Hlavní obsah

V Polsku spadlo vojenské letadlo, 20 lidí zahynulo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při pádu polského vojenského letadla ve středu večer zahynulo všech 20 lidí na palubě. Stroj se zřítil při přistávacím manévru v severozápadním Polsku. Na palubě stroje CASA byli představitelé vzdušných sil, většinou vysocí důstojníci, včetně jednoho brigádního generála, kteří se vraceli z konference o bezpečnosti vojenského letového provozu.

Při nehodě vojenského letadla v Polsku zahynulo 20 osobVideo: ČTK

 
Článek

Poslední bilanci obětí neštěstí ráno upřesnil polský premiér Donald Tusk, který se bezprostředně po nehodě vydal na místo neštěstí spolu s ministrem obrany Bogdanem Klichem.

"Zahynuli vojáci, manželé a otcové, to je nejtragičtější výsledek této katastrofy," řekl Tusk. Havárii označil za ohromnou ztrátu pro polské vojenské letectvo.

Mezi oběťmi havárie je i brigádní generál Andrzej Andrzejewski, velitel letecké brigády se základnou ve Swidwinu, který měl být jednou ze dvou zbývajících plánovaných zastávek. Zahynul také velitel letecké základny v Miroslawieci nadporučík Jerzy Pilat, řekl ministr obrany Bogdan Klich.

"Nikdo nehodu nepřežil," informoval novináře mluvčí vojenského letiště,v jehož blízkosti se letoun zřítil, Bogdan Ziolkowski.

Letoun havaroval těsně před přistáním

Vojenské dopravní letadlo typu EADS Casa C-295M španělské výroby se zřítilo ve středu krátce po 19:00 SEČ u letiště Miroslawiec východně od Štětína. Letoun havaroval bezprostředně před přistáním, dopadl do lesnaté oblasti, začal hořet a způsobil požár.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího vojenského letectva Wieslawa Grzegorzewského bylo na palubě letadla v době havárie 19 lidí, z toho 15 cestujících a čtyřčlenná posádka.

V letadle se vraceli vojenští činitelé z jednodenní konference ve Varšavě věnované problematice bezpečnosti leteckého provozu.

Nejasnosti kolem počtu obětí

Informace o počtu osob na palubě letadla se ještě několik hodin po havárii rozcházely - zpočátku se mluvilo o 23 osobách, záchranáři později ohlásili nejdříve sedm, poté deset obětí, vojenské letectvo následně uvádělo 18 mrtvých.

Tyto nesrovnalosti lze podle agentury AP zřejmě připsat i skutečnosti, že z Varšavy vyletělo více osob, stroj už ale před havárií přistál na třech jiných vojenských letištích, kde někteří cestující vystoupili.

Nejhorší letecká katastrofa v Polsku za 35 let

Podle polských představitelů a médii jde o nejhorší neštěstí polského vojenského letectva od roku 1973, kdy při podobné havárii zahynulo 18 lidí, včetně dvou ministrů.

Polský prezident Lech Kaczyński předčasně ukončil svou návštěvu Chorvatska a vrací se dnes do vlasti. Na místo neštěstí se už ve středu v noci vydali premiér Donald Tusk a ministr obrany Bogdan Klich.

Od zahájení prodeje v roce 2001 bylo prodáno 50 letadel uvedeného typu vojenskému letectvu šesti zemí: Španělska, Polska, Jordánska, Alžírska, Brazílie a Portugalska. Polovina strojů byla do dnešního dne dodána, uvádí se na internetové stránce společnosti EADS Casa. Podle polských vojenských expertů, citovaných v médiích, nemělo dosud žádné z využívaných letadel stejného typu nehodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám