Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj má nové lákadlo: zpřístupněný zámek v Janovicích

Právo, den, plk

Dosud prázdný a nevyužívaný renesanční zámek v Janovicích, místní části Rýmařova, se konečně otevřel pravidelně veřejnosti. Víkendového zahájení zámecké sezóny se mimo jiné zúčastnil potomek posledních majitelů zámku, hraběnka Maria PodstatzkaLichtenstein. Moravskoslezský kraj se tak může pochlubit dalším zpřístupněným zámkem.

Foto: Městské muzeum Rýmařov

Historický snímek zámku v Janovicích u Rýmařova v době největší slávy

Článek

"Měli jsme část zámečku pronajatu a hledali jsme správné využití i pro ten zbytek. Tohle místo má svoji cenu a chtěli jsme ho nějak smysluplně využít,“ řekl na adresu stavby z 16. století rýmařovský starosta Petr Klouda (SNK ED).

Chválí nápad Městského muzea Rýmařov a jeho ředitelky Lenky Baborovské, která přišla s projektem Vivat Historia. Ten má za cíl zpřístupnit janovický zámek veřejnosti a využít jeho prostory pro kulturní akce v sezóně 2012.

„Celé léto tady budou třikrát v týdnu návštěvní hodiny. Slibujeme si od toho zvýšení kulturní nabídky pro občany i návštěvníky města a milovníky historie,“ poukázal starosta a dodal, že na opravu zámku by bylo potřeba tři čtvrtě miliardy korun.

Foto: Městské muzeum Rýmařov

Pohled na Janovický zámek v současnosti

Podle Baborovské se zahájení sezóny vydařilo. „Přišlo kolem dvou stovek lidí, což mě překvapilo. Pravidelné otevření zámku veřejnosti se podařilo díky tomu, že si ho Rýmařov loni zapůjčil od ministerstva vnitra. O zámek se totiž několik let soudí se státem potomci posledních majitelů, kteří požádali o jeho navrácení." Baborovskou mrzí, že kvůli nevyřešeným majetkovým záležitostem nelze v zámku provádět větší rekonstrukce, pouze drobné opravy a řešit havarijní stavy.

„Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, autorská čtení, víkendový historický festival, pravidelné komentované prohlídky a výstavu historických fotografií i výtvarných prací. V říjnu se všechny práce přesunou do polského města Ozimek, které se jako partner projektu aktivně podílí na jeho realizaci,“ vysvětlila ředitelka. „Doufáme, že naši práci ocení především místní, nicméně přínos projektu spočívá i v zatraktivnění Bruntálska a přispívá k zachování kulturního bohatství a historických tradic,“ zdůraznila Baborovská.

Projekt Vivat Historia je spolufinancován z operačního programu přeshraniční česko-polské spolupráce prostřednictvím fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd a městem Rýmařov. Zámek byl, kromě obřadní síně, dlouhou dobu bez využití a kromě několika málo prohlídek nikdy nebyl pravidelně zpřístupněn. Komentované prohlídky se až do konce září konají ve středu od 11 do 12 hodin a v pátky a neděle od 15 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám