Hlavní obsah

Jarní výlet do Litomyšle za sgrafity od Josefa Váchala a na psaníčkový zámek

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z měst, která se mohou pochlubit bohatou historií, slavnými rodáky i turisticky atraktivní přítomností, je východočeská Litomyšl. Je spojena se životem hudebního skladatele Bedřicha Smetany, spisovatele Aloise Jiráska, vlastenky a kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové nebo například originálního malíře a grafika Josefa Váchala.

Foto: Profimedia.cz

Měšťanské domy na Smetanově náměstí v Litomyšli

Článek

Město je navíc jediným zástupcem památek východních Čech na prestižním seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zapsána na něj byla v roce 1999, kdy tak byla oceněna historická a architektonická kvalita zdejšího renesančního zámku.

Renesanční zámecká perla tu vyrostla v 16. století v místech, kde v minulosti bývalo slovanské hradiště a později i slavníkovský příhraniční hrad. Podobu mu v letech 1568 až 1581 vtiskli italští stavitelé Jan Baptista Avostalis a Oldřich Avostalis, které sem pozval majitel panství Vratislav z Pernštejna.

Foto: Profimedia.cz

Od roku 1999 je litomyšlský zámecký areál zapsán do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Dodnes se dochovala sgrafitová výzdoba na fasádách a štítech zámku, na jejímž vzniku se podíleli italští mistři. Psaníčková sgrafita jsou bohatě dekorována, nechybí ani rozměrné figurální scény s motivy ze života císaře Konstantina.

Unikátní je i zámecké divadlo, které si tu nechali na sklonku 18. století zbudovat tehdejší majitelé z rodu Valdštejnů Vartenberků. Vídeňský malíř Josef Platzer pro ně zhotovil jedinečný soubor jevištních dekorací a kulis, které patří k nejstarším dochovaným památkám tohoto druhu v Evropě.

Smetanovo rodiště v pivovaru

Návštěvníci si mohou vybrat z několika prohlídkových okruhů. Jeden je seznámí s reprezentačními zámeckými sály a s unikáním zámeckým divadlem, druhý okruh je provede obytnými komnatami a nechá je nahlédnout do kaple sv. Moniky. Zájem je i o prohlídku zámecké věže.

Loňskou novinkou pak bylo zpřístupnění zámeckého podzemí. Tajemné chodby procházejí jak pod areálem zámku, tak pod parkem a pivovarem. Vzhledem k tomu, že se jedná o adrenalinovou záležitost, není vhodná pro malé děti, naopak ji přivítají fyzicky zdatní návštěvníci.

Pro dějiny české hudby se stal v souvislosti s Litomyšlí důležitý 2. březen 1824, kdy se ve zdejším zámeckém pivovaru narodil pozdější hudební skladatel Bedřich Smetana.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pomník Bedřicha Smetany na stejnojmenném náměstí v Litomyšli

Památku umělce tu připomíná nejen Štursův pomník, odhalený roku 1924 na dnešním Smetanově náměstí, ale například i každoroční smetanovský festival a samozřejmě i prohlídka Smetanova rodného bytu nacházejícího se v přízemních prostorách pivovarské budovy. Expozice je zaměřena na dobu hudebníkova dětství, snaží se přiblížit život v tehdejší Smetanově rodině a všímá si i odrazu autorových vzpomínek na dětství v jeho tvorbě.

Posezení v zahradách

V těsné blízkosti zámku je umístěno litomyšlské muzeum, sídlící v barokní budově bývalého piaristického gymnázia. Na něm mimo jiné učil i spisovatel Alois Jirásek. Od září 2000 si obyvatelé i návštěvníci města mohou zpříjemnit volný čas procházkou či posezením v nedalekých zrekonstruovaných klášterních zahradách.

Klášterní zahrady leží mezi dvěma litomyšlskými chrámy – proboštským kostelem Povýšení sv. Kříže a kostelem Nalezení sv. Kříže, jenž byl součástí piaristického kláštera. Bývalo tu okrasné, ale i užitkové zázemí mnichů, nechyběla štěpnice nebo zelinářská zahrada.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jeden z domů v uličce u Smetanova náměstí zdobí sgrafita na motivy díla Josefa Váchala.

Po roce 1948, kdy piaristé z Litomyšle museli odejít, zahrady zcela zpustly. Obnoveny byly díky aktivitě města až na sklonku 20. století. Na rozloze více než jeden hektar nechybí altán s výhledem na město, bazén s mlhovištěm nebo sousoší z dílny sochaře Olbrama Zoubka.

V Litomyšli láká k prohlídce nejen zámecký areál, ale i historické centrum města s řadou zajímavých renesančních a barokních domů na Jiráskově náměstí nebo Portmoneum – muzeum Josefa Váchala.

Rady na cestu

Zámek

Otevírací doba: duben pouze soboty, neděle a svátky 10–16 hodin, květen až září denně mimo pondělí 9–17 hodin (v květnu ve všední dny pouze 10–16 hodin). Vstupné: 120 korun, zlevněné 70, rodinné 310 korun.

Regionální muzeum 

Otevírací doba: denně mimo pondělí 9–12, 13–17 hodin. 

Rodný byt Bedřicha Smetany

Otevírací doba: duben jen víkendy, květen až září denně mimo pondělí 9–12 a 13–17 hodin.

Portmoneum

Otevírací doba: duben až září úterý až neděle 9–12 a 13–17 hodin. Vstupné: 60 korun. Zlevněné 30 korun, Výpravy nad 10 osob 30 korun, Rodinné vstupné 120 korun.

Ve 20. letech minulého století totiž pozval do Litomyšle tohoto osobitého umělce zdejší úředník a amatérský tiskař Josef Portman a nechal ho vyzdobit stěny a stropy dvou místností svého domu. Tyto originální nástěnné malby se dodnes dochovaly a jsou díky majiteli, nakladatelství Paseka, přístupny veřejnosti jako muzeum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám