Hlavní obsah

Tipy na víkend: Masopusty, fašank, snowboard festival a irský bál

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend je ve znamení fašanku a masopustů. Konají se v Kadani, Rokytnici v Orlických horách, ve Valtickém podzemí, na Slezko-ostravském hradě a Strání. Na irský bál jeďte do Liberce, za Evropským snowboard festivalem na Klínovec.

Článek
Praha

Pavel Šporcl otevře VIII. ročník cyklu Hudba Pražského hradu

V neděli slavnostně zahájí cyklus Hudba Pražského hradu koncert českého houslisty Pavla Šporcla. Ve Španělském sále se hudba rozezní v 19.30 hodin. Letos se na Hradě uskuteční celkem 18 koncertů, na kterých vystoupí světoznámí umělci i hudební tělesa, mj. legendární čínský klavírista Lang Lang, nebo čeští houslisté - Václav Hudeček a Ivan Ženatý. Podrobný rozpis najdete zde.

Festival španělského filmu La Película

Již sedmý ročník festivalu španělsky mluvených filmů La Película probíhá v pražském kině Světozor do neděle. Výjimečný cyklus archivních snímků natočený režiséry jako Carlos Saura, Luis García Berlanga, Luis Buñuel či Juan Antonio Bardem mapuje neopomenutelnou etapu tvorby, jež zachycuje obraz společnosti za doby frankistického režimu. Podrobnější informace najdete zde.

Středočeský kraj

Berounská výstava představující barokního mistra se chýlí ke konci

Výstava malíře pozdního baroka již přilákala do Muzea Českého krasu v Berouně mnoho návštěvníků. Každý může poznat nově restaurované obrazy a zkusit porozumět jejich příběhům. Součástí výstavy jsou i dětské koutky, kde i nejmenší návštěvníci získají možnost si výstavu naplno užít. (celý článek)

Jihočeský kraj

Tajemná a záhadná místa Šumavy – menhiry na Javorníku

Šumava je nejen jednou z nejkrásnějších lokalit naší země, v níž se neopakovatelným způsobem střídají lesy, louky, stráně, potůčky a řeky, ale také místem, které rozhodně není chudé na tajemství a záhady. (celý článek)

Lipenská přehrada se pyšní luxusní bruslařskou dráhou

Návštěvníci šumavského národního parku si mohou v zimě také vyzkoušet, jaké je to vyrazit na skvěle upravenou bruslařskou dráhu. Každý rok ji připravuje starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek a další dobrovolníci. (celý článek)

Plzeňský kraj

Zámek Manětín připravil svatební prohlídky pro snoubence

V sobotu se zámek Manětín otevře snoubencům a zamilovaným, kteří hledají ideální místo pro svatební obřad. Speciální svatební prohlídky, při nichž si mohou prakticky vymyslet svatbu na míru, se konají od 10, 11, 13, 14 a od 15 hodin. Kapacita je omezená a dopředu je nutné se objednat a e-mailu: zamek-manetin@volny.cz. Více najdete zde.

Lyžařský víkend pro děti

Na šumavském Špičáku bude víkend patřit dětem. Za obrázek v době od 9 do 11 hodin dostanou děti do 15 let volné jízdenky. Po oba dny bude v areálu probíhat Funpark, ve kterém si můžete projet zábavnou stezku s informacemi, jak se správně na sjezdovce chovat. Vyzkoušet koulomet - obří prak, kterým se na velkou vzdálenost sestřelují bandasky, mikádo v XXL velikosti, přetahovák - přetahování gumového lana či magické brýle, které měří aktuální rychlost, délku ujeté trati, převýšení, vše se promítá na jejich sklo a mnoho dalších atrakcí. Podrobnější informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Evropský snowboard festival

Od pátku do neděle se koná v lyžařském areálu Klínovec Evropský snowboardový festival. Snowpark se rozhoupe v rytmu hudby a vypuknou závody v nové olympijské freestylové disciplíně Slope Style. Výherce si odnese 60 000 korun. V neděli dostanou šanci junioři a děti, všichni budou soutěžit o věcné ceny. Vstupné a startovné je zdarma. Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Poosmé povede Josef Švejk masopustní průvod v Kadani

Již 8. ročník C. K. Masopustu se v královské Kadani uskuteční v sobotu 18. února. Jak název napovídá, oslavy návštěvníky přenesou do doby starého mocnářství a první republiky. (celý článek)

Liberecký kraj

Irský bál

V sobotu se bude v Liberci tančit, stepovat, hopsat a točit se v rytmu irské hudby. V sále Lidových sadů se od 20 hodin koná irský bál. Připraveny jsou vystoupení skupin irských tanců a stepu. Publikum si pak některé jednoduché tance bude moct vyzkoušet na vlastní kůži. Večerem bude provázet plzeňská kapela Pointín. Vstupné činí 140 korun.

Královéhradecký kraj

Nadšenci vytvořili přírodní galerii na rybníku v Dobré Vodě u Hořic

Navzdory teplotám hluboko pod bodem mrazu přijíždějí zejména o víkendech do Dobré Vody, vísky nedalo Hořic na Jičínsku, stovky návštěvníků, a to rozhodně víc než během letních měsíců. Jejich cílem je zdejší dobrovodský rybník, na němž se koncem ledna objevily první ledové sochy, vytvořené skupinkou nadšenců za pomoci motorových pil. (celý článek)

Historie Náchodska ožívá v expozici místního muzea

Zavítá-li turista do východočeského Náchoda, jeho první kroky jistě povedou na zámecký vršek, kde se nad městem už po staletí vypíná renesanční zámek. Kdo by se však chtěl více dozvědět o historii města i širšího okolí, měl by ještě před návštěvou zámku zůstat v historickém centru města, kde na něj čeká historická expozice regionálního muzea. (celý článek)

Rokytnický masopust

V Rokytnici v Orlických horách se v sobotu koná tradiční masopust. Sraz maškar je už v 10 hodin, samotný průvod městem vyrazí ve 12 hodin. Večer se koná masopustní veselice ve školní jídelně od 18 hodin.

Pardubický kraj

S dětmi do přírody

V sobotu vezměte děti do přírody. Rodiče s dětmi vycházejí v 10 hodin z parku Javorka u selky v České Třebové. Trasa vede po naučné stezce Základní školy praktické přes Semanín ke stanovišti U Salaše, kde je přístřešek a upravená studánka. Po cestě seznamují informační panely návštěvníky s ptáky v krajině, se zaniklou osadou a koloběhem vody. Připraveny jsou hry, poznávání přírody a relaxace. S sebou si vezměte jídlo a pití. Akce se nekoná v případě velmi nepříznivého počasí. Více najdete zde.

Českomoravský ples

V sobotu se bude od 20 hodin konat první ročník Českomoravského plesu v Bystřici u Jablonného nad Orlicí. Na programu jsou převážně klasické tance v podání cimbálové muziky pod vedením primáše Jana Dostála. V hostinci U Špičáků připravili stylové občerstvení v podobě moravských koláčů, formanského prkénka, vína a domácí pálenky.

Vysočina

Na jubilejní ples královny Elišky přijde i kouzelník

V sobotu se bude tančit také v Jemnici, koná se tam 20. ročník plesu královny Elišky. Organizátoři slibují bohatou tombolu, diskotéku a mnoho dalšího. Ples začne v jemnické sokolovně ve 20.30 hodin. Krom diskotékových hitů v horním sále se můžete těšit na kapelu Praga75 a rockovou skupinu Secret. Celý večer a noc bude provázet svými glosy moderátor Pavel Bláha. Podrobnější informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

O titul šampiona vín se v Brně utká přes 900 vzorků

Degustátoři budou v sobotu vybírat šampiony mezi vzorky 900 vín z Moravy, Slovenska a Rakouska. Nejlepší vína potom lidé budou moci ochutnat na 35. jihomoravské regionální výstavě vín v Brně.

"Tato výstava je jednou z největších akcí drobných a středních producentů vín na jižní Moravě. Tento rok je výstava zaměřena na téma víno a zdraví," uvedl organizátor Bořivoj Drábek. "Kolem stovky degustátorů bude vybírat mezi vzorky šampiony v každé kategorii, například mezi bílými a červenými víny," řekl.

Kromě výstavy mohou zájemci přijít na přednášku na téma víno a zdraví, která se uskuteční v pátek od 16 hodin v Kulturním centru stadion. Tamtéž bude v sobotu i výstava. Hudebně ji doprovodí cimbálová muzika.

Putování za pokladem pavlovských vinařů

Netradiční outdoorová soutěž po vinných sklepech představuje od pátku do neděle v Pavlově program s názvem Putování za pokladem pavlovských vinařů a obecní fašank. Přímo ve vinných sklepích s výkladem vinařů ochutnáte špičková přívlastková vína z mikulovské vinařské podoblasti a vyzkoušíte si praktické dovednosti vinařského cechu. Naučíte se, jak víno degustovat, vybírat a nakupovat. Vítězové programu získají „Poklad pavlovského vinaře“. Pokladem je šest lahví selského vína vyráběného v malých šaržích. Časový harmonogram najdete zde.

Masopust ve Valtickém podzemí

O víkendu proběhne Masopust ve Valtickém podzemí. Pro návštěvníky je připraven moravský fašank v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 760 metrů. K dispozici bude ukázka a ochutnávka typických masopustních pokrmů a specialit Valtického Podzemí a vína Lednicko – valtického areálu.

Olomoucký kraj

Závody čtyřspřeží s lidskou posádkou

V neděli se v Zábřehu konají závody čtyřspřeží s lidskou posádkou a mistrovství světa v jízdě na cyklolyžónu - křížence jízdního kola a lyží. Akce začíná ve 14 hodin na Masarykově náměstí a doprovází ji country-folková kapela Hubertus z Uničova. Na recesistické závody je vstup volný. Masky jsou vítány, děti se mohou projet na psích spřeženích. Prezence proběhne v Galerii Tunklův dvorec mezi 13. do 14. hodinou. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Dny skla

V sobotu se otevřou dveře ve sklárně Květná. Od 8 do 13 hodin si mohou návštěvníci prohlédnout ruční výrobu skla. Navíc je připravena domácí zabíjačka, možnost koupě výrobků ze skla a fireshow Flammen inferno. Odpoledne se můžete přemístit na nedaleký fašankový festival ve Strání. Více najdete zde.

Fašank

Ve Strání probíhá až do 21. února tradiční Fašank. Na sobotu se návštěvníkům otevírá Zámeček ve Strání, kde se budou ctít lidová řemesla a gurmány potěší zabíjačkové hody. Ve 13 hodin tam začnou fašankové obchůzky souborů. V neděli se zajděte podívat na dětský karneval, proběhne od 14.30 do 16 hodin v Květné Na Huti, od 17 do 24 hodin budou na Zámečku dospělí ochutnávat slivovice u cimbálky. Podrobnější program najdete zde.

Beseda zve do kolébky orientačního běhu

V přednáškovém sále Muzea jihovýchodní Moravy na zlínském zámku je ve čtvrtek 16. února připravena od 17 hodin zajímavá beseda - Expedice Norsko 2011. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Masopusty a maškary

V areálu Slezko-ostravského hradu se budou v sobotu obnovovat lidové obyčeje. Návštěvníci se mohou těšit na masopustní obchůzky, písně, tance a lidové masky. Okolím hradu se bude linout vůně z jitrnic, jelit, ovaru a zabíjačkové polévky. Areál bude otevřen mezi 10. až 17. hodinou. Vstupné činí 70 korun. Děti, důchodci, studenti, ZTP mají vstup za 40 korun. Podrobnější informace jsou zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám