Hlavní obsah

Jak si užít dovolenou na Kapverdských ostrovech

Novinky, Ing. Stanislav Zíma, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Chcete na dovolenou za exotikou, ale nemáte rádi dlouhé lety? Máte raději pláže bez davů? Rádi se potápíte, rybaříte či máte v oblibě windsurfing nebo se rádi projedete na čtyřkolce? Milujete tropy, avšak alergie vám nedovolí do nich cestovat? Hledáte pohodu? Zkuste Kapverdy.

Foto: Shutterstock

Kapverdské ostrovy

Článek

Půlkruh osmi větších a několika menších sopečných ostrovů připomíná právě objevený ráj. Kombinace oázy klidu, slunečného počasí, příjemného chladivého mořského větru, nekonečných pláží, úchvatné přírody, výborného jídla a pití je korunována průzračně čistým mořem.

Z jednání a chování místních je nadevše patrné, že stres si do svých duší pouštět nehodlají. Není to ale ani postoj, že na všechno je dost času – ve smyslu španělského „maňana“, které znamená „zítra“, ale mnohdy může znamenat „nikdy“. Kapverďané jsou prostě v pohodě a následkem toho se pocit uvolněnosti a pohody zmocní i vás.

Foto: Shutterstock

Sal a Boa Vista

Název „Sal“ znamená v portugalštině sůl: ekonomika ostrovu byla totiž v minulosti závislá právě na těžbě soli. Spolu s ostrovy Boa Vista a Maio patří do skupiny východních pískových ostrovů s překrásnými plážemi. Na Salu se můžete věnovat především surfování, windsurfingu, kitesurfingu a podobným sportům, které vyžadují vysoké vlny a vítr v plachtách.

Milovníci zvířat by se měli vydat na ostrov Boa Vista, který je domovem želv. Nachází se zde čtvrtá největší populace želv na celém světě. Ostrov díky horkým a suchým větrům ze Sahary uchvacuje písečnými dunami rozesetými po celém ostrově a nejkrásnějšími plážemi celého souostroví. Právě na Boa Vista si dosyta vychutnáte klid a neopakovatelné kouzlo Kaprverd.

Pas, vízum, celní předpisy

Pro cestu na Kapverdy je vyžadován cestovní pas s platností nejméně 6 měsíců po návratu. Pozor na tzv. rychlopasy, které se vydávají pouze na 6 měsíců a s nimiž se sem nedostanete. Dále je nutné mít vízum – zpravidla jej za vás vyřídí CK nebo si o něj můžete požádat na Velvyslanectví Kapverdské republiky v Berlíně.

Před odjezdem si také nezapomeňte sjednat zdravotní pojištění. Po přistání na ostrovech si přeřiďte hodinky o dvě hodiny dozadu, nacházíte se totiž v jiném časovém pásmu.

Foto: Shutterstock

Nákupy

Zde používanou měnovou jednotkou je kapverdské escudo (ECV). V podstatě paralelně používanou měnou je euro, se kterým můžete platit v podstatě kdekoliv, ale počítejte s tím, že nazpátek dostanete v místní měně. Vyměnit peníze si můžete v bance, směnárně, případně na hotelové recepci.

Suvenýry prodávají většinou přistěhovalci ze Senegalu, kteří jsou prakticky všude a patří k místnímu koloritu. Prodavači jsou neodbytní, a když zjistí, že jste právě přiletěli, snaží se vám prodat co nejvíce věcí za co největší ceny. Snažte se odolat, zpočátku nic nekupujte a porovnejte ceny. Zjistíte, že tu samou věc můžete koupit na jiném místě o stovky korun levněji.

Místním dětem uděláte radost dárkem v podobě pastelek, propisek, fixek či bloků, pokud využijete např. místních taxikářů, dejte jim něco navíc.

Mažte se a zapíjejte slunko a vítr

Kapverdské ostrovy se dělí na návětrné a závětrné. Na těch prvních, k nimž patří například Sal, pofukuje vítr téměř neustále, ale tím také mate. Hodně vysouší, a protože nemáte pocit vedra, můžete podcenit péči o pokožku a snadno se spálit. Atmosféra je rovněž hodně agresivní – vítr je slaný a přináší i drobný písek z nedaleké Sahary.

Dbejte i na neustálý přísun vody. Pocit žízně není v tomto případě varovným indikátorem hrozící dehydratace. Vodu z vodovodu ale nepijte. Obsahuje vysoké množství soli a jiných minerálů a náš organismus na ni není zvyklý.

Foto: Shutterstock

Zábava

Pokud hledáte ideální místo pro odpočinek, kde se můžete věnovat nepřebernému množství vodních sportů, jsou pro vás „Cabo Verde“ tím pravým letoviskem. Sport, noční život, animační programy.

Takže, co je zde možné: plavání a potápění (nepřeberné množství ryb i korálů, podmořské jeskyně i vrak lodi – Sal), windsurfing a surfování, plachtění, rybaření, pozorování ptáků a zvířat, turistika, výlety na čtyřkolkách, člunech či lodích i animační programy. A nezapomeňte vychutnávat místní atmosféru.

Proč tedy jet na dovolenou zrovna na Kapverdy?

  • Je zde stálé počasí (téměř celý rok teploty neklesají pod 22°C), ideální destinace pro dobu evropské zimní sezony
  • Kapverdy nejsou daleko (již za 6 hodin letu si můžete užívat exotický ráj)
  • Nekonečné bílé pláže, azurově modrý oceán s relativně teplou vodou
  • Výborné jídlo a pití (pestrá místní kuchyně i kontinentální recepty)
  • Kapverdské ostrovy mají rozmanité možnosti pro strávení volného čau (relax, hudba, poznávání, potápění, windsurfing či rybaření)
  • Na ostrovech je bezpečno (kriminalita minimální a nebezpečná zvířata tu nepotkáte)
  • Skvělý vzduch pro alergiky, protože zde prakticky nic nekvete
  • Není potřeba žádné očkování, doporučuje se jen základní cestovatelské očkování proti žloutence a břišnímu tyfu.
Foto: Shutterstock
Důležité kontakty
Honorární konzulát České republiky v Kapverdské republice Condomínio MIRAMAR, Bloco B -2 Andar Esquerdo, Palmarejo Baixo - Ilha de Santiago, Cidade da Praia, Praia E-mail: praia@honorary.mzv.cz a valdmiro_segredo@hotmail.com
Důležitá čísla:
Nemocnice – 130 Hasiči – 131 Policie - 132 Kriminální služba – 800 11 34
Foto: Shutterstock

Reklama

Výběr článků

Načítám