Hlavní obsah

Více lvů než u Borovan mají jen v Africe

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadný statek v obci Dvorec u Borovan na Českobudějovicku ukrývá za svými zdmi evropské unikáty a česká prvenství. Zdejší Park exotických zvířat se může chlubit zvířaty, která nikdo v České republice nemá. Návštěva stojí určitě za to.

Foto: Archiv Park exotických zvířat

Chloubou Parku exotických zvířat Dvorec jsou tygři. Uprostřed je sněhově bílá tygřice a vpravo od ní zlatá indická tygřice.

Článek

„Máme tu největší počet lvů na jednom místě v České republice. Více těchto zvířat pohromadě naleznete už jen v Africe,“ představuje Park exotických zvířat ředitel a majitel Viktor Ambrož.

„Teď jich tu žije pět, což je v historii parku nejméně, ale v roce 2010 jsme jich měli dokonce dvanáct,“ podotkl velký milovník exotických zvířat, který svůj koníček v roce 2007 proměnil společně se sympatickou manželkou Janou v zaměstnání.

Vzácnosti: tygřice zlatá indická a bílá

„Největším lákadlem pro návštěvníky jsou naši tygři. Jako jediní v České republice a možná i v Evropě mohou návštěvníci u nás pozorovat zlatou indickou tygřici,“ říká majitel. Ale to není všechno.

„Lidé tu uvidí také bílou tygřici, která je skutečně sněhově bílá bez černých pruhů, což je další vzácnost,“ tvrdí Ambrož, který v parku žije a stará se společně s ostatními celkem o 138 zvířat.

Foto: Archiv Park exotických zvířat

Tato zlatá indická tygřice je zcela určitě jediná v České republice.

Turisté se tu mohou potkat s 50 druhy zvířat – od šelem přes opice, papoušky až po buvola či pštrosa.

Zábavný medvěd

„Naši lvi jsou majestátní. Lidem se ukazují v plné síle a kráse. To samé platí o tygrech. Nejvíce pobaví medvěd, který doslova šílí v bazénu, skáče, dovádí, chodí po dvou jako lidé. Opice k tomu dělají skopičiny a mluvící papoušci pokřikují na návštěvníky. Každý si tu najde to své zvíře,“ nastínil Viktor Ambrož.

Právě aktivita zvířat a jejich přirozenější autenticita chování jsou to, co park odlišuje od klasických velkých zoologických zahrad. „Rozdíl mezi Dvorcem a pražskou zoo je milión návštěvníků ročně, což je znát. Naše zvířata nejsou k návštěvníkům apatická. Lidé se setkávají s aktivními zvířaty, vidí tu jejich původnost,“ vysvětlil majitel.

Sezóna od května do října

Park exotických zvířat funguje ve Dvorci od roku 2007 a návštěvnost se tu pohybuje kolem 50 tisíc lidí za sezónu, která trvá od května do října.

„Lidé jezdí z celé republiky a vracejí se k nám. Rádi se hlásí, že jsou tu znova. Máme vysledované některé rodiny z Prahy, které přijedou třeba i čtyřikrát v sezóně,“ poznamenala Jana Ambrožová.

Jezdí podle ní všichni, kteří mají vztah k přírodě – mladí, staří, rodiny i nesezdané páry.

Přijíždějí jak autem, tak i na kolech. Park se totiž nachází v podhůří Novohradských hor, které zažívají turistickou renesanci.

„Začali jsme spolupracovat i s rakouskými informačními středisky a vyplatilo se to,“ dodala Jana Ambrožová.

Foto: TJ, Právo

Peníze ze vstupného jdou zpět do parku. Každým rokem se tak Ambrožovi snaží nabídnout nějakou novinku.

Sezóna začíná:

1. května a potrvá do října.

Jak se tam dostanete:

Park leží 20 km jižně od Českých Budějovic mezi Borovany a Trhovými Sviny. Autobusem z Borovan do Dvorce a odtud 800 m pěšky. Vlakem do Borovan a odtud po červené asi 4 km lesem.

„Letos návštěvníkům představíme levharty skvrnité, kterých je v republice poskrovnu. Návštěvníci se mohou těšit i na novou kolekci papoušků. Nezanedbali jsme ani investice do zázemí. Upravili jsme parkoviště, přibyly nové výběhy pro zvířata a sociální zařízení jsou vhodná i pro handicapované. Jsou to pro nás velké náklady, ale těšíme se, že je lidé dokážou ocenit,“ uvedl Ambrož.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám