Hlavní obsah

V Letohradu otevřeli Uličku Járy Cimrmana, má tu i muzeum

– Letohrad (Orlickoústecko)

V centru Letohradu otevřeli Uličku Járy Cimrmana. Název bezejmenné cesty navazuje na tamější muzeum se světničkou českého génia na zámku, které je v provozu už dva roky. Informoval o tom starosta Petr Fiala.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na snímku Zdeněk Svěrák odhaluje ceduli v Uličce Járy Cimrmana.

Článek

"Je to spíše recese, tak jako většina věcí kolem Járy Cimrmana. Ulička je pod náměstím a slouží jako průchod mezi domy. Doposud byla bezejmenná," uvedl Fiala. Na začátku i konci již visí tabulky s Cimrmanovým jménem.

Otevření se zúčastnili i herci Divadla Járy Cimrmana. Přijeli na zahájení putovní výstavy o divadle a večerní představení.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na snímku Zdeněk Svěrák odhaluje ceduli v Uličce Járy Cimrmana.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Slavnostní otevření Uličky Járy Cimrmana

Autorem myšlenky uličky pozapomenutého velikána je místní výtvarník Stanislav Vacek. Na jeho popud byla před časem u zámku instalována Cimrmanova socha, později v roce 2011 bylo otevřeno i Muzeum a světnička Járy Cimrmana.

Návštěvníky seznamuje s vynálezy, cestovatelskou a výtvarnou činností legendární postavy. Exponáty sehnal Vacek sám. Portrét mocnáře Františka Josefa II. mu namaloval kamarád. Fotografie dodal Vackův syn, který je odborníkem na rod Habsburků.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ve výstavních prostorách zámku byla zároveň zahájena výstava: Jára Cimrman - světoběžník a vynálezce. Na snímku je jízdní kolo, na němž chtěl Cimrman podnikat krátké výlety do afrického okolí.

Expozice se věnuje nejen Cimrmanovi, ale i divadlu, jeho členům a autorské dvojici Zdeněk Svěrák - Ladislav Smoljak. Lidé mohou vidět nejen mistrovy fotografie v útlém věku, ale i v dospělosti, například jak skáče na lyžích, takže mu zrovna není vidět do tváře. Prohlédnout si mohou plakáty k představením divadla a mnoho divadelních relikvií a rekvizit.

Součástí muzea je také Cimrmanova světnička, kde je od všeho jen polovina, podobně jako ve filmu Jára Cimrman, ležící, spící, kde byl v mistrově pokoji k vidění řez postelí i s peřinou. Ročně muzeum navštíví přes 3000 lidí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na snímku je přenosná turistická značka doktora Wasserfalla v Cimrmanově muzeu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Otvírací busta Ladislava Smoljaka od sochaře Vladimíra Preclíka v Cimrmanově muzeu

Reklama

Výběr článků

Načítám