Hlavní obsah

Costa Brava, to jsou žhavé pláže, ledová sangria a rytmus flamenca

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělské pobřeží Costa Brava je každoročně velmi žádanou destinací. Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Barcelona, flamenco, Madrid, fiesty, Dalí, Sevilla, Gaudí, Kolumbus, siesty, sangria, bolero, Alhambra nebo gaspacho? Tím ale nabídka zdaleka nekončí.

Článek

Ne nadarmo je Španělsko jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa. Turisté se sem sjíždějí za architekturou, historií, přírodou, mořem i kulinářskými pochoutkami. Nejvíce turistů se zde pochopitelně vydává v letě – dlouhým plážím v oblastech jako např. Costa Brava nebo Costa del Maresme (lemovaným sytě modrým mořem) jde jen těžko odolat.

Když se k tomu přidá ještě rytmus kastanět a osvěžující vychlazená sangria, nechce se ve finále nikomu odjet. Po lenošení na pláži se pak vyráží do rušných uliček přímořských městeček nebo ještě rušnějších ulic velkých měst. O zábavu také nebude nouze, protože jestli se nějaký národ umí bavit, pak jsou to Španělé.

Španělská inspirace
Španělsko inspirovalo spoustu umělců – za všechny můžeme jmenovat například Hemingwaye, který tady působil jako zpravodaj v dobách občanské války nebo provokativního režiséra Woodyho Allena, kterého okouzlila Barcelona natolik, že z ní udělal jednu z hlavních hrdinek svého filmu Vicki Cristina Barcelona. Mezi slavné Španěly se řadí Pablo Picasso, Salvádor Dalí, Goya, Miguel de Cervantes nebo Frederico García Lorca.

Divoké pobřeží a horské scenérie

Dovolená u moře ale znamená především polehávání na pláži, plavání, potápění a večery s dobrým jídlem, pitím i zábavou. To všechno a ještě víc můžete ve Španělsku mít.

Pokud máte naplánováno něco v tomto stylu, bude pro vás asi nejlepší pobřeží Costa Brava nebo Costa del Maresme. Vedle čistých pláží tu turisty baví i aquaparky nebo delfinária, což na dovolené ocení hlavně rodiče s dětmi. Costa Brava znamená v překladu "divoké pobřeží". Rovné a dlouhé pláže tu střídají mořem opracovaná skaliska.

Nedaleko leží katalánská metropole Barcelona. Na její tváři se neodmyslitelně podepsal architekt Gaudí, když navrhl slavný chrám Sagrada Familia. Ne všechno v Barceloně ale postavil Gaudí. Turisté míří také do gotické čtvrti nebo do ulice La Rambla, místa, které nikdy nespí.

Fotbaloví fanoušci si nenechávají ujít návštěvu stadionu FC Barcelona. Město jako na dlani budete mít na kopci Montjuic. Doby, kdy Španělsko tvořilo historii světa, si turisté připomínají u Kolumbova památníku.

Dalším dovolenkovým letoviskem je Costa del Maresme, které je klidnějším prodloužením Costa Bravy. Dlouhé písčité pláže už tu nejsou rušeny skalami nejrůznějších tvarů. Centrem letoviska je město Calella vzdálené od Barcelony pouhých 50 kilometrů. Patří k němu tři kilometry pláží, které si svou čistotou vysloužily ocenění Evropské unie. Modrou vlajkou se mohou chlubit už osm let.

Návrat do středověku

Pokud budete trávit dovolenou v okolí Costa Bravy, byla by škoda neudělat si výlet do kláštera Montserrat nebo si pochutnat na středověké večeři na hradě Valltordery. Klášter Montserrat patří benediktýnům a význam získal zejména proto, že je zde uložena socha patronky Katalánska. Leží na vápencové hoře a naskytne se vám z něj výhled na katalánskou krajinu.

Hrad Valltordery nabízí turistům nezapomenutelný zážitek v podobě středověké večeře – zatímco si pochutnávají na tradiční zeleninové polévce, speciálně pečeném kuřeti nebo vepřových kotletách, baví je ukázky z turnajů caballeros. Po večeři se návštěvníci odeberou do tanečního sálu, kde si po názorných ukázkách mohou vyzkoušet flamenco a jiné tradiční španělské tance.

Známá španělská letoviska
Pineda de Mar Je jedno z nejklidnějších míst na pobřeží Costa del Maresme. Svým návštěvníkům nabízí dlouhou písečnou pláž, průzračnou vodu, rozmanité nabídky ubytování, restaurací, kaváren nebo barů. Ve městě se také pravidelně koná trh. Na výlet si odtud můžete zajet do Barcelony nebo do národního parku Parque Natural del Montnegre.
Santa Susanna Leží severně od Pinedy de Mar. V údolí Valle de Alfata pěstovali zemědělci víno a obilí už ve 12. století, ze středověku se dodnes zachovaly například strážní věže, kaplička nebo statky v okolí. Přes den je nejrušněji na dvoukilometrové pláži, večer zase ožívá městská promenáda obklopená různými restauracemi a obchůdky.
Lloret de MarPatří k nejoblíbenějším a největším střediskům na pobřeží Costa Brava. Jeho název je odvozen z latinského slova lauretum, což v překladu znamená vavřínový háj. Vavřín je také součástí městského znaku. Ze zmíněných středisek je nejkosmopolitnější a nejživější. Turisté z celého světa se tu potkávají v barech a diskotékách.

Čtěte dále:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Makarské riviéře, Bulharsku, ale i o řeckých ostrovech Knóssos, Chios, Zakynthos nebo Thassos. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Španělska

Cestovní kancelář MILE, specialista na zájezdy Řecko, Bulharsko, Turecko, Chorvatsko, Itálie atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Španělsko:

Hotel je od moře vzdálený přibližně 450 metrů. Koupat se tu můžete i v hotelovém bazénu. Calella je od Barcelony vzdálená 50 kilometrů.

Leží v letovisku Malgrat de Mar, které je součástí poklidného Costa del Maresme. Z hotelu je k moři jen kousek, stejně tak do centra městečka.

Caprici patří k vyhledávaným hotelům Santa Susanny. Atraktivitu plážového hotelu doplňuje ještě centrum města vzdálené pár set metrů.

Anketa

Co by si člověk neměl nechat ve Španělsku ujít?
Návštěvu Barcelony se slavnou katedrálou
45 %
Jeskyni Altamira s pravěkými kresbami
4,5 %
Tradiční koridu
3 %
Vystoupení tanečnic flamenca
3,8 %
Posezení v hospůdce na pláži se džbánem sangríe
43,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 398 čtenářů.

Bohatá historie, bohatá země

Historie Španělska byla asi nejvíce ovlivněna jeho polohou – jako nejlepší spojnice mezi Afrikou a Evropou zažilo boje mezi Kartaginci a Římany. Po Římanech ovládaly Pyrenejský poloostrov kmeny Vandalů nebo Vizigótů, z jihu sem postupně proudili Arabové.

Historie Španělska byla asi nejvíce ovlivněna jeho polohou – jako nejlepší spojnice mezi Afrikou a Evropou zažilo boje mezi Kartaginci a Římany. Po Římanech ovládaly Pyrenejský poloostrov kmeny Vandalů nebo Vizigótů, z jihu sem postupně proudili Arabové.

Historie Španělska byla asi nejvíce ovlivněna jeho polohou – jako nejlepší spojnice mezi Afrikou a Evropou zažilo boje mezi Kartaginci a Římany. Po Římanech ovládaly Pyrenejský poloostrov kmeny Vandalů nebo Vizigótů, z jihu sem postupně proudili Arabové. Na novější historii Španělska se nepříliš pozitivně podepsal admirál Francis Drake, který přemohl španělské „neporazitelné“ loďstvo. Jako soused Francie si také prošlo vládou Napoleonova bratra Josefa Bonaparta. Ve dvacátém století zažilo Španělsko občanskou válku, později se stává parlamentní monarchií včele s králem Juanem Carlosem I.

Historie Španělska byla asi nejvíce ovlivněna jeho polohou – jako nejlepší spojnice mezi Afrikou a Evropou zažilo boje mezi Kartaginci a Římany. Po Římanech ovládaly Pyrenejský poloostrov kmeny Vandalů nebo Vizigótů, z jihu sem postupně proudili Arabové. Na novější historii Španělska se nepříliš pozitivně podepsal admirál Francis Drake, který přemohl španělské „neporazitelné“ loďstvo. Jako soused Francie si také prošlo vládou Napoleonova bratra Josefa Bonaparta. Ve dvacátém století zažilo Španělsko občanskou válku, později se stává parlamentní monarchií včele s králem Juanem Carlosem I.

Běh dějin se nejvíce podepsal na španělské architektuře, což určitě ocení milovníci pamětihodností. V široké míře je tu zastoupen románský, maurský a gotický sloh. K vidění jsou také památky ve stylu renesance, baroka nebo moderní architektury. Na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO je zapsáno 40 španělských památek. Od komplexu Alhambra přes jeskynní malby v Altamiře až po slavné poutní místo Santiago de Compostela.

Hrdinský souboj v arénách

Korida (býčí zápasy) je ve Španělsku populární zábavou a neodmyslitelně patří k tamějšímu folklóru. Souboj matadorů a rozzuřeného býka může trvat dvě a půl hodiny. Při souboji je třeba dodržovat pevně stanovená pravidla, která se týkají i usmrcení býka v závěru. Přestože se proti býčím zápasům tradičně bouří ochránci práv zvířat, je korida španělským svátkem dodnes. Býk při nich zahyne jako hrdina v boji.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám