Hlavní obsah

V Jáchymově se otevře obnovená naučná stezka po stopách lágrů

V Jáchymově se otevře naučná stezka s názvem Jáchymovské peklo. Návštěvníky povede po stopách někdejších komunistických lágrů, připomene ale i historii těžby stříbra nebo místní přírodu. Stezka bude slavnostně otevřena 27. června, uvedl předseda spolku Političtí vězni.cz a spoluautor dobrovolnického projektu Tomáš Bouška.

Foto: archiv města Jáchymov

Kostel svatého Jáchyma

Článek

„Trasa stezky začíná u městské radnice, před kostelem sv. Jáchyma. Směřuje ve stopách bývalých politických, retribučních a kriminálních vězňů z období komunistické diktatury přes tábory Svornost, nově obnovené základy lágrových baráků, tábor Nikolaj, šachtu Eduard, údolím Eliášského potoka kolem Horkého rybníka na tábor Rovnost a přes Nové Město a bývalý hrad Šlikovku, k hornickému skanzenu Štola č. 1. Věnuje se nejen uranové těžbě, ale i místní flóře a fauně, těžbě stříbra a ražbě pověstných tolarů,“ popsal Bouška.

Pouť končí opět v Jáchymově, v královské mincovně, sídle pobočky Karlovarského muzea. Celou trasu bude možné 27. června projít s průvodcem a seznámit se s obnovenou stezkou přímo v terénu. Sraz je v 10.30 na náměstí před kostelem sv. Jáchyma a organizátoři připravili i odlehčenou trasu pro kočárky a vozíčkáře.

Původní stezka v Jáchymově vznikla v roce 1996, na jejím obnovení členové spolku Političtí vězni.cz pracovali osm měsíců. Na žluté turistické stezce připravili aktualizovaný obsah nových informačních tabulí v českém a anglickém jazyce se zapojením QR kódů, s jejichž pomocí si návštěvníci mohou jednoduše vyhledat doplňující informace v mobilu či tabletu. Jednotlivá místa si mohou zájemci prohlédnout také na videích.

U příležitosti slavnostního otevření stezky pořádá spolek koncert skupiny The Tap Tap, handicapovaných hudebníků z Jedličkova ústavu. Akce je záměrně naplánována na den popravy Milady Horákové, otevření se osobně zúčastní i někteří bývalí političtí vězni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám