Hlavní obsah

Ochranka Blackwater má další problém, nasadila v Iráku plyn

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Soukromá americká bezpečnostní služba Blackwater má v Iráku další problém. Po zářijové střelbě jejích členů v Bagdádu, při níž zahynulo 17 Iráčanů, vyšlo najevo, že v městě v květnu 2005 použila plyn. Ten přitom může použít pouze armáda ve výjimečných případech, informoval list International Herald Tribune.

Článek

Členové Blackwateru měli plyn vypustit z helikoptéry a obrněného vozidla v tzv. bagdádské zelené zóně, bezpečnostním centru irácké metropole. Použití takzvaného CS plynu ( 2-chlorobenzalmalononitril) mohou přitom v Iráku použít jen američtí vojáci, a to pouze ve výjimečném případě a se svolením vysokých důstojníků.

Ochranka navíc plyn použila bez zjevné příčiny. Podle mluvčí služby Anne Tyrrellové se jednalo o nedopatření. Zdá se, že došlo k záměně kanystrů s různými substancemi, řekla. Incident byl podle ní ohlášen americké ambasádě v Bagdádu a ministerstvo obrany ho vyšetřovalo. Pentagon se k tomu odmítl vyjádřit.

Blackwater tvrdí, že mu smlouva s americkou vládou držení plynu povoluje. Podle Washingtonu k tomu ochranku kontrakt specificky neautorizuje, ale zároveň mu plyn ve výbavě nezakazuje.

Ačkoliv nebyl při bagdádském incidentu nikdo vážně zraněn - několik lidí na ulici, včetně deseti vojáků USA, bylo dočasně paralyzováno; případ oživil otázky o roli a pravomocích soukromých bezpečnostních agentur v rizikových a válečných oblastech, a zda operují podle mezinárodně závazných pravidel.

Ochranka znovu v hledáčku

Naposledy se ochranka Blackwater dostala do střetu s iráckými i americkými úřady po přestřelce v Bagdádu 16. září loňského roku. Zemřelo při ní 17 iráckých civilistů, podle Bagdádu nevinně. Irácká vláda proto zakázala v zemi činnost soukromých ochranek. Zákazu američtí představitelé v Iráku uposlechli jen na pár dní. Bagdád chce členy Blackwateru soudit a žádá několikamiliónové odškodnění. Ministerstvo zahraničí USA však strážcům udělilo částečnou imunitu.

CS plyn (ortho-chlorobenzyliden-malononitril)

Slzný plyn objeven v roce 1928 Američany Benem Corsonem a Rogerem Staughtonem.

Způsobuje pálení a slzení očí, podráždění pokožky, kašel, potíže s dýcháním, nevolnost a zvracení.

Je zakázán mezinárodní úmluvou o chemických zbraních, k níž přistoupily i USA. Americký prezident od roku 1975 ale povoluje jeho omezené nasazení ve válečných regionech v případě obrany. Použití plynu musí ale schválit některý z předních armádních velitelů nebo prezident sám.

List New York Times v listopadu napsal, že Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) shledal zabití 14 Iráčanů neoprávněným a proti pravidlům. Zda byly z vyšetřování vyvozeny nějaké důsledky, není známo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám