Hlavní obsah

Tipy na víkend: Běh kancelářských krys, přejezd Lužických hor i oslavy Staroměstského orloje

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí slibuje slunečný víkend, tedy ideální pro podzimní výlety. Vydejte se na cyklistický přejezd Lužických hor nebo zkuste Hlučínsko-vřesinskou šlápotu. Pro antisportovce je připraven Běh kancelářských krys. O víkendu se bude oslavovat výročí založení Pardubic i Terezína, kulatiny má také Staroměstský orloj, který bude vyprávět svou historii pomocí vizuální projekce.

Foto: Profimedia.cz

Na počest 600letého jubilea Staroměstského orloje se odehraje vizuální projekce (video-mapping) přímo na jižní stranu budovy Staroměstské radnice, kde je orloj umístěn

Článek
Královéhradecký kraj

Exlibris v Hradci Králové

V Muzeu východních Čech v Hradci Králové můžete zhlédnout japonské exlibris a také knižní značky Emila Orlika. Exlibris neboli knižní značka je už více než 100 let předmětem sběratelského zájmu, ačkoliv měla zpočátku spíše praktický účel. Vlepovala se do knih jako označení majitele. Moderní české exlibris začíná rokem 1868, a to prací Josefa Mánesa pro rytíře Vojtěcha Lannu. Mezi tvůrce exlibris patřili i další význační čeští umělci té doby - Alfons Mucha, Max Švabinský, Vojtěch Preissig a Mikoláš Aleš.

Výstava japonského exlibris přibližuje 340 drobných grafik více než osmi desítek umělců od 30. let 20. století po současnost. Výstava děl Emila Orlika představuje téměř kompletní pohled na jeho tvorbu, vystavené knižní značky pocházejí ze sbírek rakouských sběratelů. Více najdete na stránkách muzea.

Procházka na vyhlídku Na Koníčku

Z Husova náměstí v Novém Městě nad Metují se vydáme ulicí Komenského. Za klášterem odbočíme vlevo do ulice Sokolské a před sokolovnou pokračujeme zase vlevo ulicí Československé armády. Po žluté turistické značce dojedeme až do obce Přibyslav vzdálené od Nového Města nad Metují 4 km. Na začátku obce odbočíme z hlavní silnice doprava a asi po 50 metrech doleva, kudy vede žlutá a zelená turistická značka k rozcestníku. Tady se vydáme po žluté turistické značce. Po 500 metrech přijedeme na vyhlídku na skalní plošině, která se tyčí nad hlubokým pekelským údolím.

Do údolí můžeme sestoupit přímo z vyhlídky, sestup je doporučen pouze zdatným jedincům (na vlastní nebezpečí), nebo je možné vrátit se zpět k rozcestníku a do pekelského údolí pokračovat po méně náročné zelené turistické značce.

Výročí zahájení autobusové dopravy na Novoměstsku

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují vystavuje ve Spolkovém domě historické fotografie k 90. výročí zahájení autobusové dopravy na Novoměstsku. Návštěvníci mají možnost si prohlédnout expozici až do 17. října. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Tip na podzimní výlet s výhledy na řeku Sázavu

Posázaví, přesněji řečeno Posázavská cesta z Kamenného Přívozu do Davle s řadou nádherných vyhlídek na řeku Sázavu, je krásným výletem. Uskutečnit ho můžete i nyní za podzimního počasí. (celý článek)

Pozvánka na výlet, jehož cílem je Berounka a Svatý Jan pod Skalou

Dny se zkracují, příroda se zbarvuje do barev podzimu, období výletů ovšem zdaleka nekončí. Jednou z lákavých možností je podívat se do okolí Berounky a do obce Sv. Jan pod Skalou. (celý článek)

Foto: Profimedia.cz

Kaple sv. Maxmiliana ve Svatém Janu pod Skalou

Komorní hudba v krušovické pivovarské kapli

V sobotu se od 16 hodin v pivovarské kapli Krušovic uskuteční varhanní a komorní koncert. Zahraje kapela Piatti Ansamble.

„V Krušovicích původně stávala tvrz, která byla v 18. století přestavěna na barokní zámek. Ten sloužil pro ubytování panských úředníků, dnes je součástí pivovaru, a to včetně kaple Nejsvětější Trojice,“ říká Josef Helebrant, specialista na exkurze a historii Královského pivovaru Krušovice.

Zazní skladby známých hudebních skladatelů, např. J.S. Bacha, Johanna Pachelbela, Giulia Cacciniho, W.A. Mozarta, J.K.Kuchaře nebo Antonína Dvořáka. Vstupenky je možno zakoupit ve sladovně krušovického pivovaru, nebo rezervovat na tel. čísle 313 569 237. Další informace na www.krusovice.cz.

Liberecký kraj

Přejezd Lužických hor

V sobotu se pojede Cyklistický přejezd Lužických hor. Jde o pohodový cyklistický výlet, který je rozdělen na dvě trasy pro bikery (většinou v terénu) a trekaře (většinou po vedlejších silnicích). Letošní podzimní přejezd vás zavede do západní části Lužických hor a do obce Doubice, kde bude polední přestávka na oběd. Odjezd bude z Radvance z Rekreačního střediska v sobotu 9.10. 2010 v 9.30 hodin. Podrobné informace zde.

Ústecký kraj

Josefínské slavnosti

V pátek a v sobotu se konají oslavy 230. výročí založení města Terezín císařem Josefem II. Součástí programu bude vojenský pochod s pochodněmi na náměstí ČSA, otevření hlavního vchodu kostela, požehnání vojenských praporů v kostele Vzkříšení Páně litoměřickým biskupem Mons. Mgr. Janem Baxantem.

Pro návštěvníky je připraven staročeský jarmark, promenádní koncerty, bojové ukázky a koncerty. Podrobné informace najdete zde.

Setkání maket větroňů

Za příznivého počasí se uskuteční setkání létajících maket větroňů v Rané u Loun od pátku do neděle. Připravena je výstava a exhibiční létání - převážně pomocí aerovleků za vlečnými modely. Podrobnosti o místě konání najdete zde.

Plzeňský kraj

Zrekonstruovaná kaple sv. Václava a Vojtěcha

Po dvouleté rekonstrukci byla na konci září 2010 otevřena kaple sv. Václava a Vojtěcha nedaleko Ostrova u Stříbra. Tato významná barokní památka byla postavena v první polovině 18. století podle návrhu slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Komplexní oprava byla zrealizována obcí Kostelec díky grantu z tzv. Norských fondů. Rekonstrukcí prošli vnitřní i vnější omítky, fresky, kompletní hydroizolace, veškerý mobiliář, okna, dveře, oltář, lavice, harmonium i střecha. Další informace o nedalekém okolí najdete zde.

Muzeum vah Křenovy - nejmenší muzeum v ČR 

Nejmenší muzeum v České republice nabízí expozici různých typů vah. Najdete jej v Křenovech. V bývalém vážním domečku u zemědělské váhy vzniklo na pouhých čtyřech metrech čtverečních unikátní muzeum vah. Největším exponátem je vlastně samotné muzeum. Domeček skrývá dosud plně funkční mechanismus zemědělské váhy. Stránky muzea nejdete zde.

Věra a Vladimír Janouškovi na Nebílovech

Do konce října mohou zájemci obdivovat výstavu s názvem Odkaz, která je instalována v renesančních sálech v přízemí zadního objektu Státního zámku Nebílovy. Expozice mapuje dílo legendární manželské dvojice výtvarníků Věry a Vladimíra Janouškových.

Jedná se o vytříbená díla, která nebyla doposud nikdy vystavena ani reprodukována. V tomto smyslu je tak výstava zcela unikátní. Soubor třiceti pěti prací na papíře je doplněn ještě deseti plastikami, jež jsou drobným zpestřením, ale i určitým odkazem jejich sochařské tvorby. Výstava není pojata jako klasicky retrospektivní. Další informace zde.

Krom toho lze doporučit vedle Nebílov i výstavu na nedalekém zámku Kozel, kde se koná rovněž do konce října výstava grafických prací Jitky Válové a soch Olbrama Zoubka. Návštěvník tak může během výletu získat představu o výtvarném působení legend výtvarné scény 60. let 20. století. Stránky zámku Kozel najdete zde.

Cestovatelský festival

Od čtvrtka do neděle probíhá v klášteře Plesy cestovatelský festival III. Plaský Vandrovník. Návštěvníky čeká promítání a přednášky v kině, výstavy cestovatelských fotografií v klášteře. Můžete si zde koupit cestovatelské knihy od zastoupených autorů. Podrobnosti najdete na stránkách festivalu.

Jihočeský kraj

Ekofilm 

Mezinárodní festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm vstupuje do druhé poloviny. Ve čtvrtek se stěhuje z Českých Budějovic do Českého Krumlova, kde budou v sobotu vyhlašovat výsledky pod vedením Jaroslava Duška. Přehlídka pak definitivně skončí v neděli projekcí toho nejlepšího z letošního 36. ročníku.

Návštěvníci festivalu mohou sledovat na různých místech, a to i na přání, 226 snímků ze 40 zemí. Některé si mohou půjčit mimo program v akademické knihovně Jihočeské univerzity. Besedovat mohou přijít s některými tvůrci. Ve čtvrtek třeba do českobudějovického Domu knihy Kanzelsberger s dalším signatářem protestu Mirem Remo o jeho absolventském snímku, jenž získal řadu ocenění.

Ve čtvrtek ve 22.30 mohou přijít zájemci do českobudějovického kina Kotva na besedu s aztéckým stařešinou Xolotlem z Mexika. V besedě vedené Jaroslavem Duškem bude vyprávět o vztahu indiánů k životnímu prostředí.

Ekofilm tradičně provázejí i výstavy. V kinokavárně Kotva je výstava fotografa a sociologa Rudolfa Šmída nazvaná Svět PET. Program na www.ekofilm.cz.

Kraj Vysočina

Výlov rybníka, drakiáda a výstavy

Návštěvníci Telče se mohou v sobotu zúčastnit výlovu Štěpnického rybníka. Na hrázi si také mohou koupit ryby a ochutnat rybí speciality. Ve stejný den se uskuteční první telčská drakiáda u rybníka Roštejn. Ve městě jsou během podzimu otevřené výstavy Stříbro z Přibyslavi v Muzeu Vysočiny, Ex-libris ve vstupní síni radnice a výstava obrazů a grafiky Karla Valtera v galerii Hasičský dům. Další informace o výlovu rybníka najdete zde.

Koncert na Zelené hoře

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou bude v neděli 10. října hostit pěvecký sbor Santini z Telče a Cordial String quartet z Náměšti nad Oslavou. Koncert nazvaný Staletími s duchovní hudbou, jehož hlavní část budou tvořit skladby z díla W. A. Mozarta, začne v 15 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Výstava k 40. výročí městské památkové rezervace v Telči

Za dobu čtyřiceti let trvání městské památkové rezervace Telč je v archívu NPÚ dochováno mnoho materiálů a dokumentace ke stavebním počinům na památkovém fondu města. Z této dokumentace byla vytvořena výstava, sestávající z 27 posterů, která přibližuje vznik, urbanistický vývoj a také současnou péči o území městské památkové rezervace. Výstavu mohou zájemci navštívit v prostorách Krajského úřadu na Žižkově ulici v Jihlavě, kde si ji prohlédl i prezident republiky Václav Klaus.

Jednotlivé postery jsou věnovány jak konkrétním významným památkám (zámek, zámecký park a oranžerie, jezuitská kolej, kostely) tak i okruhům jako jsou např. měšťanské domy, drobná architektura na náměstí (kašny, mariánský sloup), veřejné stavby (radnice, chudobinec), vybrané ulice, zmizelá zákoutí nebo drobné památky mimo jádro rezervace. Výstava byla připravena ve spolupráci s Městským úřadem Telč.

Hračky na zámku zůstávají až do konce roku

Na zámku v Telči můžete během víkendů a státního svátku navštívit kromě prohlídkové trasy A také výstavu „Hračky nestárnou“, kterou si v Zámecké galerii budou moci děti i jejich rodiče prohlédnout až do konce roku 2010. Více najdete na stránkách zámku.

Pardubický kraj

 XVII. Městské slavnosti Pardubice

Od čtvrtka do soboty probíhá v centru Pardubic 17. ročník oslav města. Bohatý program slibuje hudební i divadelní zážitky, lampiónový průvod, tvořivé dílny a ohňostroj. Navíc se zde předvedou historické kočáry, historická vozidla ale i staré trolejbusy. Oslavy města se ponesou v duchu doby, kdy ho spravoval renesanční šlechtic Vilém z Pernštejna. Přesný program najdete zde.

Vozíčkáři se utkají v šipkařském turnaji

V Krásném na Chrudimsku se v sobotu uskuteční první amatérský turnaj v šipkách pro vozíčkáře, postižené i závodníky bez handicapu. Partnery jim budou členové místního profesionálního šipkařského týmu Zvoníci Krásné. Akce by měla postiženým pomoci sejít se s přáteli a pobavit se.

S každým vozíčkářem vytvoří dvojici jeden profesionální hráč, soutěžit bude s další podobnou dvojicí. Turnaj začíná ve 14 hodin v hospůdce Pod věží. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

 Flora Olomouc

Výstava ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků v Olomouci potrvá od čtvrtka až do neděle. V hlavní výstavní expozici v pavilónu, pro níž zvolili pořadatelé název Selský dvůr, se představí nejlepší domácí, čeští i moravští producenti ovoce a zeleniny. Pestrobarevné a chutné výpěstky doplní přehlídka nejzajímavějších odrůd květinové královny podzimu - chryzantémy i výstava tykví nejrůznější barev i tvarů. Podrobné informace najdete zde.

Zlínský kraj

Halali aneb Lov od Velké Moravy po současnost

V Archeoskanzenu Modrá na Uherskohradišťsku se od 14.00 hodin uskuteční akce s názvem Halali aneb Lov od Velké Moravy po současnost. Součástí bude výstava raritních trofejí, ukázky zbraní a vábení zvěře. Členové sdružení Velkomoravané také předvedou staré způsoby lovu a rybolovu či představí ochutnávky z dobové kuchyně. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Knihobraní

V sobotu začíná v Muzeu Cheb v 9.30 hodin 10. ročník Knihobraní s podtitulem Toulky přírodou. Okolo muzea se sdružuje velký okruh zájemců o přírodovědné přednášky a exkurze. Pro návštěvníky bude sestaven ve spolupráci s odborníky z celé České republiky seznam nejlepších knih (atlasů, klíčů apod.) pro jednotlivé biologické obory. Více najdete zde.

Tourfilm Karlovy Vary 

V Karlových Varech začal ve středu 43. ročník Mezinárodního filmového festivalu turistických filmů Tourfilm 2010, který představí kolem 600 snímků či krátkých spotů ze 136 zemí světa. Letos se mezi nimi poprvé objeví rovněž produkce společností National Geografic nebo Travel Channel. Hlavní hostem festivalu je moderátorka pořadu o přírodě britské BBC Charlotte Uhlenbroeková a český cestovatel Miloslav Stingl.

Součástí festivalu je i pestrý doprovodný program. V hale hotelu Thermal vznikla cestovatelská kavárna, ve které budou pro snadný přehled o dění v sousedních projekčních sálech umístěny plazmové televize. Ve čtvrtek se představí české televizní stanice se svými pořady o cestování. Diváci se dozví zajímavosti ze zákulisí populárních pořadů Svět 2010, Objektiv, Toulavá kamera či Hvězdy na cestách. Kromě tvůrců nebudou chybět i jejich moderátoři. Prostranství před Thermalem je vyhrazeno ukázkám adrenalinových sportů. Podrobné informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Mezinárodní festival Janáček Brno

Druhý ročník brněnského hudebního festivalu Janáček Brno začíná tuto sobotu a končí až 28. listopadu. Nabídne mimo jiné i světové premiéry původního provedení oper Výlet pana Broučka do Měsíce a Šárka. Ještě před oficiálním zahájením proběhne slavnostní předpremiérová akce, kdy Národní divadlo Brno uvede operu Její pastorkyňa. Více najdete zde.

Výstava o historii Tepláren Brno

Od pondělí do 12. října si mohou zájemci v brněnské Galerii Vaňkovka prohlédnout výstavu o historii Tepláren k jejich 80. výročí. Připraven zde je soubor fotografií ze stavby objektu a některé modely součástek. (celý článek)

Cestovatelský festival

V Brně proběhne již 3. ročník cestovatelského festivalu Kolem světa, který začne v pátek 8. října v podvečerních hodinách a potrvá až do neděle. Místem konání je kongresové centrum BVV v Brně, kde si přijdou na své i fanoušci adrenalinu a dobrodružství na souběžně se konajícím 8. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

Návštěvníci nakouknou nejen do nejatraktivnějších zemí světa (Peru, Bolívie, Patagonie, Nový Zéland, Thajsko, Indonésie, Jižní Afrika, Reunion, Mauricius a další), ale také do divokých a neprobádaných destinací (Tádžikistán na motorce, extrémy Antarktidy, ostrov duchů Siberut, Pygmejové ve Středoafrické republice, tajemná Tušetie v Gruzii, jižní Grónsko, Mongolsko, divoká Etiopie, či Aljaška na mořském kajaku).

Ke zhlédnutí bude i 40 filmů s dobrodružnou tématikou. Videoprojekce, fotoprezentace, setkání se známými cestovateli, atmosférická hudba. Přesný program všech filmů a přednášek naleznete zde.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Phra Nang v Thajsku

Sportovní festival

Od pátečního odpoledne a po celý víkend bude moct navštívit veřejnost také sportovní festival Sport Life, který se uskuteční v areálu brněnského výstaviště. Další informace hledejte zde.

Historické hračky našly své místo v brněnské Měnínské bráně

Nová expozice Muzea města Brna - výstava historických hraček ze sbírky Milady Kollárové - byla v úterý otevřena. Tato stálá expozice se nachází na Měnínské bráně v centru Brna. (celý článek)

Nová stezka podél řeky Svitavy

Břeh řeky Svitavy v Brně je nově pro cyklisty sjízdný ze severu města na jih. Poslední chybějící úsek přibyl ve středu otevřením stezky spojující Kaštanovou ulici s mostem přes dálnici D2. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) sice na trase podél Svitavy všude není asfalt, ale stezka sjízdná je.

Moravskoslezský kraj

Hlučínsko-vřesinská šlápota

Do přírody můžete vyrazit v sobotu 9. října. Kulturní centrum Hlučín a Kulturní komise Vřesina vás zve na 5. ročník Hlučínsko-vřesinské šlápoty. Start je v 9 hodin na Mírovém náměstí v Hlučíně, kam se dostanete vlakem linkou S11 z Opavy a nebo autobusem linky číslo 56, 34, 70, 72, 281, 282 z Ostravy-Přívozu. (celý článek)

Praha

Světový den zvířat v Praze-Pankráci

V sobotu 9. října se bude slavit Světový den zvířat od 14 do 18 hodin na pankrácké pláni v Praze. Návštěvníci uvidí ukázky výcviku asistenčních a záchranářských psů, tance se psy, vystoupení skupin Burma Jones a Marimba. Vstup do Centrálního parku na Pankráci je zdarma. Během oslavy Světového dne zvířat proběhne charitativní sbírka chovatelských potřeb pro opuštěné psy a kočky a získané chovatelské pomůcky předá Nadace na ochranu zvířat útulkům.

Světový den zvířat se každoročně slaví 4. října na počest sv. Františka z Assisi, který je vzorem ochránců zvířat, protože celý svůj život zasvětil péči o nemocná a opuštěná zvířata. Tento svátek má lidem připomenout, že i zvířata jsou součástí naší planety a naše chování k nim by mělo být ohleduplné.

Běh kancelářských krys

Zábavu na sobotu slibují organizátoři Běhu kancelářských krys, který se poběží v centru Prahy. Trať vede z Ovocného trhu do Celetné ulice, skrz Prašnou bránu do ulice Na Příkopě a Havířskou pak zpět na Ovocný trh.

Podmínkou účasti je pracovní uniforma "kancelářských krys", tedy oblek, kostýmek, sako, kravata. Obuv se toleruje sportovní, ale může být také společenská. Účastníci běhu musí být zároveň vybaveni dalšími úřednickými atributy. V jedné ruce musí mít mobilní telefon, na který jim moderátor běhu bude volat. V rukou pak mají desky se spisy, což je zároveň startovní číslo.

Moderátor akce bude běžcům telefonovat a zjišťovat jejich aktuální polohu a kondici. Běh se bude přenášet na velkoplošnou obrazovku. O přestávkách mezi během se uskuteční doprovodné soutěže jako hod šanonem či jízda na kancelářské židli. Novinkou letošního ročníku jsou masáže v cíli závodu. Další informace na internetové adrese www.behkancelarskychkrys.cz.

Festival německy mluvených filmů

Do pátého ročníku v říjnu vstoupí zavedená a diváky vyhledávaná přehlídka německy mluvených filmů. Letos se uskuteční s novým názvem - Das Filmfest, a to od 6. do 10. října v pražských kinech Lucerna a Evald. Následně se tradičně přesune do Kina Art v Brně.

Vedle vyprofilované dramaturgie sázející na nejzajímavější hrané a dokumentární snímky z poslední doby uvedené na letošním Berlinale festival letos poprvé nabídne i bohatý doprovodný program.

Hlavní festivalové kino Lucerna ožije nejen filmem; pro návštěvníky festivalu jsou připravena čtení, koncerty, diskuse a setkání s filmovými tvůrci. Více informací na internetových stránkách této přehlídky www.dasfilmfest.cz.

Toskánská ulička

Od září je otevřena Toskánská ulička, která vede po obvodu Toskánského paláce, jednoho ze sídel Ministerstva zahraničních věcí České republiky, a spojuje Hradčanské náměstí s Loretánskou ulicí v Praze. Toskánská ulička je jedním z romantických zákoutí Prahy, které zatím zůstávalo veřejnosti utajeno. Nově je zpřístupněna návštěvníkům denně od 6.00 do 18.00 hodin, s výjimkou zimního období (od 1. prosince do 31. března).

Muzeum městské hromadné dopravy

Muzeum městské hromadné dopravy se rozšířilo o nový exponát - vůz metra a dílenské prostory depa Střešovice, které si návštěvníci prohlédnou pouze v rámci zážitkové turistiky Praha technická, a to první a třetí čtvrtek v měsíci, vždy od 10 a 13 hodin. Protože se v dílně renovují exponáty pro Muzeum MHD, bude de fakto každý průchod dílenskými prostory jedinečný a neopakovatelný.

Veřejnosti jsou zde představeny více než čtyři desítky historických vozidel a mnoho dalších exponátů - modelů, fotografií, historických dokumentů, jízdenek, plánků. Muzeum se pyšní také docela “čerstvými” exponáty, jakými jsou například jeden z nejstarších autobusů trambusového typu Škoda 706 RO nebo strojní zatlačovačka SZ 1. V rámci zážitkové turistiky bude možné vidět v dílnách v nejbližší době třeba znovuzrození autobusu Škoda 506 N z roku 1928 nebo trolejbusu Praga TOT č. 303 z roku 1936.

Rezervace vstupenek do Muzea městské hromadné dopravy v Praze a na ostatní technické památky je možná pouze na stránkách www.prahatechnicka.cz. Více informací o prohlídkové trase lze získat na stránkách www.dpp.cz/muzeum-mhd, případně www.hkp.cz v sekci Zážitková turistika.

Staroměstský orloj oslaví své 600. narozeniny

Staroměstský orloj oslaví v sobotu 9. října své 600. narozeniny. Na počest významného jubilea se odehraje vizuální projekce (video-mapping) přímo na jižní stranu budovy Staroměstské radnice, kde je orloj umístěn. Jednotlivé části projekce představí divákům významné kapitoly z dějin této památky.

Počítačová animace představí stavbu orloje od architektonického plánu přes kamenickou práci Petra Parléře až po umístění kalendářní desky od Josefa Mánese. Návštěvníci Staroměstského náměstí budou moci nahlédnout díky optické hře i do útrob orloje. Projekce také připomene dramatické události - husitské války, popravu pražských pánů až po poškození Orloje při osvobozování Prahy v roce 1945.

Foto: Profimedia.cz

Vizuální projekce začne v 19.30 a potrvá do 22 hodin. Projekce budou začínat vždy v každou půl a celou hodinu – hned po promenádě Apoštolů. Délka audiovizuálního díla je cca 10 minut.

Chile slaví výročí nezávislosti festivalem jídla

Když se řekne italská, mexická či řecká kuchyně, našinec si pod těmito pojmy okamžitě vybaví alespoň jeden pokrm. Co ale taková chilská? Pokud jen nevědoucně krčíte rameny, pak byste si neměli nechat ujít pražský Festival chilského jídla. Příležitost poznat bohaté spektrum chutí této jihoamerické země máte až do 10. října. (celý článek)

Vršovický tržíček

Vršovický tržíček nabídne v sobotu od 9 do 16 hodin příležitost k příjemnému a především jinému způsobu trávení volného času návštěvníkům všech generací. Na křižovatce ulic Krymské a Kodaňské (u zastávky tram. 22 a 4 ve směru z centra) se obnoví bývalé tržiště, které existovalo téměř sto let a zásobovalo čerstvou zeleninou celou čtvrť. Trh bude doprovázet také vystoupení kapely The Ecstasy of Saint Theresa a další.

Přečtěte si také
Etiopská vesnice ve ZlíněZoologická zahrada ve Zlíně je hned po Praze a Dvoře Králové nejnavštěvovanějším tuzemským zooparkem. V srpnu letošního roku navíc otevřelo novou expozici s názvem Etiopie, kde můžete vidět i vzácné paviány dželada. Více se dočtete v páteční příloze deníku Právo s názvem Víkend.

Video mapping

Video mapping, neboli projekce na budovy, je ve světě rok od roku populárnější umělecké odvětví, které si získává stále početnější publikum také v České republice. Budova, na kterou je mapping připravován, je vždy laserově zaměřena, animace se připravují přímo „na míru“ každému domu nebo projekčnímu prostoru zvlášť. Vzniká tak pokaždé unikátní audiovizuální dílo.

Sobotní večer uvidíte na Staroměstském orloji v Praze od 19.30 do 22 hodin. Jednotlivá promítání se uskuteční vždy po 30 minutách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výstava strašidel na zámku v Dobříši

Strašidelná podívaná nazvaná Dobříšské přízraky čeká na každého návštěvníka dobříšského zámku, který se odváží vstoupit do tajemných zámeckých mansard, v nichž...

Výběr článků

Načítám