Hlavní obsah

Průmyslové památky – historie, umění a design

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tam, kde se dříve tvrdě pracovalo v hluku, vedru a náročných podmínkách, se dnes nachází atraktivní industriální památky, které do Německa lákají mnoho zahraničních turistů. Několik průmyslových památek je dokonce zapsáno na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pojďme se na ně podívat.

Foto: Welkulturerbe Völklinger Hütte

Světelná instalace ve Völklinger Hütte

Článek

Völklinger Hütte

Tato bývalá železárenská huť zažila svůj čas rozkvětu v 19. a 20. století a patří k jedné z nejlépe dochovaných na světě. Svou rozlohou se v rámci Německa řadí ke gigantům, zaujímá neuvěřitelných 600 000 čtverečních metrů. I díky tomu byla již v roce 1994, jako vůbec první průmyslová památka v Německu, zařazena na seznam světového dědictví.

Foto: Welkulturerbe Völklinger Hütte, Franz Mörscher

Vöklinger Hütte v celé své kráse

Zajímavé je, že železárna vlastně fungovala až do roku 1986 – tedy sto let od svého uvedení do provozu –, kdy byla zavřena a hned poté zařazena mezi památkově chráněné objekty, díky čemuž se dochovala ve své původní podobě.

Foto: Welkulturerbe Völklinger Hütte

Vnitřní expozice ve Völklinger Hütte

O její jedinečnosti a významu svědčí i fakt, že na seznam světového dědictví byla zařazena už v roce 1994. Dnes se pyšní tím, že patří k jedné z nejoblíbenějších turistických atraktivit v rámci Sárska.

Foto: Welkulturerbe Völklinger Hütte, Oliver Dietze

V prostorách železáren se konají zajímavé výstavy

Jedna z hal o rozloze asi 6000 čtverečních metrů ukrývá poklady, které potěší každého milovníka techniky – obrovské mašiny, šest vysokých pecí, unikátní šikmý výtah. To vše je dokladem umění průmyslových inženýrů na počátku 20. století. K vidění je zde také asi 30 metrů vysoká platforma, odkud se koks a surové železo dostávalo do vysokých pecí.

Právě tato dnes již vyhlídková platforma je jednou z nejzajímavějších zastávek na asi 6kilometrovém okruhu po areálu. Ten je velmi dobře značen, a návštěvníci tak mohou (samozřejmě při dodržování bezpečnostních pravidel) objevovat areál železáren i na vlastní pěst.

Foto: DZT, Joachim Messerschmidt

Součástí expozice bývají i světelné instalacce a večerní akce

V posledních letech se hutě staly také velmi oblíbeným místem konání různých akcí – ať už rokových koncertů pod širým nebem, nebo koncertů klasické hudby. Konají se zde také zajímavé umělecké výstavy, přednášky a workshopy.

Letošní podzim je zde ve znamení dvou zajímavých akcí. 4. až 7. září se prostranství železáren promění v nefalšované autokino a jen o pár dní později, 14. září, se zde pak koná den otevřených dveří.

Tip: Každé úterý odpoledne po 15. hodině je vstup do železáren zdarma, kromě vánočních svátků a Silvestra jsou železárny otevřeny po celý rok.

Důl Rammelsberg, historické jádro Goslaru a vodní systém v Harci

Tři v jednom, tak by se dala charakterizovat další památka UNESCO, která patří do skupiny průmyslového dědictví. Důlní komplex Rammeslberg ležící nedaleko města Goslar dokumentuje více než 1000letou těžební historii v této oblasti. Energii pro samotnou těžbu produkoval zdejší vodní systém, který je tak nejstarším preindustriálním vodním systémem těžebního průmyslu.

Foto: Golsar Marketing GmbH

Důlní komplex Rammelsberg

Těžba, jejíž historie spadá až do 11. století, zde byla ukončena roku 1988. Vývoj města Goslar, růst jeho významu, však šel s vývojem těžby ruku v ruce: již v 11. století se zde konalo první říšské shromáždění a až do roku 1253 byl Goslar rezidenčním sídlem německých králů a císařů.

Foto: Stiftung Bergwerk Rammelsberg, Altsdtadt von Goslar und Oberharzer Wasserwirtschaft

Hrázděné domy Goslaru

Co je důležité, je fakt, že zde těžba trvala oněch téměř tisíc let prakticky nepřetržitě. Poté, co byl areál uzavřen, byl přetvořen v jedno z největších muzeí svého druhu na světě, které návštěvníky okouzlují svou autenticitou.

Stejně tak autentické je i městečko Goslar, kterému dominují románské domy a také 47 věží zdejších kostelů a kaplí.

Foto: GoslarMarketing GmbH, Stefan Schiefer

Pohled na historické centrum Goslaru

Historické centrum je velmi jednotné, vyniká zde zdejší historická radnice a také nespočet hrázděných domů zdobených krásnými dřevořezbami. V roce 2010 byl Goslar, společně se zdejším důlním areálem a vodním systémem sestávajícím  ze 107 rybníků, 310 km kanálů a 31 km vodních cest, zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Oberharzer Bergwerkmuseum Clausthal-Zellerfeld

Občas je potřeba se trochu sklonit

Důvod? Jedinečně komplexně dochovaný historický systém městského a průmyslového celku.

Podél vodních toků zde vede stezka, na které mohou návštěvníci objevit nejen zdejší průmyslové památky, ale poznat také krásy zdejší přírody.

Tip: V dolech se pořádají různé prohlídky – na povrchu i pod povrchem. Pro ty na povrchu doporučujeme pevné boty a také sportovnější oblečení i pro nepřízeň počasí (délka prohlídky na povrchu asi 3 hod., pod povrchem necelou hodinu).

Důlní a koksárenský komplex Zollverein

Dříve byl tento komplex na zpracování černého uhlí a koksu největším svého druhu, zároveň platil také jako reprezentativní vzor těžkého průmyslu v Evropě. Dnes je tento objekt ikonou moderní průmyslové kultury a umění, a to především díky své architektuře ovlivněné uměleckým směrem Bauhaus.

Foto: Stiftung Zollverein

I Zollverein bývá večer barevně nasvícen

Ne nadarmo se mu také říká nejhezčí huť světa, celé stavbě dominují červené cihly a ocelové konstrukce, které v tehdejší době a vlastně i dodnes odpovídají nárokům staveb, které plnily důležité funkce a zároveň se v nich snoubily principy geometrické a symetrické.

Foto: DZT, Mike Corey

Zollverein - funkční architektura, která dodnes okouzluje

Těžba a zpracování uhlí zde trvalo dlouhých 135 let, v roce 1986 však byl areál uzavřen a těžba ukončena. Nějakou dobu poté byl osud celého komplexu nejistý, ale díky skupině nadšenců, kteří se sdružili do nadace, se celý komplex zachoval a získal také zbrusu nové funkce.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Čas nejde zastavit...

A byl to pořádný úspěch: Zollverein se postupně stal centrem oblasti Ruhr a zároveň slouží také jako muzeum dokumentující historii těžby černého uhlí na těchto místech a také průmyslové architektury jako takové.

Foto: DZT, Mike Corey

Areál Zollvereinu má různá využití

Během prohlídky mohou návštěvníci obdivovat původní stroje a zařízení, podívat se na řadu zajímavých instalací a modelů a přitom sledovat i poutavé filmy.

Foto: DZT Mike Corey

Red Dot Museum stojí také za návštěvu

Součástí komplexu je i zajímavé muzeum designu: Red Dot Design Museum, ve kterém se konají výstavy moderního designérského umění a každoročně jsou zde představována i díla soudobých umělců, kteří za své výtvory získali mezinárodní designérskou cenu Red Dot Award.

Tip: Před návštěvou si prohlídněte stránky této památky, pod jednou střechou se zde totiž nachází více turistických atraktivit, jejichž otevírací doba se liší. Bonus: vstup na koupaliště je zde zdarma.

Industriální památky v Německu

Více o památkách UNESCO v Německu najdete na www.germany.travel

Více o Goslaru

Více o Rammelsbergu

Více o Zollvereinu

Stezka průmyslového dědictví

Výběr článků

Načítám