Hlavní obsah

Automobilová muzea v Německu – část třetí: Audi

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve městě Ingolstadt, sídle automobilové značky Audi, narazíte na muzeum, které vlastně není pouhým muzeem, ale něčím daleko víc. Audi Forum prezentuje jednak vozy se čtyřmi kruhy ve znaku, ale rovněž slouží jako jedinečný kulturní prostor.

Foto: Audi AG

Budova Audi museum mobile

Článek

Koncept spojující zážitky, poznávání i obchod

Zážitkový svět Audi funguje v sídle společnosti, bavorském městě Ingolstadt, už od roku 2000. Na ploše přes 77 000 čtverečních metrů se v několika budovách snoubí celá škála způsobů prezentace této značky. Už zdálky se při příjezdu do Ingolstadtu rýsuje kruhová silueta Audi museum mobile, která je pro návštěvníky na výletě tou nejzajímavější.

Foto: Audi AG

Pohled na areál Audi Forum

Opodál stojí zákaznické centrum, kde je možné si vybrat či vyzvednout svůj automobil snů přímo v místě, které je mu pomyslným domovem. Denně odtud v průměru putuje ke svým novým majitelům 330 vozů, obchodní ruch je tady vskutku čilý.

Muzeum čtyř kruhů

Ale zpět k muzeu samotnému. Pokud se chcete dozvědět vše o značce Audi, pak je návštěva tohoto muzea pro to ideálním způsobem. Stálá expozice čítající 50 automobilů a 30 motocyklů je rozdělena do dvou částí, můžete tak sledovat, jak se vyvíjely vozy před druhou světovou válkou a po ní. Zajímavostí je, že některé z nich jsou umístěny v největším výtahu typu páternoster na světě. Celkem se takto pohybuje 14 exkluzivních modelů.

Foto: Audi AG

Pater noster s exkluzivními modely Audi

Nahlédnout můžete do tajů výroby motorů v technické galerii či se seznámit s historií Audi v motosportu a spatřit originální vozy, jež se účastnily rallye nebo závodů Le-Mans. Pokud by vám nestačila samostatná prohlídka, můžete se na cokoliv zeptat přítomného personálu či se vydat na některou z komentovaných prohlídek se speciálním zaměřením přesně na to, co byste rádi o Audi věděli.

Foto: Audi AG

Závodní speciály jsou lákadlem pro malé i velké

Více než 100 let historie

Na prohlídku provázející více než stoletou historií značky se vydáte z přízemí, kde nejprve zhlédnete film na téma mobility, pohybu a historie ve speciálním 180° kinosálu. Poté vás výtah vyveze do 3. podlaží, kde začíná prohlídka od samých kořenů – založení předchůdce Audi Augustem Horchem v roce 1899. Spatříte nejstarší model Horch z roku 1903 či elegantní veterány z 30. let nebo meziválečné motocykly.

Foto: Audi AG

Audi Rallye Quattro

O patro níže se dostanete do poválečných let, kdy se původní výroba ze Zwickau přesunula do Ingolstadtu. Uvidíte například proslulý model Audi 100 z roku 1968, s nímž přišel podstatný zlom ve vývoji modelů značky, modely ze 70. a 80. let, jež byly předznamenáním současných modelů, či Audi Rallye Quattro. V prvním patře se pak střídají různě tematicky zaměřené zvláštní expozice.

Gastronomický zážitek v automobilovém muzeu

Znaveni po prohlídce určitě vezmete zavděk jakoukoli možností občerstvení. I ta je zde ale dovedena k dokonalosti. Místní restaurace má totiž na starost šéfkuchař Christian Surrow, jenž během své kariéry získal mnoho prestižních ocenění, včetně michelinské hvězdy. Restaurace v areálu Audi Forum ročně navštíví téměř 400 tisíc hostů. Jednou ročně se sem pak sjedou další michelinské hvězdy německé gastronomie a předvádějí hostům to nejlepší ze svého kulinářského umění.

Foto: Audi AG

Kulinářské zážitky v Audi Foru

Co má společného Audi a jazz?

Jak už bylo zmíněno, v Audi Foru není vše jen o autech, ale také o kulturních akcích. Každý čtvrtek od 18:30 se od září do května ve zdejším Bar & Lounge či speciálním sálu konají jazzové koncerty, které si můžete vychutnat u sklenky dobrého vína. Zdejší koncerty jsou oblíbené i samotnými umělci, a tak zde narazíte na uznávané hudebníky. Další kulturní zpestření nabízí kino, jež bylo už několikrát oceněno Spolkovým ministerstvem kultury za kvalitu programu.

Foto: Audi AG

Jazz v Audi Foru

Nahlédnutí do výroby

Co by to bylo za automobilové muzeum, kdyby návštěvníci nemohli na vlastní oči spatřit, jak se vozy vyrábějí. V Ingolstadtu můžete samozřejmě také navštívit samotnou továrnu. Vybrat si můžete mezi různými typy prohlídek, od té, co vás provede celou výrobou, až po speciální prohlídky lakoven či karosáren.

Foto: Audi AG

Prohlídka lakoven

Tip – jak se dostat do Ingolstadtu

Autem – cca 3h 15min z Prahy přes Norimberk

Autobusem z Prahy do Norimberku, odtud vlakem do Ingolstadtu – cca 4h 30min

Audi Forum v Ingolstadtu není jediné, další, o něco menší, se nachází ve městě Neckarsulm v Bádensku-Württembersku, či na mnichovském letišti a různých světových metropolích.

Samotný Ingolstadt rovněž stojí za návštěvu. Jako město nacházející se na strategickém místě u toku Dunaje a bývalá rezidence bavorských vévodů nabízí spoustu historických památek. Více informací o Ingolstadtu najdete na www.germany.travel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám