Hlavní obsah

Julínek zrazoval od neplacení poplatků u lékaře

– PRAHA • Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zrazoval v nedělní debatě na České televizi lidi od toho, aby poslechli výzvu několika osobností a od Nového roku neplatili poplatky za péči u lékaře. Osobnosti tvrdí, že třicetikorunové poplatky za návštěvu a recept jsou neústavní a lidé by je neměli platit, pokud nerozhodl Ústavní soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (vlevo), předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a stínový ministr zdravotnictví David Rath (vpravo) byli hosty pořadu ČT Otázky Václava Moravce (uprostřed).

Článek

Julínek uvedl, že poplatky jsou už uzákoněny, a kdo je nebude platit, bude čelit důsledkům vyplývajícím z nerespektování zákona. Na doktory apeloval, že by se měli řídit zákonem a ne výzvami.

"Nový systém placení poplatků dá naopak odpověď na to, které skupiny obyvatel doplácely na dosavadní systém ve zdravotnictví," hájil se Julínek.

Rath podpořil nedodržování zákona

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v pořadu zdůraznil, že zavedení poplatků ve zdravotnictví od Nového roku zapříčiní, že lidé, kteří u sebe nebudou mít aktuálně peníze nedostanou lékařskou péči. Julínek to označil za strašení občanů před koncem roku.

Rath toto nedodržování zákona podpořil a zavedením poplatků Julínek podle Ratha trestá nemocné lidi zato, že jsou nemocní. Zvláště krutý dopad to bude mít na chronicky nemocné, dodal Rath. Julínek naopak argumentoval tím, že právě u chronicky nemocných je pětitisícový limit poplatků na rok výhrou.

"Pětitisícový limit nebude v osmdesáti procentech dodržován. Pojišťovny to nebudou schopny sledovat. Pacient si bude muset sbírat lístečky, aby to mohl prokázat," uvedl Rath.

Podle stanoviska děkana pražské Právnické fakulty Aleše Gerlocha, který byl debatě také přítomen, je výzva neplatit poplatky legitimní ale ne legální. "Výzva též může být chápána jako tlak na Ústavní soud," řekl děkan. Vyjádření soudu bude trvat minimálně tři měsíce, doplnil Gerloch.

ČSSD předloží zákon, který má poplatky zrušit

Dalším tématem debaty byl návrh ČSSD novým zákonem zrušit polatky ve zdravotnictví. Ministr Julínek na tomto základě obvinil ČSSD a jmenovitě Ratha, že pouze kritizuje a nepředkládá žádné konkrétní návrhy, jak reformu zdravotnictví řešit.

"Modifikace zákona na základě poslaneckého návrhu je naivní záležitost," řekl Julínek.

Rath kontroval, že po jeho působení na ministerstvu zdravotnictví zůstalo na účtech zdravotních pojišťoven 11 miliard korun. "Nechal jsem vám prostřený stůl a vy z něho jenom berete," poznamenal Rath.

K návrhu zákona Ratha připustil, že ČSSD má připravenou ústupovou variantu, která počítá s osvobozením poplatků u lidí pod určitým sociálním statusem.

Reklama

Výběr článků

Načítám