Hlavní obsah

Ruhpolding - malé, ale kouzelné místo v Bavorských Alpách

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruhpolding, malé městečko v Horním Bavorsku, s pouhými 6500 obyvateli je jedinečným turistickým rájem uprostřed nádherné přírody. Leží v nadmořské výšce 655 metrů a má skvělou polohu přímo u Bavorských Alp. Ty jsou jako stvořené pro celou řadu volnočasových aktivit ve všech ročních obdobích. Ruhpolding si zamiluje každý, kdo má rád přírodu a přírodní scenérie.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

Bavorské kroje jsou součástí všedního dne

Článek

Zimní kouzlo

K zimní návštěvě láká Ruhpolding především díky svým skvěle připraveným sjezdovkám a mnoha kilometrům upravených stop pro běžkaře.

Stezky pro běžkaře (až 140 km) a pěší turisty, které jsou upravené i v zimním období, vedou zasněženým údolím, kolem zamrzlých jezer, zasněžených lesů a luk a návštěvníkům přesně ukazují, v jaké fázi se nachází zdejší příroda, tedy v zimním spánku.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

Zasněžená zimní krajina Ruhpoldingu

Podél těchto tras se navíc nachází i spousta hospůdek a hostinců, kde se lidé mohou zahřát a posilnit se, než zase vyrazí do „akce“. Ale pozor, právě ve zdejším regionu si vyrábějí spoustu produktů sami a připravují je pak podle starých receptur. Pokud si tedy některou ze specialit oblíbíte a dostanete na ni chuť, musíte se za originálem vypravit opět do Ruhpoldingu. Ale to nebude zase tak velká oběť – co říkáte?

Rodiny s dětmi, ale nejen ti, určitě ocení zdejší přírodní sáňkařské dráhy. Pro ty méně sportovní typy je tu pak možnost projet se zasněženou zimní krajinou na saních tažených koňmi. A fanoušci zimních sportů si na své přijdou zase na některém ze zdejších mezinárodních závodů, každoročně se v Ruhpoldingu koná třeba světové mistrovství v biatlonu.

Jaro v přírodě

Jaro je obdobím, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku. Dny jsou už teplé, ale slunce ještě nespaluje, a i přesto si člověk při pobytu na čerstvém vzduchu dobije baterky. Právě toto období je jako stvořené pro aktivity v přírodě: cyklistiku, pěší turistiku (240 km značených tras), nebo golf. V oblasti Ruhpoldingu se nabízejí trasy vycházkové, trasy pro pěší i horskou turistiku a také speciální trasy pro nordic walking.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

Léto v plné síle

V Ruhpoldingu je možné věnovat se také jízdě na koni, zdejší stáje umožňují projížďky začátečníkům i pokročilým. K alpským vrcholkům se návštěvník ovšem může dostat i s využitím místních lanovek. Letos vycházejí květnové státní svátky na čtvrtek, ideální by proto bylo vzít si v pátek volno a užít si tak prodloužený víkend třeba právě v Ruhpoldingu.

Léto plné zábavy

Léto, to znamená v Ruhpoldingu příjemné počasí a neomezenou možnost volnočasového vyžití. Zážitkem pro všechny návštěvníky může být třeba cyklistický výlet – pro zdatné jedince jsou doporučeníhodné horské trasy (ve výšce 600 až 1800 metrů nad mořem).

Při zdolávání zdejších vrcholů se sice člověk zapotí a mákne si, ale odměněn je nádherným výhledem na alpské vrcholky a adrenalinovým sjezdem zpět do údolí.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

Letní osvěžení a zábava

Pro méně zdatné jedince je tu možnost využití elektrokol, nebo lanovek až na vrchol. Výhled vás čeká stejný, jen bez práce. A když už je pak slunce v plné síle, osvěžit se můžete v horských bystřinách, nebo v některém z přírodních koupališť a zdejších jezer.

Chcete-li vyzkoušet něco nového, pak je tu pro vás paragliding. Pohled z ptačí perspektivy na Ruhpolding si můžete vychutnat, vydáte-li se na Unternberg. Rozběh, odraz a letíte, slunce vás hřeje na tváři a vítr cuchá ve vlasech – letní zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Podzimní romantika

Podzim je ideálním obdobím pro procházky v kouzelně zbarvených lesích, nebo pro využití některé z wellness nabídek regionu. Obojí návštěvníkům pomůže připravit si tělo i duši na zimní období, kdy se sem mohou opět vrátit a vychutnat si kilometry bílých stop. Na podzim se zde uskutečňuje také dlouholetá tradice – shánění krav z hor zpátky do údolí. Celý tento rituál se neobejde bez slavnostních průvodů a oslav.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

Regionální speciality - domácí výroba

Tradice a zvyky

Bavorsko je jednou z německých spolkových zemí, kde jsou tradice dodnes součástí životního stylu místních obyvatel. Patrné je to nejen v jejich řeči, bavorský dialekt je oříškem i pro rodilé Němce odjinud, ale i v jejich gastronomii, stylu oblékání (krojích) a živých tradicích.

Za návštěvu stojí zdejší lidové slavnosti, které se slaví po celý rok. Místní obyvatelé si obléknou své slavnostní kroje (na všední dny mají zase jiné) a vyrazí slavit – hudba, tanec, zpěv a dobré jídlo, pití a skvělá atmosféra – to je součástí každé z těchto akcí.

Foto: Pfronten Tourismus

Shánění krav

A ještě drobná poznámka k mužským krojům – kromě typických kožených kalhot, které se dědí z generace na generaci, vás určitě zaujmou i jejich podkolenky, jsou to totiž vlastně jen návleky.

Ne že by snad šetřili, a proto spodní část ponožky na chodidla nedopletli, ono se to tak tady prostě nosí – podle vzorku na návlecích/podkolenkách můžete poznat, zda se jedná o všední den, nebo nějakou speciální událost.

Akce během roku

  • 12. – 24. 4. 2014 – velikonoční slavnosti
  • 29. 5. -9. 6. 2014 – Slavnosti hor
  • 22. 6. 2014 – Ruhpoldinger Almroas – lidové slavnosti
  • 17. – 27. 7. 2014 – 124. krojové slavnosti
  • 7. 9. 2014 – Georgiritt mit Georgitag – slavnostní průvody koní
  • 29. -30. 11. a 6. – 7. 12. 2014 – Horské vánoční trhy
Související témata:

Výběr článků

Načítám