Hlavní obsah

Konec ledna bude teplý, nasněží až v půlce února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadprůměrně teplé má být podle meteorologů počasí v příštích čtyřech týdnech. Zejména v posledních lednových dnech by teploty mohly dosahovat i devíti stupňů Celsia. Více sněžit bude v nižších polohách až ve druhé únorové dekádě.

Článek

V posledních deseti lednových dnech bude spíše oblačno, zcela na konci měsíce se začne obloha protrhávat. V polovině příštího týdne by se mělo přechodně ochladit, od čtvrtka ale opět začnou teploty stoupat. V noci se budou pohybovat mezi čtyřmi a minus dvěma stupni, ve dne vystoupí na tři až devět stupňů. Občas bude pršet, od středních poloh budou srážky smíšené.

V první únorové dekádě bude pokračovat oslabování oblačnosti, chvílemi bude pršet, na horách sněžit. Ke konci tohoto období se začne více ochlazovat. V noci by měly být plus tři až minus tři stupně. Ve dne by se rtuť teploměru měla vyšplhat nejvýše k sedmi stupňům nad nulou.

Od 10. do 20. února bude oblačno nebo polojasno. Srážky by měly být i v nižších polohách místy sněhové. V noci většinou klesnou teploty pod nulu, dosáhnou minus pěti stupňů, při vyjasnění až minus osmi. Odpolední teploty se budou pohybovat od nuly do šesti stupňů.

Víkendové lyžování za moc nestálo

Počasí zklamalo lyžaře i provozovatele horských areálů už tento víkend. Ve většině středisek pršelo a sníh byl mokrý. Sněhu v nižší polohách hor ubývá a podmínky pro lyžování tam nejsou dobré. Na Vysočině stojí většina vleků, v ostatních horách zůstal provoz na výjimky neomezen.

Kvůli sněhové nadílce ve vrcholových partiích Jeseníků zvedla horská služba stupeň lavinového nebezpečí na číslo dva z pětibodové škály.

V podhůří Krkonoš a Jizerských hor hrozí podle sobotního varování Českého hydrometeorologického úřadu zvýšení hladin řek. Očekává se větší úrhn dešťových srážek a pokračující tání sněhu ve vyšších polohách.

Návštěvnost považovaná horaly za naprosto minimální naopak pomohla snížit o víkendu obvyklé větší počet úrazů. "Během soboty jsme jich měli v celých Krkonoších okolo tří," počítal Marek  Fryš ze špindlerovského ústředí Horské služby Krkonoše.

Sněhová pokrývka na horských sjezdovkách:Krkonoše40 až 60 centimetrů Jeseníkytradičně až 85 centimetrů v okolí OvčárnyŠumavado 50 centimetrů vlhkého technického sněhuBeskydy20 až 60 centimetrů, hlavně v místech se zásobou technického sněhu. Podobná je situace v Jizerských, Krušných a Orlických horách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám