Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pivní slavnosti, jízda na opilém kole, triatlon, slet balónů

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu poteče v Harrachově pivo proudem, konají se tam totiž pivní slavnosti, kde můžete soutěžit o nejrychleji vypitý půllitr nebo v jízdě na opilém kole. Sportovat můžete na Lipně a v Říčkách v Orlických horách. Veteráni se sjedou v Olomouci a ve Strýčkovicích. Nad Telčí budou létat horkovzdušné balóny.

Foto: Profimedia.cz

V sobotu poteče v Harrachově pivo proudem, konají se tam totiž pivní slavnosti, kde můžete soutěžit o nejrychleji vypitý půllitr nebo v jízdě na opilém kole.

Článek
Praha

Noční pouť tajemnou Prahou

V pátek ve 21 hodin se můžete vydat na velkou noční pouť tajemnou Prahou - Mysteria Pragensia. Procházka strašidelnými uličkami Malé Strany začíná v Muzeu alchymistů a mágů staré Prahy na Jánském vršku 8. Dopředu je nutné si rezervovat místo. Více najdete zde.

Muzeum lega na Národní neláká jen malé návštěvníky

Většinu mrňousů i dospívajících nenechá plastová stavebnice z Dánska v klidu. Přitom jim postačí jen pár dílků. Ale co teprve když těch dílků bude na jednom místě přes milión, to už budou jako na jehlách. Přesně takové místo vítá svoje návštěvníky už rok na Národní třídě v Praze. (celý článek).

Středočeský kraj

Tetín má jeden z nejkrásnějších pohledů na Berounku

Bájný hrad Tetín je cílem nejednoho výletníka. Ideálním startovním místem cesty je obec Srbsko na trati Praha - Beroun, kam jezdí z pražského Hlavního i Smíchovského nádraží vlaky každou půlhodinu. V obci je také parkoviště pro automobily přímo u nádraží (celý článek).

Jihočeský kraj

Devět dnů sportu

Lipno Sport Fest začíná ve středu a potrvá devět dnů. Na sportovním festivale v Lipně nad Vltavou si mohou návštěvníci poměřit síly s profesionálními sportovci, například Martinem Doktorem a Romanem Šebrlem. O víkendu se pojede závod dračích lodí a proběhne Mistrovství České republiky ve sprinttriatlonu, na závěr festivalu o dalším víkendu se bude konat například Salomon Trail Running Cup, Mistrovství České republiky v dálkovém plavání nebo Mistrovství České republiky v jachtingu.

„Ve všední dny se pak sami návštěvníci mohou zúčastnit výuky jachtingu, jízdy na paddle boardech, lukostřelby, kurzů in-line bruslení s výukou a výletem, zahrát si beach volejbal nebo zajezdit v bike parku,“ doplnil Martin Dvořák, který je organizátorem sportovní části festivalu.

Na sportovní aktivity bude vždy v odpoledních a večerních hodinách navazovat kulturní program v podobě dětských divadelních představení nebo i víkendových večerních koncertů. Podrobný program najdete zde.

Slavnostní otevření Stezky korunami stromů 

V pátek na návštěvníky Stezky korunami stromů Lipno čeká nabité odpoledne s ukázkou vzdušné akrobacie na šálách, vystoupení klaunů, pohádky pro děti či klauniády. Program začíná ve 12 hodin. Odpoledne vyvrcholí zhruba v 15 hodin přestřižením pásky a slavnostním otevřením projektu, kterého se ujme prezident České republiky Václav Klaus.

Na děti se těší klauni, vyzkoušet si mohou nafukovací skákací hrad, tvořivé dílny a zhlédnout loutkové divadlo. Předpokládaný konec programu je v 18 hodin. Ve 21:30 hodin bude na počest otevření odpálen přímo ze stezky ohňostroj, který lze nejlépe pozorovat z prostoru centrálního parkoviště.

Jez v Českém Krumlově se zase otevřel vodákům 

Vodáci na kánoích a raftech mohou již splouvat českokrumlovský jez na Vltavě u Jelení lávky. Kvůli rekonstrukci byl celý letošní rok zavřený. Tento týden začala druhá etapa přestavby, která umožňuje vodákům splutí jezu. Doteď mohli lodě přes vodní dílo pouze přenášet.

Plzeňský kraj

Bezdružické parní léto oslaví výročí otevření romantické trati

V Bezdružicích vrcholí přípravy netradičního výročí 111 let od otevření romantické trati Pňovany – Bezdružice. Oslavy proběhnou o víkendu 21. a 22. července v rámci tradičního Bezdružického parního léta, kdy se na trať vypraví parní a historické motorové vlaky (celý článek).

Na Kašperku ožívá komnata 3D technologií

Nejvýše položený český královský hrad Kašperk (886 metrů nad mořem), nacházející se v čarokrásném koutu Šumavy, nabízí nově od letošního 23. června nový okruh Stavba hradu, seznamující s jednotlivými řemesly a stavebními postupy. Jedinečný zážitek pak poskytuje mapping v interiéru západní hradní věže (celý článek).

Desítky milovníků starých motorek si připomenou závodníka Lucáka

Spanilou jízdou desítek historických motocyklů, výstavou i odhalením pamětní desky si milovníci motorismu o víkendu připomenou sté výročí narození úspěšného motocyklového závodníka minulého století Jana Lucáka. Narodil se v roce 1912 ve Strýčkovicích na Domažlicku, kam také v sobotu 21. července zamíří z Plzně, Domažlic a Klatov kolony starých motocyklů.

Největším Lucákovým úspěchem bylo v roce 1951 vítězství v závodu Zlatá přilba v Pardubicích, vavříny sbíral i na dalších závodech v Československu i v zahraničí, kde si za svůj odvážný a dravý styl jízdy vysloužil přezdívky "Nevěsta větru" či "Vražda".

Sobotní vzpomínka na závodníka, který zemřel v roce 1997, nabídne kromě spanilé jízdy motoveteránů s datem výroby do roku 1960 a odhalení pamětní desky ve Strýčkovicích také výstavu některých Lucákových pohárů, závodní kombinézy a množství dokumentů. Na programu je také promítání fotografií, starých filmových záběrů a beseda.

Vodní hrad Švihov

Páteční a sobotní večer bude na vodním hradě Švihov patřit hudebnímu festivalu České hrady. Areál se otevírá návštěvníkům už v pátek od 18 hodin. Těšit se můžete na Chinaski, No Name, Horkýže Slíže, Xindla X, Mandrage, Nightwork a další. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Seeberg - hrad jako ze Spessartu i s popravištěm

Jakmile se k nádhernému hradu Ostroh přiblížíte, vzpomenete si na stařičký německý film Strašidla ze Spessartu. Při vstupu na nádvoří tedy zadoufáte, že je potkáte i s jejich kamarádkou komtesou Charlottou (celý článek).

Ústecký kraj

Českokamenicko obsadí po 255 letech opět vojáci

Ojedinělou podívanou mají možnost zhlédnout návštěvníci České Kamenice. Občanské sdružení pod Studencem uspořádá ve dnech 20. a 21. července rekonstrukci bitvy, která se odehrála jako dozvuky bitvy u Kolína v roce 1757 v severních Čechách (celý článek).

Liberecký kraj

Harrachovské pivní slavnosti na opilém kole

V sobotu se můžete vypravit na 9. Harrachovské pivní slavnosti. Program začíná v 10 hodin. Kromě dobrého piva vás čeká vystoupení Kamila Střihavky, Krkonošské dechovky, soutěže v pití piva a držení tupláku na čas, hod sudem do dálky, jízda na opilém kole, tombola a mnoho dalšího. Jako občerstvení bude prasátko a kuřata z grilu, klobásy, bramboráčky, trdelníky, medovina a hodně piva.

Během dne budou probíhat prohlídky muzea a sklárny s možností si vyzkoušet foukat sklo. Pro děti budou připraveny dětské dílny s možností vyrobit si vlastní dárkové předměty, skákací hrad a trampolína. Vstupné pro dospělé je za 120 a pro děti za 20 korun.

Královéhradecký kraj

Říčkovský Golem

Fyzické síly můžete poměřit na závodu Říčkovský Golem po Orlických horách, jenž se koná tuto sobotu. Účastníci se utkají v plavání, na kole i běhu. Triatlon startuje v 10 hodin na přehradě Pastviny v prostoru U kapličky, vede přes Klášterec nad Orlicí a České Petrovice, Bartošovice v O. h., Horní Rokytnici a končí ve Ski centru Říčky. Sportovce čeká 500 metrů plavání, přes 35 kilometrů na kole a běh na téměř šest kilometrů. Ten se uskuteční po lesních cestách již v okolí samotných Říček, za nepříznivého počasí se přesune na alternativní cestu po místních silnicích.

Maximální počet účastníků je pořadateli stanoven na 120, startovné činí 200 Kč. Vyhlášení vítězů se uskuteční půl hodiny po doběhnutí posledního závodníka. Více podrobností o závodu najdete zde.

Pardubický kraj

Tajemné stezky vedou severním okrajem Ústí nad Orlicí

Koncem 17. století severní okraj města Ústí nad Orlicí uzavíralo hluboké údolí se strmými hustě zarostlými svahy, kterému se místní obyvatelé raději vyhýbali. Dnes tudy vede žluté značení turistické trasy, tajemno však zcela nevymizelo (celý článek).

Mladějovská úzkokolejka jezdí o prázdninách každou sobotu

Unikátní průmyslová železnice vedoucí z moravského Mladějova do hřebečských lesů také letos vítá návštěvníky – a to každou prázdninovou sobotu až do poloviny září (celý článek).

Pardubice oslaví 500 let od udělení městského zřízení

Pardubice v sobotu oslaví 500 let městského zřízení, které jim udělil Vilém z Pernštejna. V podvečer vyjde ze zámku průvod v dobových kostýmech v čele s panem Vilémem. Na Pernštýnském náměstí se pak přihlížející stanou svědky předání městského zřízení konšelům. Potom se všichni odeberou zpět na zámek, kde propuknou oslavy této události.

Nebudou chybět rytířská klání, kejklířská vystoupení, středověké muzicírování, orientální tance ani staročeská krčma s dobovým občerstvením. Ve 22 hodin bude zámecký program gradovat multimediálním divadelním představením s názvem Pernštýnské legendy.

Vysočina

Vysočina je kraj, kde se brambory mění ve víno

Jak říkají místní, Vysočina je nejen krajem brambor, ale především dubových palic. Nakonec právě vytrvalost a zarputilost stojí i za obnovením vinic Pod Sádkem v obci Kojetice. Je to jediný vinohrad na Vysočině (celý článek).

Nebe nad Telčí o víkendu ozdobí horkovzdušné balóny

Nebe nad Telčí a nejbližším okolím města bude během víkendu patřit horkovzdušným balónům. Mělo by se sejít 13 balónů z celé země, ohlášen je i jeden pilot ze Slovinska.

Návštěvníci renesančního města s památkami UNESCO mohou pestrobarevné balóny pozorovat až do neděle. Mělo by se uskutečnit pět letů, první oficiální starty by měly začít v pátek ráno. Pokud počasí dovolí, mohly by se balóny nad městem objevit už ve čtvrtek.

V pátek večer se na náměstí Zachariáše z Hradce jako tradiční doprovodný program uskuteční multimediální show. Lidé uvidí originální spojení ohňostroje, balónových hořáků a hudby. "Hořáky balónů jsou napojeny na řídicí klaviaturu takzvaných Hefaistových varhan, jejich plameny dynamicky reagují v souladu s hudebním podkladem," uvedla hlavní organizátorka akce a ředitelka brněnské společnosti Aviatik Servis Petra Stejskalová. Organizátoři počítají i s případným zrušením některých letů kvůli nepříznivému počasí.

Jihomoravský kraj

Barokní lékárna. Zapomenutý skvost na Špilberku

Hrad Špilberk je jednou z největších dominant Brna. Denně jej navštíví stovky lidí, ovšem málokdo ví, že se zde skrývá skvost jménem Barokní lékárna - umístěn je v historických prostorech nynější pokladny a prodejny suvenýrů, kde si ho návštěvníci mohou zdarma prohlédnout (celý článek).

Kraj kvetoucí révy

Každou sobotu až do 27. srpna se otevírá na cyklotrase Kraj kvetoucí révy nějaký vinný sklep od 10 do 17 hodin. Tento víkend se otevře Rodinné vinařství U Samsonů - Velké Němčice od pátku do neděle. Skleničku vinař půjčí a nabídne vína také k prodeji. Rozpis vinařů najdete zde.

Řízená degustace

Ve čtvrtek se můžete v Brně zdokonalit v umění sommeliérském. Ve vinném sklepě Moravské banky vín se od 18 hodin koná řízená degustace rosé vína. Vstupné je 200 Kč. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Zahradní slavnost bude zasvěcena netopýrům

Tradiční akce Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově - Zahradní slavnost - se letos uskuteční v neděli 22. července a bude věnována netopýrům a jejich ochraně. Partnerem akce je Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON) (celý článek).

V Bludově začali řezbáři tvořit sochy z topolového dřeva

Sedm řezbářů z tuzemska i zahraničí se pustilo do vytváření dřevěných soch na prvním ročníku Lázeňského dřevosochání v Lázních Bludov na Šumpersku. Lidé je mohou při práci sledovat v lázeňském parku až do soboty, kdy se uskuteční slavnostní vernisáž děl. Některé sochy v budoucnu ozdobí park, jiné půjdou do dražby.

Účast přijali mladí řezbáři z Polska, Moravy i východních Čech. Řezbáři opracovávají kmeny o průměru 60 až 80 centimetrů a délce zhruba dva metry. Slavnostní představení děl se uskuteční v sobotu. Bude mu předcházet řemeslný jarmark a kulturní program.

Josefkol v Čechách p. Kosířem přivítá rekordní počet řemeslníků

Příslušníci všech 19 řemesel, která jsou potřebná pro výrobu kočárů, si dají o víkendu dostaveníčko v Čechách pod Kosířem na tradičním setkání mistrů řemesla kolářského a kočárnického Josefkol. Pátého ročníku akce se zúčastní 45 řemeslníků, což je dosud nejvíc. Na přehlídku historických kočárů a koňských spřežení vyjede rekordních 35 koní. Akce je zasvěcena patronu všech řemeslníků, svatému Josefovi.

Pro návštěvníky je připraven i hudební program na scéně v zámeckém parku. V sobotu vystoupí například Pavel Žalman Lohonka a spol. Lidé se budou moci zapojit i do kolářského trojboje, který bude spočívat v kutálení loukoťového kola, chůze na chůdách a zarážení dřevěných špicí do špalku. Kováři a podkováři předvedou kování koní. Program je zasazen do 19. století, které znamenalo největší rozkvět ve výstavbě kočárů. Podrobnější program najdete zde.

Veteráni z tuzemska i zahraničí se vydají na Hanácký okruh

Stovka posádek veteránů tuzemských i zahraničních se chystá v sobotu vyrazit na tradiční Hanácký okruh. Auta vyrobená do roku 1939 se předvedou asi na stokilometrovém okruhu mezi městem Olomouc a Tovačovem na Přerovsku. Mezi nablýskanými veterány budou i americké vozy z roku 1911 značky Hupmobile či motocykl Laurin & Klement z roku 1902. Posádky budou silnice brázdit v dobovém oblečení.

Podle pořadatelů by to mělo v centru Olomouce, odkud jízda startuje, vypadat jako za první republiky. Posádky vozidel, která mnohdy nejsou k vidění ani jako exponát v muzeu, se chystají vyrazit na cesty v oblečení podle střihu našich předků. Dobovou atmosféru po celou dobu v centru města navodí Olomoucký Dixieland Jazz Band.

Zlínský kraj

Buchlovské noci s Černou paní

Od čtvrtka do soboty si můžete projít zámecké komnaty Buchlova s Černou paní. Návštěvníci se podívají pod pokličku pověstí a příběhů. Nebude chybět ohňová show. Program začíná vždy od 19:30 hodin. Dopředu je nutné se rezervovat na stránkách hradu zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava amerických veteránů představí 40 vozů

Několik desítek amerických vozů nejrůznějších značek vyrobených v letech 1950 až 1980 představí v Ostravě výstava nazvaná American classic cars, kterou připravuje výstaviště Černá louka. K vidění budou i na míru dělané speciály či automobil, se kterým jezdil Jan Werich.

Výstava začne 20. července a potrvá do 16. září. Návštěvníci se mohou těšit například na Cadillac, Buick, Chevrolet, Pontiac, Ford, Chrysler, Lincoln, ale i méně známé nebo dnes už zaniklé automobilky. Na výstavě budou prezentovány také unikáty, například vůz, který vlastnil Jan Werich. Součástí výstavy bude i expozice o slavné silnici Route 66.

Letní kino v zoologické zahradě

V pátek můžete spojit návštěvu zoologické zahrady v Ostravě se zhlédnutím filmu Doba ledová 4: Země v pohybu. V amfiteátru zoo se bude film promítat od 21.30 hodin. Cena vstupenky činí 99 Kč. Promítání proběhne jen za příznivého počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám