství, zelení ji nedávno zvolili do čela republikové rady.

Reklama

Související články

Snítilý váhá mezi Klausem a Švejnarem

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý prý zatím neví, komu dá v páteční prezidentské volbě hlas. Řekl to novinářům, když přicházel na jednání sněmovní frakce ČSSD....

Výběr článků

Načítám