Hlavní obsah

Americká ekonomika rostla ve čtvrtletí nejrychleji za čtyři roky

– WASHINGTON

Americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí tempem 4,9 procenta, což je nejvýraznější růst za poslední čtyři roky. Ukázala to revize dat, kterou zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Za růstem stojí hlavně vysoká tvorba zásob a mohutný nárůst exportu díky slabému dolaru.

Článek

Výsledek mírně překonal odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali růst o 4,8 procenta.

První revize dat zpřesnila údaje, které ministerstvo zveřejnilo před měsícem, a v nichž odhadlo tempo růstu ekonomiky na 3,9 procenta. Výsledek mírně překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali růst o 4,8 procenta.

Největší ekonomika světa naposledy rostla rychleji ve třetím čtvrtletí 2003, kdy vykázala růst o 7,5 procenta. Údaje o růstu ekonomiky podléhají revizi dvakrát a přesná data o růstu HDP budou k dispozici až na konci prosince. Poslední revize už se ale od té druhé příliš neliší.

Data o HDP nicméně popisují minulost, zatímco investory a finanční analytiky zajímá, jak si ekonomika vede dnes a hlavně jak vypadá výhled. A ten není příznivý. Na čtvrté čtvrtletí ekonomové předpovídají růst HDP jen asi 0,9 procenta a část expertů je dokonce přesvědčena, že ekonomika se na začátku příštího roku může krátce ocitnout v recesi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám