Hlavní obsah

Porodnice zaměnila děti, rodiče to zjistili po roce

TŘEBÍČ

Policie vyšetřuje případ záměny novorozenců v nemocnici v Třebíči, k němuž mělo dojít koncem minulého roku. Podezření odstartovaly hospodské žerty ohledně otcovství desetiměsíční holčičky. Po odebrání vzorků DNA celé rodiny se zjistilo, že dítě nejenže nepatří vyhecovanému muži, ale ani jeho ženě. Na případ upozornila v úterý televize Prima.

Článek

Jsme na počátku prověřování, zjišťujeme všechny rodičky, které rodily v inkriminovaný den, řekla ve středu mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická s tím, že vzorky DNA rodičů i dítěte zkoumá odbor kriminalisticko-technických expertiz.

Pokud záměna dětí nebyla úmyslným trestným činem, tedy obchodování s dětmi, potom záměna trestná nebude. Věc bude muset řešit pouze nemocnice, poznamenala.

Otec desetiměsíční holčičky zpochybnil své otcovství u soudu poté, co si ho dobírali ostatní muži v hospodě. Soud mu dal zapravdu. Matka ale přísahala, že otcem dítěte je. Soud proto nechal prověřit i její DNA, a vyšlo tak najevo, že ani ona není matkou dítěte, které si přivezla z třebíčské porodnice.

Pochybnosti měli i sami rodiče, žádají odškodnění

Pochybnosti o tom, že něco není v pořádku, začali mít rodiče ze Žďárska proto, že oba jsou tmaví, kdežto holčička je blondýnka. Překvapilo je i to, že podle ultrazvuku se jim mělo narodit velké dítě, nepravá dcera ale vážila pouhých 2,6 kilogramu, řekl novinářům příbuzný rodičů.

Rodiče se kromě vlastního dítěte budou dožadovat po nemocnici odškodnění. Údajně již vědí, že jejich vlastní dcera byla vychovávána rodiči z Třebíčska.

Tři rodiny možná vychovávají cizí dítě

V onen prosincový den se podle neověřených informací v porodnici narodilo pět dětí. Jeden chlapec a čtyři holčičky. Jedna z nich byla romské národnosti a pravděpodobně nepřipadá v úvahu. Ve hře jsou tak tři rodiny, které by mohly vychovávat od minulého roku také cizí dítě.

Policie ke kauze nebude podávat bližší informace, podle mluvčí se jí kriminalisté zabývají od úterý.

Nemocnice i krajský úřad mlčí

Nemocnice vydala na svých internetových stránkách k případu tiskovou zprávu, v níž přiznává, že na základě dotazu oddělení sociálně právní ochrany dětí prověřuje případ možné záměny identity novorozenců. Věc oznámila na státní zastupitelství. S ohledem na průběh vyšetřování a v zájmu dítěte nebude nemocnice prozatím sdělovat žádné další podrobnosti i s ohledem na zachování povinnosti mlčenlivosti a lékařského tajemství, píše vedení nemocnice.

Krajský úřad, jenž je zřizovatelem zdravotnického zařízení, se k případu vyjadřovat nebude, řekla mluvčí Jitka Svatošová. Zatím se jí zabývá nemocnice a orgány v trestním řízení, vysvětlila.

Nemocnice pátrá v jakém okamžiku se mohly děti zaměnit. Běžně sestra okamžitě po porodu dítě označí jménem a číslem. Žádný předpis však podle TV Prima porodníkům neukládá, kdy přesně to mají udělat.

Podle portálu kraje Vysočina se v třebíčské porodnici loni narodilo 1041 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám