Hlavní obsah

Švejnar chce do prezidentské volby navštívit sedm měst

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kandidát na prezidentskou funkci Jan Švejnar v pondělí představil svůj program na týdny před únorovou volbou prezidenta. Navštíví například představitele občanské společnosti v krajích.

Článek

"Havním cílem je setkávat se s voliteli a zástupci občanské společnosti," uvedl Švejnar. Z řadou volitelů se prý již setkal v Praze. "ČR ale není jen Praha, proto teď hodlám navštívit volitele tam, kde pracují.

Česko-americký ekonom zahájí svoji předvolební kampaň ve středu ve Zlíně, ve stejný den navštíví Kroměříž. Pak zajede do Českých Budějovic, Brna, Hradce Králové, Plzně a Ostravy.

Švejnar se v pondělí setkal s kardinálem Miloslavem Vlkem. „Hovořili jsme o situaci církve za totality a nyní,“ poznamenal ekonom.

K příležitosti prezidentských voleb představil Švejnar novou internetovou stránku www.svejnarprezidentem.cz, na které bude zveřejňovat informace o předvolebním dění.

Švejnar rovněž představil svá klíčová slova do kampaně, kterými jsou „otevřenost, zaměření na budoucnost, barevné spektrum názorů a dialog“. Uvedl také, že bude zvažovat, zda se vzdá amerického občanství. "Zatím zjišťuji, jaká je situace," uvedl.

Logo Jana Švejnara pro prezidentskou volbu

Švejnar se poté vyjádřil k jaderné energetice. "Máme neefektivní výrobu, musíme využít více alternativní zdroje a zdroje, které již máme. Ve střednědlouhém horizontu se ale nedá předpokládat, že budeme dostatečně zajištění. Vyzývám proto, abychom se podívali i na nukleární," řekl s tím, že o tématu bude diskutovat se vemi stranami.

Švejnar oznámil svou kandidaturu v půli prosince. Při té příletosti uvedl, že věří, že jeho podpora bude mezi zákonodárci silná. Mezi poslanci má zatím jisté jen hlasy zelených, kteří ho jako kandidáta navrhli. Má podporu i širšího vedení ČSSD. Lidovci si ponechali volné ruce, komunisté zase zamýšlí vyvolat nové volby, ve kterých by navrhli jiného kandidáta nestraníka.

Mezi senátory česko-amerického ekonoma s jistotou podporují nezávislí a Klub otevřené demokracie (KOD). Profesor Michiganské univerzity také v nejbližší době zavítá i do senátorského klubu ODS. Zde ale moc šancí nemá, občanští demokraté jsou pevně rozhodnuti podpořit Václava Klause.

Švejnar by se chtěl také ve veřejné diskuzi s Klausem utkat, ten to ale odmítl. Jako důvod uvedl to, že prezidenta volí parlament, a proto nemá veřejná debata smysl.

Hvížďala napsal o Švejnarovi knihu

Švejnara má také představit kniha rozhovorů na pětici témat, o nichž s ním rozmlouvá novinář a spisovatel Karel Hvížďala. Kniha by měla vyjít přibližně za dva týdny, řekl Hvížďala.

Švejnarův program akcí:

Středa 9.1. 10:00 Zlín - přednáška na Univerzitě Tomáše Bati na téma „Hospodářská strategie České republiky v otevřeném světě“ (otevřena pro veřejnost)

Středa 9.1. 15:30 Kroměříž - přijetí na radnici a následná beseda s občany, klub Starý pivovar

Pátek 11.1. - návštěva Českých Budějovic

Pondělí 14.1. - návštěva Brna

Čtvrtek 17.1. - návštěva Hradce Králové

Pátek 25.1. - návštěva Plzně

Středa 30.1. návštěva Ostravy

Kapitoly se budou týkat politiky, dějin, globalizace, komunikace a médií a prezidentství obecně. Švejnar část nákladu rozdá volitelům a zbytek bude k dispozici ve volném prodeji, řekla Švejnarova mluvčí Klára Jírovcová Pospíšilová.

Reklama

Související témata:

Související články

Havel podpořil nahrazení Klause Švejnarem

Bývalý prezident Václav Havel v úterý podpořil zvolení ekonoma Jana Švejnara novým prezidentem místo Václava Klause. "Důležité by bylo, kdyby se prezidentem...

Výběr článků

Načítám