Hlavní obsah

Jak uložit 1000 GB na flash disk

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Američtí výzkumníci tvrdí, že nalezli způsob, jak do miniaturního přenosného média uložit 1000 GB dat. Vyrobit novou paměť je prý asi desetkrát levnější než tu, kterou obsahují stávající mobilní flash disky.

Článek

Podle vědců ze Státní univerzity v Arizoně, kteří stojí za objevem, se nové terabytové flashky objeví v obchodech do několika let.

Paměti typu PMC (programmable metallization cell) pracují s částicemi mědi v molekulárním měřítku. Pokud jsou částečky kovu vystaveny zápornému náboji, pak tvoří řetězce velikostně srovnatelné s viry. Kladný náboj vyvolá jejich rozpad.

Díky těmto dvěma stavům, které odpovídají binárním jedničkám a nulám, mohou paměti uchovávat velké balíky dat na velmi malém prostoru. Vědci uvedli, že narozdíl od klasických flash pamětí, mohou být PMC moduly přepisovány neustále.

"USB klíč velikosti palce díky PMC uchová terabyte dat," řekl šéf univerzitního výzkumu Michael Kozicki. Podle deníku Wired se PMC paměti začnou vyrábět v dubnu 2009.

Je ovšem otázkou, zdali bude v té době PMC technologie kunkurenceschopná. Kapacita současných flash pamětí totiž stále strmě stoupá, zatímco klesá jejich cena. Například dnes lze pořídit i 32GB flash disk. Za dva roky bude kapacita těch největších několikanásobně vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám