Hlavní obsah

Trávník se nesmí zanedbávat

Právo, Novinky, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklidňující zelená plocha, svěží a příjemná na pohled i dotyk, to je jádro pěkné zahrady, výmluvná vizitka majitele. Zdravý trávník se za péči odmění jedinečným estetickým zážitkem. Správně založit a udržovat trávník v dobré kondici vyžaduje majitelovu citlivou péči a pozorné oko.

Článek

V praxi se pro udržování a ošetřování trávníků používají především umělá hnojiva. Aplikace různých chemických přípravků v častějších či nadměrných dávkách však ve svém důsledku kontaminuje půdní vrstvy.

Výluhy z půd pak dále negativně ovlivňují kvalitu podzemních a povrchových vod. Vhodnou alternativou chemického ošetřování trávníků je proto biologické ošetření.

Vítané bakterie

Přítomné mikroorganismy se přirozeně chrání proti okolním vlivům a chorobám mj. i vlastní produkcí antibiotik, což preventivně ochraňuje trávníky proti houbovým a plísňovým onemocněním.

Rod Pseudomonas - bakterie, které se nachází převážně kolem kořenů rostlin. Rozkládají hlavně uhlovodíky, stejně jako cukry pocházející z rozkladu odumřelých rostlinných materiálů a vyměšování z kořenů. Produkují antibiotika potlačující růst plísní. V silné koncentraci mohou dobře konkurovat i choroboplodným houbám. Současně produkují molekuly, schopné poutat železo a zbavit tak živné látky choroboplodných zárodků.

Azospirillum brasilense - druh bakterie, která je schopná získávat svou energii z minerálních zdrojů. Dokáže snižovat celkové množství dusičnanů v půdě a podzemních vodách. Přeměňuje dusičnany do forem dusíku, které jsou pro trávníky snadněji zužitkovatelné.

Bacillus subtilis - druh bakterie, významně omezující výskyt choroboplodných hub. Uvolňuje antibiotika a přímo na těchto houbách parazituje.

Trávníky často napadají choroboplodné houby, zejména na zanedbaných travnatých plochách, a to již časně zjara, pak v době rašení a na podzim.

Nejčastější druhy onemocnění

Plíseň sněžná (Fusarium nivale) - na trávníku se objevují drobné několikacentimetrové kruhové skvrny, které se postupně rozšiřují v mokvavé fleky vyplněné bělavými myceliemi (podhoubím). Děje se tak v předjaří a na jaře při 0 - 10 °C. K rozvoji této nejvýznamnější choroby trávníků napomáhá střídání teplot, neúměrná vlhkost, neodklizená napadávka listí a stařiny, vysoká hodnota pH půdy, nedostatečná výživa, nepravidelné sekání a provzdušňování.

Inspirujte se. Foto archiv DůmBydlení

Paluška travní (Typhula incarnata) - můžeme pozorovat různě velké, nepravidelné skvrny odumřelé rostliny krepového vzhledu, kde jsou patrná zrnka bělavého mycelia. Rizikovým obdobím je hlavně předjaří, po tání dlouho ležícího sněhu, při teplotách 0 - 10 °C. K rozvoji přispívá špatný vodní režim, vysoká vzdušná vlhkost, a to zejména u mladých zásevů.

Mechy - vyskytují se převážně jako důsledek špatného vodního režimu a nedostatečného odvodňování půdy. K omezení jejich výskytu a růstu je nutné trávník dostatečně odvodnit a provzdušnit, omezit nadměrný stín a rovněž upravit převážně nízkou hodnotu pH půdy. Následně pak vpravíme do půdní vrstvy vhodné živiny a provedeme biologické ošetření.

Výsledek stojí za to

Trávník potřebuje pro svůj růst a rozvoj především kyprou půdu, vhodné pH půdy a dostatečnou, snadno využitelnou zásobu vody a potřebných výživných látek. Souběžně dodržujeme obvyklé postupy při údržbě trávníků - zavlažování, sekání, stříhání, provzdušňování, válcování, odstraňování plevelných náletů.

Přímé dodávky živin do půdy prostřednictvím umělých hnojiv lze postupně redukovat biologickými přípravky (tzv. biopreparáty). Vybrané kmeny mikroorganismů se zde uplatňují ve směsi s minerálními nosiči, které jejich činnost aktivují, účelově je chrání proti nejrůznějším vnějším škodlivým vlivům, chemickým šokům a odplavení.

Co dělat když...

Valchovitý povrch

Na povrchu trávníku vznikají široké a pravidelné vlny asi 15-30 cm vzdálené od sebe, které probíhají v pravém úhlu ke směru sekání. Vznikají při dodržování stále stejného směru sekání. Při tom působí vibrace v určitém vzoru. Je třeba občas změnit směr sekání.

Pukání půdy

Pukliny vznikají při nedostatku vody v půdě. Stává se to nejvíce u trávníků vysetých v dubnu do těžké půdy. Celý trávník vydatně zavlažíme, pukliny vyplníme substrátem nebo kompostem a potom řídce osejeme. Tomuto problému předejdeme za suchého počasí včasnou zálivkou nově založeného trávníku.

Vyholená místa

Při sekání dochází na zvýšených místech k úplnému odstranění nadzemních částí trav. Bývá to spíše při užívání vřetenové sekačky. Hrbolatý trávník sekáme na větší výšku, podle toho upravíme nastavení sekačky. Při práci netlačíme rukojeť sekačky dolů. Nerovnosti trávníku vyrovnáme zeminou.

Řasy v trávníku

Jestliže se v trávníku objeví povlak zeleného nebo černého slizu, pak to prozrazuje špatnou propustnost půdy, nedostatečnou výživu trávníku a sekání příliš nakrátko. Řasy rostou nejvíce v místech, kde stéká voda ze stromů. Těmto problémům předejdeme podzimním provzdušňováním půdy.

Rozlitý olej

Účinek oleje se projevuje nepravidelnou hnědou skvrnou v trávníku, kde může trávník i odumírat. Stává se to při doplňování paliva nebo oleje u sekačky s benzínovým motorem přímo na trávníku. Podle potřeby položte na poškozené místo nový drn a sekačku doplňujte palivem vždy mimo trávník.

Krtiny a krtek

Hromádkami vynesené půdy ničí rovný povrch trávníku krtek. Krtkovi se líbí v písčitých půdách a v takových trávnících, po nichž se jen málo chodí. Máme-li na trávníku krtiny, před sekáním trávy je odstraníme. Na krtka spolehlivě platí jenom pasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám