Hlavní obsah

Za půlmiliónový úplatek měl politik urychlit opravu zpackané stavby

Právo, Patrik Biskup, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Úplatkářská aféra kolem plzeňského zastupitele a radního prvního městského obvodu za ODS Petra Tofla pravděpodobně souvisí se zpackanou stavbou městského objektu za 170 miliónů korun, jehož zhotovitele město ani po sedmi letech nepřinutilo závady odstranit.

Článek

Za půl miliónu korun, které Tofl podle policejního obvinění přijal od společnosti Blue Earth jako úplatek, měl politik zajistit urychlení reklamačních oprav tak, aby objekt mohla zmiňovaná společnost plně využívat ke komerčním účelům.

Právu to v exkluzivním rozhovoru řekl tehdejší jednatel a spolumajitel firmy Blue Earth Tomáš Frič. Reportér Práva ho navštívil v borské věznici, kde už půldruhého roku sedí ve vyšetřovací vazbě pro podezření, že podvodem připravil ČSOB o desítky miliónů korun. Frič potvrdil, že peníze připravil svému zaměstnanci Jiřímu Galodovi, který je před dvěma lety Toflovi předal.

Na schůzce se skrytou kamerou

Průběh schůzky si Galoda natočil skrytou kamerou. Kompromitující videonahrávku našli kriminalisté loni v listopadu při domovní prohlídce u Galody, kterého zatkli v souvislosti s podezřením z jiné trestné činnosti. Na základě nahrávky pak Tofla minulý měsíc policisté obvinili z trestného činu nepřímého úplatkářství.

„Z té nahrávky je naprosto jasné, na co těch půl miliónu bylo určeno,“ uvedl Frič, který o její existenci věděl, ale s jejím obsahem se podle svých slov seznámil až nyní, kdy ho k tomu policisté vyslýchali. Podle něho je z videozáznamu patrné, jak Galoda Toflovi peníze předává se slovy, „tady máš ještě seznam věcí, které za to zařídíš.“

Kontakty na špičky ODS

Cílem společnosti Blue Earth podle Friče bylo, aby město zatlačilo na zhotovitele stavby, který měl v rámci záruky napravit chyby, které znemožňovaly využít objekt v plném rozsahu. V tom měl právě Tofl pomoci a využít přitom kontakty a úzké vazby na špičky ODS, která tehdy prakticky ovládala radnici stejně jako nyní.

Firma Blue Earth získala před pěti lety od města do čtyřicetiletého pronájmu třípodlažní betonový objekt v centru poblíž vlakového nádraží , který se skrývá pod mostem Milénia. Tam provozuje podzemní garáže. Třetí podlaží, které je v objektu nejlukrativnějším prostorem, ale ještě není zkolaudované právě pro nedodělky . Firma ho proto nemůže využívat. Úkolem Tofla podle Friče bylo, aby město přimělo stavaře co nejrychleji chyby odstranit. Dodnes ale stavební firma nedostatky neodstranila.

K případu se nevyjadřuje

„Neumím si představit, jak by pan Tofl mohl opravy urychlit,“ řekl Právu Stanislav Liška, ředitel městské Správy veřejného statku, která má objekt ve správě. Liška podle svých slov s Toflem o této záležitosti nikdy nejednal. Není tedy jasné, jestli se Tofl o něco pokusil a nebo jen předstíral, že to dokáže zařídit, aby z firmy vylákal peníze. K případu se totiž odmítl vyjádřit. Frič tvrdí, že půl miliónu byla jen jakási záloha s tím, že jakmile se s opravami pohne, měly být Toflovi vyplaceny další peníze.

„Těch půl miliónu nebyla konečná částka. Já jsem dal peníze a pan Galoda se měl o ty věci kolem oprav postarat. Neměl jsem čas to hlídat, byl jsem zaneprázdněný spoustou dalších podnikatelských aktivit. Než jsem se dostal k tomu, abych zkontroloval,jestli se v tom něco udělalo,zatkla mě policie ,“ sdělil Frič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám