Hlavní obsah

Jak vybírat ubytování na dovolenou

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální ubytovací objekt se nepozná podle počtu hvězdiček, ale podle toho, zda umožní strávit dovolenou tak, jak si ji představujeme. Oficiální klasifikace a naše požadavky se mohou lišit. Poradíme, čeho si všímat a co klasifikace znamená.

Foto: archiv ACK ČR

Gran Canaria – San Augustin

Článek

Věnujte pozornost popisu

Ve světovém, ba ani evropském měřítku neexistuje jednotný závazný předpis týkající se klasifikace a vybavení ubytovacích zařízení. Dokonce ani evropské normy, které popisují ale jen ty nejzákladnější vlastnosti pro jednotlivé typy ubytování, nejsou závazné, ale jen doporučené. Jistotu tedy dává jen popis v nabídce (nepravdivé údaje lze reklamovat).

Vyplatí se proto číst, a sice pozorně. Pozor je také třeba dát na to, co není upřesněno, aby pak nedošlo ke zklamání. Například bazén v hotelu uvedený bez dalších údajů může mít  rozměry 20 x 10 m, stejně dobře jako (častěji) mnohem menší (i 6 x 2 m), kde už je rozhodující kapacita hotelu a to, jestli je tam aspoň protiproud.

Hotel, resort, pavilón

Obecně je hotel zařízení s recepcí, službami a dalším příslušenstvím, v němž se poskytuje ubytování a ve většině případů také strava. Podrobnosti závisí na konkrétním místě, zemi, třídě. Jako resort se označuje rekreační areál, kde je kromě ubytování zpravidla ve více objektech (pavilóny, bungalovy) k dispozici i variabilita sportovních či relaxačních zařízení (bazény, hřiště, kurty apod.) a většinou více gastronomických provozů. Hranice mezi hotely a resorty však neexistuje, mnohé hotely lze stejně dobře označit za resorty.

Hotel tedy nemusí znamenat jen jednu budovu, ale může se skládat z hlavní budovy (kde je zpravidla centrální recepce + hlavní restaurace a často i pokoje) a z několika ubytovacích pavilónů bez dalších služeb, případně i z ubytování v bungalovech. Třída (vyjádřená zpravidla počtem hvězdiček) a cena ubytování v hlavní budově a v pavilónech/bungalovech může a nemusí být rozlišena. Máte-li tedy voucher na pokoj v hotelu XY, můžete být  ubytováni v hlavní budově, stejně tak jako v odlehlejším pavilónu, za předpokladu, že jsou tím splněny smluvně zajištěné parametry ubytování. Pro někoho je ostatně ubytování mimo hlavní budovu výhodnější – bývá mimo hluk večerních produkcí, často i blíže k moři, ale zase docházíte zpravidla dál na snídaně a případná další jídla.

Foto: archiv ACK ČR

Sicilie Citta del Mare

Apartmán, aparthotel

Aparthotel je hotel, kde se poskytuje ubytování v apartmánech. Nebo se tomu také říká apartmánové domy, komplexy. Složitější je, co apartmán je, respektive co pod tímto názvem doopravdy najdu. Podle normy je to ubytování poskytující oddělenou místnost pro spaní a místnost se sedací soupravou a kuchyňským koutem. Jenže norma je jen doporučená. Takže vřele doporučuji informovat se, jestli ten nabízený apartmán má opravdu dvě místnosti – nebo má jen jednu větší místnost, kde je kuchyňský kout oddělen opticky, pokud vůbec. To by se sice mělo nazývat studio – ale nespoléhejte na to.

Dvojlůžkový pokoj

Dvojlůžkový pokoj je tou nejčastější nabízenou variantou hotelového ubytování. Jenže pozor: pro to, co je v češtině jeden název, jsou dva typy uspořádání pokojů a to může být pro pobyt dost zásadní. Dvojlůžkový pokoj – double room – má dvojlůžko nebo dvě postele těsně vedle sebe, zatímco twin má lůžka oddělená. V řadě hotelů se lůžka dají přestavět, takže je to bez problému, ale dvojlůžko nezměníte – a pokud cestují jiné než manželské páry, může to být problém. Takže platí to, co radíme neustále: ptejte se předem, na místě samém už se někdy nedá nic dělat!

Foto: archiv ACK ČR

Tunisko Zarzis

Jednolůžkový pokoj

Jednolůžkový pokoj představuje zvláště v rekreačních střediscích často problém. Buď v hotelu nejsou vůbec – a jednolůžkový pokoj pak znamená být sám ve dvojlůžkovém, samozřejmě za dost vysoký příplatek –, nebo sice jednolůžkový pokoj k dispozici je, ale bývají to pokoje v místě, kam se ty dvojlůžkové už nevešly, často jsou proto velmi skromné nebo v nevýhodné poloze (konce chodeb atp.). Přesto je jednolůžkový pokoj dražší než cena za osobu ve dvoulůžkovém. Singl cestující získávají někdy bonus – neúčtování příplatku u některých hotelů v období mimo hlavní sezónu. Ptejte se proto včas v cestovní kanceláři. Počet takových pokojů je totiž vždy omezen.

Rodinný pokoj

Podle normy je rodinný pokoj pokoj se třemi nebo více lůžky, z nichž alespoň dvě jsou vhodná pro dospělé osoby. V praxi to bývají pokoje s přistýlkami (u levnějších variant ubytování), v lepších hotelech se jako rodinné pokoje prodávají dva sousední vzájemně propojené dvoulůžkové pokoje.

Přistýlka

Přistýlka neboli jiné než stálé lůžko má mnoho variant: pohovka, rozkládací křeslo, lehátko, někdy dokonce palanda – ale to už by mělo být výslovně uvedeno. Fakt, že je přistýlka umístěna v běžném pokoji, samozřejmě znamená menší komfort pro všechny ubytované, protože pokoj i jeho vybavení a příslušenství je obvykle dimenzováno na pevná lůžka. Sleva se ale poskytuje jen pro osobu na přistýlce.

Relaxační, sportovní, společensko-zábavní a další zařízení

Pokud nehodláte ubytovací objekt využívat opravdu jen k přespání, má jeho okolí a vybavenost pro rekreační dovolenou zvlášť velký význam. Čtěte proto důkladně popis a sledujte, která zařízení a služby jsou zahrnuty v ceně a které je třeba platit zvlášť. Samo vybavení objektu vnitřním bazénem, wellness atd. či lehátky na pláži ještě neznamená, že jsou k mání volně.

A kromě toho sama existence jakéhokoliv zařízení nic nevypovídá o provozní době. Kryté bazény nebývají v provozu v plném létě a už vůbec ne v kteroukoliv dobu (to většinou ani ty venkovní ne), klimatizace nebo naopak topení také bývá spuštěno podle uvážení vedení hotelu.

Pozorně je třeba sledovat také údaje o vzdálenostech: v popisech ubytovacích objektů/areálů bývá vzdálenost k pláži, autobusové zastávce apod. uváděna jako nejmenší spojnice od hrany objektu, někdy není uveden výškový rozdíl. Zvláště pokud máte důvod k minimalizaci vzdáleností, pátrejte po podrobných údajích, abyste na místě nezjistili, že jste sice 100 m od moře, ale z toho je nějakých 80 m výškového rozdílu. Máte tak krásný rozhled – a fit procházku –, což někomu vyhovovat může a někomu ne. Mimochodem, vzdálenost k moři není vzdálenost k pláži.

Foto: archiv ACK ČR

Istrie Rabac

Každé rekreační místo má svůj půvab a svoji klientelu. Důležité je získat dost informací pro to, abyste si našli to pravé právě pro vás. Informačních kanálů je plno – a tím nejlepším je erudovaný prodejní pracovník. Takový, který nechce za každou cenu prodat, ale uspokojit klienta tak, aby se k němu vracel. Proto je moudré hledat informace v cestovní kanceláři nebo agentuře, kde mají velký výběr a nemusí se tak snažit uplatnit jen jeden objekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám