Hlavní obsah

Kůlové stavby – poklad ukrytý v krásné krajině

Novinky, Eva Horká, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památky UNESCO patří k výjimečným kulturním a přírodním pokladům světového dědictví. Šest zemí kolem Alp – Německo, Francii, Itálii, Rakousko, Slovinsko a Švýcarsko – spojuje jedna z nich. Jsou to prehistorické kůlové stavby. Vydejte se spolu s námi na cestu do období 4000 let před Kristem.

Foto: Pfahlbaumuseum Unteruhldigen Bodensee

Muzeum v Unteruhldingenu

Článek

Prehistorické kůlové stavby kolem Alp

Celkem 111 míst s pozůstatky kůlových staveb – někdy částečně na pevnině, jindy již pod vodou nebo v močálech – zařazených na seznam světového dědictví UNESCO se nachází v šesti zemích Evropy. Společně dokumentují historii, která sahá do období 4000–850 let před Kristem.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Bodamské jezero zalité sluncem

Dávají nám tak možnost nahlédnout do života lidí v této oblasti v době kamenné a bronzové, a to aniž bychom o něm měli jakékoli písemné záznamy. Díky tomu, že se pozůstatky těchto staveb nacházely na místech bez přístupu vzduchu, zachovaly se i různé textilie, dřevěné předměty (dokonce i kola a části vozů) a zbytky potravy.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Procházka nad hladinou Bodamského jezera

Před očima se nám tak promítá, jak tehdy probíhal obchod, jak vypadalo zemědělství a chov zvířat. Díky nálezům kol, která patří k nejstarším svého druhu v Evropě (3000 let před Kristem), si můžeme živě představit i to, jakých dopravních prostředků tehdy lidé využívali. V podstatě se tak prostřednictvím nalezených předmětů, staveb a s trochou fantazie můžeme vžít do jejich každodenního života, který určoval zdejší kulturu, zvyky a životní styl, což je dědictví, jež určilo další způsob a vývoj života obyvatel evropského kontinentu.

Význam kůlových staveb

Kůlové stavby byly součástí rané evropské architektury. Dodnes tento model bydlení využívají někteří obyvatelé Afriky či Asie. Jejich výhodou bylo především to, že tyto domy poskytovaly nejen přístřeší, ale i bezpečí a ochranu před nepřáteli a dravci. Zároveň se tyto stavby nacházely v bezprostřední blízkosti vody i pevniny, obyvatelé těchto staveb se proto mohli nerušeně věnovat jak zemědělství, tak rybolovu, kombinaci aktivit, která jim přinášela obživu a prosperitu.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Vesnička nad vodní hladinou

Na některých místech byly kůlové stavby dochovány dokonce i s původním zařízením. V důsledku požárů, které byly v tehdejší době poměrně časté, se dům zřítil a byl zaplaven. Proto mohli archeologové díky vodě a bahnu, které stavby ochránilo, nalézt i křehké materiály jako textilie a dřevo.

Proč právě domovy u jezer?

Kůlové stavby se nacházely na mnoha místech Evropy – kromě alpských zemí také v Lotyšsku, Litvě, Španělsku. Jen kolem samotného Bodamského jezera máme důkazy o více než 400 sídlištích tohoto typu. Lidé si své domovy vybírali podle důležitých kritérií: musela se tam nacházet úrodná půda, dostatek pitné vody, možnost rybolovu a také spojení s významnými obchodními cestami. Bodamské jezero splňovalo všechna tato kritéria. Navíc se nacházelo na křižovatce cest mezi severem a jihem. Kůlové stavby splňovaly i další funkci, dokonale se přizpůsobovaly výšce vodní hladiny na jezeře. V průběhu roku se výška hladiny mohla měnit o 2–3 metry.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Letecký pohled na skanzen v Unteruhldingenu

Obnova ztracených měst – Unteruhldingen

Muzeum na Bodamském jezeře v Unteruhldingenu bylo otevřeno již v roce 1922. V dnešní době se jedná o jeden z největších evropských skanzenů. Muzeum má dvě části – vnitřní a venkovní. Díky tomu si návštěvníci mohou z bezprostřední blízkosti prohlédnout cenné nálezy z doby kamenné a bronzové a zároveň si na některé modely i sáhnout.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Unteruhldingen je otevřen všem návštěvníkům

Velikost sídlišť se s postupem času měnila, v době kamenné to byly vesnice o 5–8 domech, později v době bronzové se na jednom takovém sídlišti mohlo nacházet až 30 domů. V největších sídlištích v době bronzové mohlo najednou pobývat až 500 obyvatel.  Průměrná doba životnosti domu se pohybovala mezi 10 až 15 lety. Záleželo na použitém materiálu.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Romantická plavba po Bodamském jezeře s výhledem na vrcholky Alp

Podle nejnovějších výsledků výzkumů bylo v Unteruhldingenu postaveno a zařízeno 23 modelů kůlových staveb, v rámci prohlídek s průvodcem si je návštěvníci mohou prohlédnout a projít. Tyto stavby představují věrnou kopii světového dědictví, které se nachází v hlubině pod ochrannou vrstvou Bodamského jezera.

Severně od Bodamského jezera se nachází další zajímavý skanzen, který dokumentuje dobu dávno minulou. Muzeum Federsee návštěvníci naleznou u Bad Buchau.

Foto: Mainau GmbH

Květinový ostrov Mainau

Bodamské jezero – kouzelné místo pro dovolenou

Muzeum se nachází v krásné přírodní chráněné krajině u Bodamského jezera. Kromě návštěvy muzea kůlových staveb se však návštěvníci mohou vydat i na výpravu kolem jezera – pěšky, na kole nebo na lodi. Bodamské jezero oplývá nejen přírodními krásami, ale také bohatou kulturní nabídkou. U jezera se navíc nachází mnoho zajímavých výletních cílů: mezi nimi např. ostrov Reichenau (zařazen na seznam světového dědictví UNESCO), květinový ostrov Mainau, městečka jako Lindau, Kostnice nebo Friedrichshafen. Bonusem je příjemné a teplé počasí, díky kterému patří oblast Bodamského jezera k nejslunečnějším a nejteplejším regionům Německa. Místo jako stvořené pro letní dovolenou.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Kostnice

Zajímavá místa k návštěvě:

Ostrov Reichenau – ostrov, na němž se nachází klášter z období mezi 10. a 11. stoletím, díky čemuž patří rovněž k památkám světového dědictví UNESCO

Ostrov Reichenau – ostrov, na němž se nachází klášter z období mezi 10. a 11. stoletím, díky čemuž patří rovněž k památkám světového dědictví UNESCOOstrov Mainau – květinový ostrov, naleznete na něm i motýlárium

Ostrov Reichenau – ostrov, na němž se nachází klášter z období mezi 10. a 11. stoletím, díky čemuž patří rovněž k památkám světového dědictví UNESCOOstrov Mainau – květinový ostrov, naleznete na něm i motýláriumKostnice – slaví 600. výročí od kostnického koncilu, koná se spousta zajímavých akcí

Ostrov Reichenau – ostrov, na němž se nachází klášter z období mezi 10. a 11. stoletím, díky čemuž patří rovněž k památkám světového dědictví UNESCOOstrov Mainau – květinový ostrov, naleznete na něm i motýláriumKostnice – slaví 600. výročí od kostnického koncilu, koná se spousta zajímavých akcí Lindau – leží přímo na březích jezera, zachovalo se zde mnoho historických staveb

Friedrichshafen – barokní zámek, muzeum vzducholodí s největší sbírkou o historii letectví, vyhlídková věž na březích jezera a mnohem více

Jak se dostat k Bodamskému jezeru

Vzdálenost:

Vzdálenost: Praha – Bodamské jezero: zhruba 580 km

Doprava – letecky do Stuttgartu nebo Mnichova a dále vlakem, či autobusem

Více informací o památkách UNESCO, Kostnici, Friedrichshafenu a dalších zajímavých místech v okolí najdete na www.germany.travel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám