Hlavní obsah

Tipy na víkend: Slavnosti česneku i chleba, otevřený Barrandov a Highjump

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následující víkend je doslova nabitý akcemi. U Příbrami se koná mistrovství ve skocích do vody - Highjump, na Šumavě pak Evropský pohár ve sjezdu horských kol. V sobotu se otevírá barrandovský fundus kostýmů. V Lenoře se konají Slavnosti chleba, v Buchlovicích pak Festival česneku. Tajemnou historii odkryjí Husité na Hukvaldech, čarodějnice na Kosti nebo Středověké okno na Hasištejně.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Barrandovské studio zpřístupňuje veřejnosti v sobotu sbírku svých kostýmů z filmů a televizních seriálů. Na snímku jsou návštěvníci v sekci pohádkových kostýmů.

Článek
Středočeský kraj

Nostalgické jízdy vlakem

V sobotu se z Lužné u Rakovníka můžete vydat nejen do Kolešovic, ale také si udělat výlet k Berounce. České dráhy totiž vypravují z Lužné tendrovou parní lokomotivu 354.195 přezdívanou Všudybylka, která potáhne vozy Bai a pojede do Nižboru a zpět. V Nižboru budete mít jedinečnou příležitost navštívit zdejší sklárnu a na vlastní oči se podívat, jak se ručně vyrábí sklo, což je vskutku nezapomenutelný zážitek. Pokud vás sklářské umění neláká, můžete navštívit královský hrad Křivoklát. Podrobnější rozpis jízd hledejte zde.

Tajemná hora Blaník dosud ukrývá mnohé neobjasněné záhady

S nadsázkou lze říct, že Velký Blaník (638 m n. m.) se stal nejznámější vojenskou základnou v Čechách. Tato hora vždycky jako magnet přitahovala vizionáře a blouznivce. (celý článek)

Mistrovství republiky ve skocích do vody

O víkendu proběhne v hřiměždickém lomu nedaleko Příbrami 12. ročník otevřeného mistrovství republiky Budweiser Budvar Highjump 2011 ve skocích do vody. Letošní ročník oživí světové reggae v podání skvělého Christophera McFarlana.

Program nabízí profesionální exhibici a závod v extrémních skocích do vody z 12ti a 16metrové věže a 5metrové houpačky. Těšit se můžete na oficiální sportovní disciplínu splashdiving (placáky), jejímž cílem je, aby vystříklo co nejvíce vody. Podrobný program najdete zde.

Festival alternativní hudby

Přehlídka současné alternativní hudby, 3. ročník festivalu Creepy Teepee, se uskuteční od 28. do 31. července v prostorách bývalého pivovaru v Kutné Hoře.(celý článek)

Liberecký kraj

Pouť v Kryštofově údolí

O víkendu se v Kryštofově údolí koná Údolská pouť s řemeslnickým jarmarkem. Připraveno je divadlo, ale i vystoupení s hady a žonglovacími míčky. Děti se vydovádí na kolotočích a možná starší trefí i papírovou růži ve střelnici. Připraven je i ohňostroj a jízdy parního vlaku na trati Liberec - Křížany. Podrobnější informace najdete zde.

Benátská noc v Malé Skále u Turnova

Již ve čtvrtek v 18 hodin začne v Malé Skále u Turnova 19. ročník festivalu Benátská noc. Jeho hlavními hvězdami budou americká rocková skupina Dream Theater a němečtí taneční Scooter. Přijedou ale i další Němci In Extremo a U. D. O., nebo švédská formace Clawfinger. (celý článek)

Karlovarský kraj

Karlovarská Veteran Rallye

V sobotu pojedou historická vozidla Karlovými Vary. První etapa začíná v 9 hodin v Sokolově na nám. Budovatelů a pokračuje do Královského Poříčí, Nového Sedla, Chodova, Nové Role, Staré Role a Karlových Varů, kde si můžete veterány prohlédnout před hotelem Thermal mezi 11 až 14 hodinou. Poté se vydají směr Loket, Staré Sedlo, Habartov, Bukovany, Citice, Dolní Rychnov a Březové u Sokolova, po 17 hodině dorazí do Sokolova. Více najdete zde.

Ústecký kraj

 Okno do středověku

Na hradě Hasištejn se otevře Okno do středověku. V sobotu od 10 do 22 hodin se podívají návštěvníci na zoubek šermu, středověké hudbě, divadlu, krčmě, orientální tanečnici a nebude chybět ani ohnivé rejdění. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

V Kolinci u Sušice otevřeli muzeum strojů

Jak využít prostory po bývalé továrně? Se zajímavým nápadem přišli v Kolinci na Klatovsku. U příležitosti srazu rodáků, který se zde konal 8. a 9. července, bylo otevřeno první zdejší muzeum. (celý článek)

Evropský pohár ve sjezdu horských kol

O víkendu se na šumavském Špičáku koná Evropský pohár v downhillu. Díky zařazení do nejvyšší kategorie UCI se jedná o nejvýznamnější závod, který se letos koná v České republice. Startovat budou i Australané, Novozélanďané či Argentinci, zatím je přihlášeno 243 lidí z 28 zemí světa.

Pro českou reprezentaci zároveň jde i o kvalifikační závod na mistrovství světa v Champery. Program začíná již v pátek volným tréninkem všech kategorií. V sobotu se mimo povinné tréninky jedou i kvalifikace a hlavní finálová část pak začíná v neděli od 12.30 hodin.

Pojede se na speciálně připravené trati Struggle, která měří 1750 metrů s převýšením 320 metrů. Pro diváky je dostupná ve všech pasážích a nabízí skutečně atraktivní podívanou. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Lenoru provoní chleba z historické pece

Lenoru na Prachaticku v sobotu provoní čerstvě upečený chleba. Obec tu už popáté pořádá Slavnosti chleba. Pekař v historické obecní peci jako za starých časů připraví i housky a česnekové placky.

Pečivo z obecní pece nebude možné koupit. Pro porovnání budou mít lidé možnost ochutnat vyhlášené výrobky regionálních pekáren, jak sladké pečivo, tak různé druhy chleba.

Bude se také soutěžit o nejlepší koláč z produkce lenorských hospodyněk. Součástí akce budou i ukázky různých řemesel nebo možnost vyzkoušet si broušení skla. Celý den bude také otevřeno tamější sklářské muzeum. Každou poslední sobotu v měsíci se lidé mohou přijít podívat na ukázky pečení chleba.

Benešova vila v Sezimově Ústí se o víkendu otevře veřejnosti

Poslední červencový víkend se opět otevře zájemcům letní sídlo Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Památka je od roku 1975 ve správě úřadu vlády, a je jedinou mimopražskou rezidencí premiéra. Před dvěma lety byla rekonstruována. Mimořádné prohlídky úřad letos organizuje celkem šestkrát. Další termíny budou na konci srpna, září a října. (celý článek)

Foto: ČTK

Pracovna prezidenta Edvarda Beneše

Historické vozy zamíří do jižních Čech

Kolona historických vozidel v čele s Tatrou legendárního jezdce rallye Paříž - Dakar Karla Lopraise bude o víkendu křižovat jižní Čechy. Stane se tak při příležitosti akce Trofeo Niké Bohemia 2011. Více než desítka aut projede od pátku do neděle 444 kilometrů dlouhou trasu. Na ní se zastaví na nejvýznamnějších místech Jihočeského kraje.

Trofeo Niké Bohemia 2011 odstartuje 29. července v 9:00 z náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Během své třídenní pouti pak projede například Hlubokou nad Vltavou, Bechyní, Zvíkovským podhradím, Pískem, Prachaticemi, Volary, Lipnem nad Vltavou, Českým Krumlovem, Třeboní, Jindřichovým Hradcem a cílovým místem bude Tábor. Nejstarším autem v koloně by měl být Hudson 27 A z roku 1912, který by měl řídit Francouz Barbier. Ostatní účastníci kolony pojedou v osobních vozech minimálně 50 let starých. Mapu trasy najdete zde.

Královéhradecký kraj

Čarodějnický kongres

O víkendu se budou dít na hradě Kost věci nevídané. Osmý ročník Čarodějnického kongresu láká vyznavače léčitelství, esoteriky a tajemna. Těšit se můžete na astrology, numerology, věštce a odborníky esoteriky. Zájemci si po zakoupení vstupného budou moct projít celý hrad, kde jim průvodci budou na požádání vyprávět o historii hradu. Více informací najdete zde.

Kraj Vysočina

Putimovská lávka

V sobotu od 14 hodin se koná ojedinělá akce Karneval na lávce a poté se na rybníku na návsi v Putimově pojedou exhibiční jízdy. Hned na to budou následovat soutěžní přejezdy plovoucí lávky jednotlivců i dvojic (na trakaři), mužů i žen, na koloběžce i se sudem.

Při jízdě či přechodu přes 30 metrů dlouhou lávku půjde především o to, jak pobavit ostatní a přitom se dostat bez újmy na druhou stranu. Při převážení partnerky na dřevěném trakaři s rozviklaným kolem se hodnotí rychlost, tedy snaha převézt svojí starou co možná nejrychleji.

Chybět nebudou jízdy na vodním skútru, což na rybníčku velkém jako dlaň nebude úplně snadná záležitost. Těšit se můžete i na pečené maso, pivo a muziku. Putimovská lávka se koná za každého počasí - voda na návsi mívá totiž pravidelně o poslední červencové sobotě 29 stupňů Celsia. Bližší informace najdete zde.

Pardubický kraj

Festival keltské kultury

Festival keltské kultury se letos ponese v duchu setkání tří národů: Keltů, Germánů a Římanů.  Akce se koná v sobotu v prostorách zámku, na nádvoří, v zámecké zahradě a na náměstí města Nasavrky.

Od půl desáté bude pro návštěvníky připraven bohatý program, od ukázek keltských řemesel, přes tradiční trhy, gladiátorské zápasy, přednášky o národech, výuku irských tanců, druidský obřad úrody, hry a soutěže a mnoho dalšího.

Ve 14 hodin proběhne slavnostní zahájení, tentokrát se můžete těšit na gladiátorské zápasy, na které plynule naváže odpolední část programu. K vidění budou nejen ukázky boje, ale i tematické přednášky o každém ze tří národů, dobová módní přehlídka, koncert skupiny Městská či druidský obřad úrody. Další informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Šternberský hrad opět rozezní rockový festival, přijedou i No Name

Rocková hudba rozezní v sobotu hrad Šternberk na osmém ročníku rockového festivalu Šternberský kopec. Pořadatelé vsadili zejména na hvězdy současného českého a slovenského hudebního showbyznysu. Hlavním hostem festivalu bude slovenská šestičlenná formace No Name v čele s Igorem Timkem.

Festival odstartuje v sobotu dvě hodiny po poledni v zahradách šternberského hradu. Představí se například slovenští Desmod, anglicky zpívající Sunshine či Tomáš Klus. Rockovou klasiku bude reprezentovat kapela Arakain. Na festival přijede i Kamil Střihavka s kapelou Leaders. Publikum roztančí slovenští showmani hrající pod názvem Helenine oči nebo pražská kapela Traband. Podrobný program je zde.

Olomoucká Veteran arena představuje historické telefony

Na 400 historických telefonů a ukázek telefonní techniky si mohou zájemci prohlédnout v muzeu historických automobilů Veteran arena v Olomouci. Nachází se mezi nimi i řada unikátních kousků, včetně nejstaršího telefonu z roku 1896, přenosného vojenského telefonu, plechových c.k. telefonů či přístrojů americké provenience. Spolu s expozicí telefonů začala i výstava členů malířské rodiny Zlamalů ze Šternberka.

Přístroje pocházejí ze soukromých sbírek tří tuzemských sběratelů. Vystavené telefony jsou z období od konce 19. století do 80. let 20. století.

Lidé si mohou prohlédnout více než stoleté dřevěné aparáty americké výroby, přístroje z období meziválečného i ještě ne zcela zapomenuté bakelitové telefony. Nechybějí ani Morseovy telegrafy, telefonní ústředny a mincovní automaty. Výstava bude v muzeu přístupná po dobu jednoho roku.

Návštěvníci, kteří neholdují technice, si mohou odskočit na výstavu malířské rodiny Zlamalů. Zastoupeny jsou nejen obrazy, ale i kresby a přípravné studie. Prodejní výstava děl Wilhelma, Petra a Josefa Zlamalových bude v muzeu otevřena do konce září.

Veteran arena byla v Olomouci otevřena loni v květnu. V současné době si tam mohou lidé prohlédnout přes 100 historických aut a motocyklů.

Zlínský kraj

Soutěž o nejsmradlavější dítě a plivání česneku

V Buchlovicích na Slovácku se v sobotu koná desátý ročník Festivalu česneku. Začne v 10 hodin předáním úrody starostovi a zpěvem česnekové hymny. Na jídelním lístku v gurmánské aleji se kromě tradičních pochoutek, mezi něž patří bramborové placky, topinky či langoše s česnekem, objeví i česnekové nápoje, pálenky nebo také med s česnekem.

Děti si vyzkouší lukostřelbu na česnekový cíl nebo lovení česneku. Nejen malé slečny si mohou vyrobit česnekové kytice, panenky nebo korále. Připravena bude i česneková inhalační jednotka, soutěž čichačů či klání o nekrásnější česnekový cop. Chybět nebude ani soutěžní hra pro celou rodinu "O nejsmradlavější dítě".

Vyvrcholením akce bude již devátý ročník mistrovství České republiky v plivání česneku na dálku. Kvalifikace začíná v 15 hodin. Ve 13 hodin startuje česnekový běh zámeckým parkem. Navíc se zde bude konat košt archivních marmelád a džemů. Festival provázejí vystoupení folklorních souborů a cimbálových kapel. Více najdete zde.

Tanec kolem frgálů a uherská vzpomínka

Ze Soláně v těsné blízkosti Velkých Karlovic se rozhlédneme široko i daleko, v údolí nad Karolinkou se přeneseme o několik staletí zpět (a vlastně i málem do Uher), ovšem nejprve si dáme něco dobrého na zub - na frgály. (celý článek)

Festival zpívajících básníků v Kroměříži

Stoptime 2011 je název nového festivalu, jehož nultý ročník se koná 30. července v Kroměříži, rodišti Karla Kryla. Označení Mezinárodní festival zpívajících básníků vyjadřuje dramaturgickou náplň kladoucí důraz na kvalitu zpívaných textů. (celý článek)

Divadlo na stromech na břehu Baťova kanálu

Premiéra site specific projektu Stromodivy souboru F Teatr představí divákům kouzelný podmořský svět ležící v korunách stromů. Inscenace se odehraje v pátek ve 21.30 hodin a jevištěm se stanou topoly na břehu Baťova kanálu ve Spytihněvi.

Pro inscenaci tzv. site specific, tedy ušitou na míru určitému prostředí, rozšířili řady stálých spolupracovníků F Teateru další kejklíři, hudebníci či také horolezci. Předvedení tohoto náročného projektu vyžaduje několikadenní přípravu na místě, kdy je základní scénář přizpůsobován okolí. Do budoucna bude spojen s workshopy, jejichž účastníci si nakonec v představení zahrají. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Festival otevřených sklepů

O víkendu se koná největší letní košt ve sklepech Modré Hory. Vinaři z Velkých Pavlovic, Bořetic, Kobylí, Němčičky, Vrbice otevřou 40 sklepů, a navíc připravili i doprovodný program. Jazz a folk mezi sklepy se budou střídat s veřejnými degustacemi a hodnocením těch nejlepších festivalových vín. Dětská školka zajistí příjemně strávený čas i pro rodiče s dětmi. Více najdete zde.

Svatojakubská cesta

Jižní Moravou vede nově Svatojakubská cesta. Má zatím asi 75 kilometrů a poutníci a turisté na ni mohou nastoupit u nákupního střediska Olympia na jihu Brna. Stezka je povede až k Mikulovu, kde se napojuje na rakouské cesty.

Značení Svatojakubské cesty je na jižní Moravě od jara letošního roku. Záměrem organizátorů je připomínat na trase cestu symbolem mušle na fasádách domů nebo různými zastaveními. Na cestě je jich zatím jen několik, například v katastru obce Popice. Jednotlivé motivy a nákresy znamení jsou hotové. Připravil je výtvarník Josef Zahradník z Ivančic. Další podrobnosti najdete zde.

Jurský park obývá na padesát pohyblivých dinosaurů

V loňském roce byl vybudován v malé vesničce Chvalovice na Znojemsku Prehistorický park. K vidění je tu pět desítek pohyblivých dinosaurů v reálných velikostech. Celá expozice je laděna v barvách filmové trilogie Jurský park. V nejbližší době má být výstava doplněna o zvířata z doby ledové. (celý článek)

Boskovice lákají na prohlídku zámku a zříceniny hradu

Zřícenina hradu nad Boskovicemi a malebný zámek. To jsou dva skvosty, za kterými se vyplatí putovat do Boskovic. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Dobývání hradu Hukvaldy

V sobotu se můžete ponořit na Hukvaldech do historie. Akce Za pravdu a kalich, dobývání hradu Hukvaldy ukáže návštěvníkům, jak mohla vypadat bitva v době gotiky pod praporcem Husitů a středověká historická ležení. Sjedou se tam rytíři ze všech koutů republiky i krásné dámy. Bitva bude mít tři části od 11, 14 a 17 hodin. Více najdete zde.

Praha

Japonský komiks manga i filmové anime se představí na pražském Chodově

Na Jižním Městě se pošesté sejdou příznivci japonského komiksu manga a kreslené filmové tvorby anime. Čtyřdenní festival s názvem ADVIK 2011 začíná ve čtvrtek 28. července a končí v neděli v Kulturním centru Zahrada. (celý článek)

Prohlídka barrandovského kostýmního Fundusu

V sobotu se konají prohlídky filmových kostýmů na Barrandově. Prohlédnete si tak kostýmy z filmů S tebou mě baví svět, Jak utopit doktora Mráčka, Starci na Chmelu či Noc na Karlštejně, z pohádek Pyšná princezna, Tři oříšky pro Popelku, Ať žijí duchové a Z pekla štěstí, z nedávno reprízovaného seriálu Arabela a mnoha dalších. Komentované prohlídky budou probíhat v hodinových cyklech vždy od 10, 12, 13 a 15 hodin. Dospělí zaplatí 120 Kč, děti 60 a důchodci 80 Kč, rodinné pak vyjde na 300 Kč. Vstup bude  přes zadní vjezdovou vrátnici z ulice Geologická.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám