Hlavní obsah

Tipy na víkend: Salon vín se otevře veřejnosti, masopusty i Pašeráckej vejkend

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud stále váháte, co podniknout o víkendu, vydejte se na hory. V Rokytnici nad Jizerou se pojede Pašeráckej vejkend, psí spřežení potkáte v okolí Dolního Dvora a v areálu Karolinky a areálu Avalanche ve Václavově u Bruntálu připravili karneval. Pokud holdujete dobrému vínu, zajeďte do Valtic, kde se v sobotu otevře Salon vín.

Foto: Salon vín

Salon vín ve sklepích zámku ve Valticích

Článek
Praha

Žižkovská noc

V pátek začíná multižánrový festival Žižkovská noc. Návštěvníci si v rámci jednoho vstupného budou moct vybírat mezi 13 kluby, kde vystoupí více než pět desítek interpretů z České republiky i zahraničí. Přičemž každý podnik představí specifický styl hudby od ska, reggae, world music, punk, rock, metal, hip hop, folk a podobně.

Koncerty  budou probíhat v klubech Matrix, XT3, Kain, Jet, Bunkr Parukářka, Bar Divočák, Final, U Vystřelenýho Voka, Čajírna U Voka, ShotGun, Ex!t, Hospoda Nad Viktorkou a Visitor.

Během večera nebude chybět ani doprovodný program ve formě přednášek, autorských čtení či výstavy fotografií. Vstup na festival bude 100 Kč do 20:00, poté 150 Kč. S lístkem je možné navštívit následující večer afterparty v klubu Chapeau Rouge, kde vystoupí dalších pět kapel. Podrobnější informace najdete zde.

Výstava orchidejí

V Botanické zahradě hl. města v Troji probíhá do neděle 4. března výstava orchidejí. Organizátoři připravili druhově bohaté exponáty z celého světa. Letos budou orchidejím dělat společnost také zástupci čeledi broméliovitých, s nimiž se americké druhy orchidejí často v přírodě potkávají na podobných stanovištích.

V rámci výstavy probíhá také prodej, pro návštěvníky jsou o víkendech připraveny komentované prohlídky. Zkušení průvodci zájemce provedou výstavou a seznámí je s jednotlivými vystavenými taxony, jejich nároky na stanoviště i nutností ochrany těchto bezesporu zajímavých rostlin.

Středočeský kraj

Kaňkovský masopust v Kutné Hoře

V sobotu se budou na vrchu Bažinku v kutnohorském předměstí Kaňka scházet reje karnevalových masek. "V pravé poledne se v centru Mozaika sejdou účastníci masopustního průvodu. Budou mezi nimi děti z mateřské školy a z mateřského centra, členové sportovních oddílů, zájmových kroužků, také kutnohorští herci, členové střediska Maják kutnohorské Oblastní charity, členové Baráčnické obce z kutnohorského Karlova a dobrovolníci z řad místních i přespolních nadšenců," řekl Václav Veselý z pořádajícího Občanského sdružení Kaňk.

Ve 13 hodin se uličkami Kaňku vydá průvod maškar, do kroku od domu k domu jim bude vyhrávat kapela Tomáčovka Standy Jelínka. V rámci akce si před hospodou Na Baště mohou lidé pochutnat na zabíjačkových specialitách. K tomu jim bude vyhrávat harmonikář Josef Pepíno Matura.

Sál hospody bude večer připraven pro Maškarní bál. K tanci i poslechu a všeobecnému veselí zahraje kapela Trio Pohoda. Lidé v maskách budou mít po celý den určité výhody, obdrží zdarma občerstvení a také budou mít slevu na vstupném na večerní karnevalovou tancovačku. Další podrobnosti najdete zde.

Večerním zámkem v Mníšku provede dětské i dospělé návštěvníky čert s čerticí

V podvečerních hodinách v sobotu 25. února svit loučí na zámeckém mostě a nádvoří zavede návštěvníky až do interiérů zámku Mníšku pod Brdy. Zámeckými pokoji je provede čert a čertice. Potkají anděla i bílou paní a budou pasováni do šlechtického stavu. Od 11:00 do 15:20 hodin navštíví klasické prohlídky. (celý článek)

Za otcem i praotcem vlasti na hrad Karlštejn

Známá hradní perla na území Českého krasu je sice především spojena se jménem svého zakladatele, ovšem setkat se tu je možné nejen s císařem Karlem IV., ale i s dalšími osobnostmi. Navíc při únorové návštěvě s kamerou nám Karlštejn nabídl ještě něco, co obvykle nenabízí. Ale nepředbíhejme. (celý článek)

Jihočeský kraj

Ski Serie Masters Českomoravský pohár - obří slalom a slalom Master

O víkendu se v lyžařském areálu Lipno pojede závod Masters Českomoravský pohár - obří slalom a slalom Master. Závody jsou veřejné, přičemž velký slalom Master je určen pro muže a ženy nad 30 let. Oba závody jsou zařazeny do Ski Serie Masters - Českomoravský pohár.

Závod se již potřetí vrací na Kramolín a bude doplněn o kategorii Open - muži a ženy 18 až 29 let. Pro vítěze jsou připraveny medaile, diplomy a věcné ceny. V rámci závodního víkendu Masters proběhne v sobotu společensky hodnotný večírek.

Plzeňský kraj

Módní přehlídky a bungee jumping na sněhu  

Sobotní program v lyžařském areálu Špičák na Šumavě začíná už v 8 hodin ráno. Pro malé i velké návštěvníky jsou připraveny módní přehlídky a soutěž v bungee runningu, což je upevněná guma, se kterou musí soutěžící doběhnout po sněhu co nejdále. Závodit se bude i na jedné lyži či snowboardu. Akce Ski4Fun slibuje také testování lyží a mnoho dalších soutěží.

Během celého dne budou hostesky nabízet čaj na zahřátí s koláčky a nebude chybět ani nealkoholický svařák „Horký Francouz“ pro celou rodinu. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Reprezentační ples města Chebu

V sobotu se všichni milovníci tance a dobré hudby sejdou v Kulturním centru Svoboda v Chebu. Koná se tam 15. ročník reprezentačního plesu města Cheb. Během večera budou hrát Concordia Show Band a Crew Band. Na programu je připravena Magická show Kamila Burdy, věštírna i casino. Ples začíná ve 20 hodin. Vstupné činí 350 korun a zahrnuje také raut.

Ústecký kraj

V ráji brtnických ledopádů narazíte na indiánku Evu

Kam se hrabe se svými kouzly berla Mrazilka na severočeské ledopády. Na malém kousku Národního parku České Švýcarsko uvidíte zázraky zmrzlé vody u Vlčího potoka, jaké u nás nemají obdoby. Obrovské ledopády, čiré i zbarvené. A možná natrefíte i na indiánku Evu, která chodí do lesa často na procházku. (celý článek)

Liberecký kraj

Krkonošská magistrála – lyžařský běžecký ráj

Krkonošská magistrála je dlouhá 71 km a spojuje Harrachov v západních a Žacléř ve východních Krkonoších. Na ni navazují další turistické i závodní tratě. (celý článek)

Pašeráckej vejkend

O víkendu se v Rokytnici nad Jizerou vrátí do minulosti a připomenou si dobu, kdy kopce brázdili pašeráci. Tradiční akce přináší zároveň masopustní veselí, Pašerácký jarmark a přijde také Krakonoš.

Z Dolního náměstí se společnost odebere na Studenov, kde se tradičně uskuteční Sjezd pašeráků. Další den pak bude možné pašeráky vidět ve Skiareálu Horní Domky. Tento den proběhne rozcvička pašeráků a lyžníků, hry a soutěže s horskou službou, ohňová show, sjezd pašeráků, ohňostroj a volná zábava na sněhu. Poslední den se uskuteční výstup lyžníků na Lysou horu, historické závody lyžníků apod. Podrobnější program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Dětský karneval na ledě - Opočno

V sobotu budou na zimním stadiónu v Opočně bruslit masky. Akce začíná ve 13 hodin a potrvá do 16 hodiny. Masky mají vstup zdarma, dospělí zaplatí 20, děti bez masek 10 korun.

Ledová jízda - memoriál Dr. Václava Vojtěcha

Ve čtvrtek začal nejstarší a nejtěžší závod psích spřežení v České republice. Závod pořádaný na paměť tragicky zesnulého českého polárníka je inspirován dlouhými traily arktickými pustinami, při nichž si musher veze vše potřebné s sebou. Psi musí během 4 dnů zvládnout trasu dlouhou kolem 160 km. Startují ve čtvrtek v Dolním Dvoře - Rudolfov. Kompletní program najdete zde.

Zahrádkářský ples

V sobotu se bude večer tančit. Základní organizace Českého zahrádkářského svazu pořádá jubilejní Zahrádkářský ples, který se bude konat ve Sdruženém klubu Rabštejn v Kostelci nad Orlicí. 45. ročník plesu začíná ve 20 hodin. K tanci a poslechu bude hrát hudební skupina Song. Připravena je také bohatá tombola.

Pardubický kraj

Masopustní veselice

V sobotu budou ulice Chocně patřit maskám. Průvod masek začne v 9 hodin z Tyršova náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na staročeskou zabíjačku. Program doplní hudební doprovod v podání Choceňačky.

Trasa průvodu se bude skládat ze Seřazení u baráčnické Rychty na Záměstí, odchod na Tyršovo náměstí, dále ulicí Dolní, Masarykovou, Kolárovou, dále Jiráskovou, Ostrovní, Dr. Fikejze, Sv. Čecha, Smetanovou, Kautníkovou a na rychtu. Další podrobnosti najdete zde.

Bezplatná prohlídka Pardubic

V sobotu se můžete od 14 hodin vydat na bezplatnou prohlídku Pardubic z náměstí Republiky. Přičemž si můžete vybrat ze dvou tras, a to buďto trasu č. 1 (historickou – Pernštýnské nám., Pernštýnská ulice, Přihrádek, Zámek) nebo trasu č. 2 (Pardubice po roce 1845 – Sukova třída, Masarykovo nám., třída Míru, Jindřišská ulice).

V Pardubicích začala výstava současného českého linorytu

Pardubická galerie otevřela výstavu současného českého linorytu. V prostorách domu U Jonáše návštěvníci uvidí tvorbu Michala Cihláře, Vojtěcha Kovaříka, Ivo Křena, Pavla Piekara a Jana Vičara. Vystavené linoryty mají ambice skutečně špičkového uměleckého díla, řekl autor výstavy Vít Bouček.

"Všech pět autorů, kteří tady vystavují, jsou oceňováni v České republice i zahraničí. Linoryt dělají nevídaným způsobem," dodal. V domě U Jonáše lze spatřit linoryty s různými náměty, od abstraktních motivů přes zvířata a krajiny až k motivu výloh obchodů s erotickými pomůckami. Výstava potrvá do 15. dubna. Největší vystavená grafika má velikost 1,4 metru na 2,85 metru.

Velikonoční svátky už nyní mohou zažít návštěvníci Poličky

V poličském centru se již připravují na největší svátky jara, na Velikonoce. A to jak se patří - řádným jarním úklidem a očistou nejen příbytku, ale i ducha a těla. Až do 8. dubna se můžete zajít podívat na výstavu s názvem Jarní očista Velikonoce přichystá… v Centru Bohuslava Martinů v Poličce. (celý článek)

Vysočina

Výstava fotografií Václava Havla

V gotické síni jihlavské radnice probíhá do konce února výstava věnovaná Václavu Havlovi. Autorem snímků je Václav Škácha, který život Václava Havla zaznamenával čtyřicet let. Snímky jsou řazeny chronologicky, poslední jsou z listopadu 2011 a z pohřbu. Všechny fotografie pořídil aparátem Leica na černobílý fotografický materiál.

„Václav Havel se nefotil rád, ale trpělivě to snášel. Výjimku jsem si zasloužil možná proto, že jsem ho k ničemu nenutil a fotil jsem tehdy, když o tom často ani nevěděl,“ uvedl Oldřich Škácha.

Jihomoravský kraj

Ve víně je pravda, pod Kraví horou mají obojí

Jednoduchá, ale naprosto pravdivá a logická myšlenka, že co se doma vypěstuje, má se doma také sníst a vypít, stála u zrodu fenoménu, zvaného republika Kraví hora. Zemička recesistů, vinařů z Bořetic na Břeclavsku, je dnes hlavní devízou obce. (celý článek)

Otevírá se Salon vín pro veřejnost

V sobotu se otevře poprvé 12. ročník Salonu vín České republiky široké veřejnosti. Ve sklepeních zámku ve Valticích budou moci návštěvníci přijít ochutnávat od 10:30 do 18 hodin. Připravena bude nová kolekce nejlepších sta vín, která vybírali profesionální hodnotitelé v rámci nejvyšší soutěže vín České republiky.

Foto: Salon vín

Salon vín ve sklepích zámku ve Valticích

Turisté mohou o víkendu v Brně využít tematické prohlídky

Tematické prohlídky města s průvodci mohou o víkendu využít turisté v Brně. V rámci Mezinárodního dne průvodců je připraven i speciální okruh pro slabozraké a nevidomé, který je letošní novinkou. Informovala o tom vedoucí turistických a informačních služeb Turistického informačního centra města Brna Dana Rakovecká.

Lidé se tak mohou seznámit například s brněnskými parky, secesními památkami, funkcionalismem či využít dětský okruh po stopách brněnských pověstí. Novinkou jsou prohlídky pro slabozraké a nevidomé, které vede speciálně vyškolená průvodkyně. "Pro tyto prohlídky máme vyškolenou průvodkyni, která umí slabozrakým a nevidomým památky dobře popsat. Umí je provést dokonce i podzemím," řekla Rakovecká.

Po oba víkendové dny je dopoledne i odpoledne připraveno sedm různých prohlídek. Sraz účastníků je na nádvoří Nové radnice, nemělo by jich být více než 40 v jedné skupině. Cena vstupenky je 30 korun, pro děti zdarma. Další tematické prohlídky budou pro zájemce připravené při zahájení turistické sezóny 31. března.

Olomoucký kraj

Dětský maškarní bál

Od 14:30 hodin se v městečku Náměšť na Hané koná dětský maškarní bál. Vstupné do kulturního domu činí 20 korun, děti pak zdarma. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Masopust v Kroměříži

V sobotu se ulicemi Kroměříže půjde masopustní průvod. V 9 hodin vyjde od SVČ Šipka Kroměříž, jež je zároveň pořadatelem akce. V čele průvodu půjde medvěd s medvědářem.

Karneval na Soláni

V lyžařském areálu Karolinka se v sobotu koná karneval.  Soutěže a hry pro děti začínají v 10 hodin. Děti budou moci soutěžit v bumper ballu, bunde runningu, sněžném golfu, slalomu na bobech a gumopraku. Ve 12 hodin startují závody Husky ski tour 2012 pro děti od 3 do 15 let. Ve 13 hodin začínají soutěže pro rodiče o tekuté ceny, náhledně se návštěvníci mohou přesunout k vyhodnocení nejlepší masky a na diskotéku na sněhu s živou hudbou.

Moravskoslezský kraj

Karneval Na sněhu

Masky a maškary se budou v sobotu prohánět na svazích lyžařského areálu Avalanche ve Václavově u Bruntálu. Zároveň se tam pojedou závody v obřím slalomu, které začínají v 10 hodin. Ve 13 hodin začíná dětská diskotéka a samotné představování masek. O půl hodiny později přislíbil příjezd také Děda Praděda. Následně se bude v maskách soutěžit, a to na sněžnicích, ve střelbě sněhovou koulí z katapultu, na starodávných lyžích a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám