Hlavní obsah

Vysočina zve v létě turisty na festivaly i prohlídky pamětihodností

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu velkých prázdnin se všichni fanoušci letních festivalů mohou těšit na spojení oblíbených rytmů a historických kulis památek Vysočiny. Tam se rozezní folková, rocková i vážná hudba. V prostorách hradů a zámků čekají turisty také samostatné koncerty, výstavy a nebojácné i noční prohlídky. V okolí památek se turistům nabízejí také úchvatné výlety.

Foto: Archiv zámku Jaroměřice nad Rokytnou

Jaroměřický zámek byl v 16. století přestavěn z původní středověké tvrze.

Článek

V pátek 28. června budou mít návštěvníci hradu v Lipnici nad Sázavou možnost vidět interiér památky v trochu jiném světle. Nabízí se jim totiž speciální noční prohlídky s programem, v němž vystoupí například skupina historických šermířů. O dva týdny později, tedy 12. a 13. července, tady vystoupí mimo jiné kapely Mňága a Žďorp nebo Mig 21, a to v rámci 20. ročníku festivalu Rocková Lipnice.

K rodinnému výletu poslouží třeba festival nazvaný Hračkobraní, pořádaný na zámku v Kamenici nad Lipou. Mezi 10. a 14. červencem tady bude k vidění výstava hraček vyrobených z přírodních materiálů. Kdo se bude chtít zúčastnit aktivněji, může se zapojit do některé z otevřených tvůrčích dílen a zkusit si výrobu hraček vlastníma rukama.

Na místě, kde dnes stojí kamenický zámek, stával dříve hrad vybudovaný ve 13. století. Kolem zámku je rozlehlý anglický park, v němž stojí za vidění především lípa, jejíž stáří se odhaduje na neuvěřitelných 900 let.

Foto: Archiv zámku Kamenice nad Lipou

Kolem zámku v Kamenici nad Lipou se rozprostírá pečlivě upravená zahrada.

Barokně upravený renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou bude ve dnech 20. až 27. července hostit 28. ročník festivalu Folkové prázdniny. Důležitým momentem této akce bude třeba vystoupení francouzského kytaristy Juana Carmony, přezdívaného princ flamenka, který festival zahájí. Kdo by dostal chuť vyrazit na výlet, může se podívat na nedaleký zámek Schönwald, postavený v 1. polovině 19. století.

Unikátní hosté, idylické zázemí

Město Telč přivítá během vícežánrového festivalu Prázdniny, který se bude konat od 26. července do 11. srpna, australského kytaristu Tommyho Emmanuela. Město ale není atraktivní zdaleka jen díky tomuto letnímu festivalu. Procházka po zdejším náměstí a historickém centru nebo posezení v kavárně sídlící v některém z podloubí renesančních domů, je opravdovou výletní idylkou.

Také populární multikulturní festival Sázavafest letos zakotví na území Vysočiny, konkrétně ve Světlé nad Sázavou. Třídenní festival se tu uskuteční od čtvrtka 1. srpna. Program nabídne přes 100 českých a zahraničních účinkujících.

V romantickém zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou bude v sobotu 3. srpna zahájen Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského, a to ve velkém stylu. Vystoupí totiž sopranistka Janai Bruggerová a tenorista Brian Jagde, kteří sem dorazí až z Ameriky. Festival skončí v sobotu 17. srpna. Návštěvníci by neměli zapomenout obdivovat kromě hudebního umění také okolní kouzelnou atmosféru. Jaroměřický barokní zámek patřil v 1. polovině 18. století k největším stavbám na našem území. Dnes je jednou z nejvíce navštěvovaných památek Vysočiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám