Hlavní obsah

Topolánkův kabinet čelí kvůli radaru trestnímu oznámení

Právo, Novinky, jos, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanské sdružení Servis Ne základnám sdružující odpůrce výstavby amerického radaru v Česku, podalo ve středu trestní oznámení na členy vlády Mirka Topolánka pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomocí veřejného činitele a trestného činu obecného ohrožení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vpravo) a vicepremiér Alexandr Vondra

Článek

Na tiskové konferenci to uvedl předseda sdružení Václav Drbohlav. Trestní oznámení bylo podáno na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 1.

"Selhaly běžné obranné principy demokracie. Cílem trestního oznámení je přinutit vládu k pravdivější argumentaci," uvedl Jan Žižka z iniciativy Pro referendum 2007.

Informoval také, že odpůrci radaru, mezi nimi například sociolog Jan Keller, zašlou v nejbližší době dopis Radě Evropy, francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu a německé kancléřce Angele Merkelové.

Dopis Radě Evropy odešlou odpůrci radaru do týdne, až budou hotovy překlady. V listu podle Žižky upozorňují na rizika radarové základny pro Evropu a informují, že v Česku je proti radaru přes 70 procent lidí.

V dopise poukazují také na to, že Topolánkova vláda v této věci nekomunikuje s veřejností a vyzývají, aby se adresáti dopisu problémem zabývali, řekl Právu Žižka.

Dopis podle něj podepsali například režisérka Věra Chytilová a herec Jan Kačer.

Dopis podle něj podepsali například režisérka Věra Chytilová a herec Jan Kačer.

Čeští politici se na umístění radaru stále nemohou shodnout. ODS je pro, koaliční vláda také o radaru vyjednává. ČSSD by chtěla vyhlásit referendum. Zelení by chtěli, aby byl radar začleněn do systému NATO. KSČM je proti stavbě.

Protiraketový štít ve střední Evropě má zahrnovat radar v Česku a desítku raket v Polsku. Americké ministerstvo obrany minulý týden sdělilo, že dohoda s ČR bude v řádu týdnů , čeští politici tvrdí, že není důležité, kdy se smlouva uzavře, ale jak bude kvalitní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám