Hlavní obsah

Na zámcích budou novinky podle nápadů studentů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní památkový ústav (NPÚ) se zahájenou sezónou nelení a v úterý představil další překvapení, na které letos narazí návštěvníci Křivoklátu, Konopiště, Žlebů, Mníšku pod Brdy a Palácových zahrad. Poradit, jak zvýšit výnosy památkových objektů a oživit cestovní ruch, si ústav nechal od studentů pražské Vysoké školy obchodní.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hrad Křivoklát nabízí procházku po krovech královského křídla.

Článek

Každá skupina u své zvolené památky provedla analýzu vnitřního a vnějšího prostředí a navrhla zatraktivnění a zkvalitnění stávající nabídky a nové produkty.

„Kreativita studentů byla v tomto případě konfrontována s přísnými požadavky památkové péče, mnohé myšlenky však obstály a budeme postupně připravovat jejich realizaci,“ komentovala výsledky práce ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Její náměstek Petr Svoboda deníku Právo řekl, že už se dokonce některé projekty rozjíždějí. „Kasteláni dostali vypracované projekty už minulý týden. A ty dílčí věci, které nejsou nákladné, chceme zavést, co nejdříve to bude možné. U finančně náročnějších projektů si necháme zpracovat podrobnější plán, ale rozhodně se budeme věnovat jejich realizaci a pokračovat dále ve spolupráci se studenty,“ řekl Svoboda.

Kelley na Křivoklátě

Pro návštěvníky Křivoklátu studenti vytvořili ústřední postavu Edwarda Kelleyho, jenž tu byl vězněn, lákat je budou na alchymistickou dílnu, kde si vyzkoušejí i jednoduché pokusy. Turisté si tu budou moci vyrobit svíčku, mýdlo nebo stočit vlastní medovinu. Pro školy přichystali program chemie zábavnou formou s magistrem Kelleym a z blízké restaurace chtějí vytvořit krčmu se speciálním jídelníčkem, obsluhou v kostýmech a dobovým interiérem.

Pro zámek Konopiště studenti vymysleli speciální prohlídky v dobových kostýmech, pořádání trhů, akce s arcivévodou Františkem Ferdinandem d’Este a přestavbu bistra na informační centrum. Mladí projektanti také chtějí zrušit kavárnu d’Este a vybudovat místo ní luxusní apartmá pro novomanžele nebo svatebčany.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek Konopiště

Na speciální kulinářské zážitky a pikniky chtějí autoři projektů lákat do Žlebů. Plánují zde také vytvořit tradici historických a divadelních slavností a dobročinných akcí. Zámek by se měl také zapojit do projektu certifikace turistických služeb Cyklisté vítáni. Děti chtějí nalákat na postavičku Žlebíka a zajistit i jejich hlídání. Pro zlobivé vymysleli speciální prohlídky sklepením, kde bude znázorněno, jak byly děti dříve trestány.

Děti se stanou průvodci na zámku Mníšek pod Brdy a užijí si v sezóně spoustu zámeckého soutěžení.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mníšek pod Brdy

Palácové zahrady pod Pražským hradem by se měly podle návrhu zařadit do okruhu Pražského hradu s možností uplatnění slev při držení například opencard. Budou se zde pořádat Muzejní noci, v plánu jsou i noční prohlídky zahrad a uvažuje se i o vánočních, jarmarečních a hrnčířských trzích.

Raritou je nápad s adopcí, podle kterého by mohl návštěvník takzvaně adoptovat strom nebo lavičku, které by pak nesly na štítku jeho jméno.

Reklama

Související témata:

Související články

Slavní, kteří zachraňují české památky

Textař, novinář, spisovatel a producent Michal Horáček se z Prahy odstěhoval do Roudnice nad Labem a během patnácti let si ji zamiloval. A rozhodl se přispívat...

Výběr článků

Načítám