Hlavní obsah

Nejdražší adresy světa: Podívejte se na místa, kde bydlení vyjde na pořádný balík

Nadáváte na výši svého nájmu? Zdá se vám suma, za kterou realitní společnost nabízí byt přemrštěná? Vězte, že to může být mnohem horší. Existují místa, kde se platí především za atraktivitu adresy. Víte, kde koupě 2+kk přijde na 20 milionů?

Foto: ESO travel

New York je jedno z nejdražších měst světa.

Článek

Skutečně luxusních nákupních tříd najdeme na světě desítky. My si nyní projdeme nejzajímavější z těch, které se nachází mimo Evropu. Procházka to nebude ledajaká, dostaneme se při ní například až k Empire State Building, stavbě, která ve filmech přežila útok mimozemšťanů (Den nezávislosti) a unesla obří opici (King Kong). Mnozí místní obyvatelé by se ale raději potýkali s King Kongem než s přemrštěným nájmem.

Pátá Avenue, tepna New Yorku

Ve všech žebříčcích nejlukrativnějších a nejdražších adres posledních let najdeme tuhle tepnu New York City. Táhne se na severovýchod od Washingtonova náměstí a měří plných jedenáct kilometrů.

Důvod, proč bydlet na dlouhatánské třídě v centru největšího města Severní Ameriky je ten, že z ní prakticky nemusíte vycházet. Je na ní opravdu všechno. Spousta obchodů nebo muzea, včetně těch nejvěhlasnějších. Guggenheimovo nebo Metropolitní muzeum, muzea africké a židovské kultury, spolu s nimi šest dalších leží na jedné míli území zvaném The Mile, oblasti s neobvykle vysokou hustotou výskytu muzejních budov.

Foto: ESO travel

Times Square - plné neonů a nikdy neutichající

Ten největší klenot „Páté“ ale stojí v jižní části. Svého času největší budova Ameriky i světa, Empire State Building. Z jeho vrcholu je celý Manhattan jako na dlani. Budova má delší otevírací dobu než většina ostatních turistických lákadel, takže při případné návštěvě si z ní můžeme užít ranní nebo noční pohled na zářící budovy a obchody v ulici, kde se za nájem měsíčně platí tolik, co jinde za mnoho let.

Omotesando, výstavní tokijský bulvár

Ulice, kterou projede denně asi 100 000 aut, se nachází ve středobodu dění hlavního města Japonska. Najdeme tu rušnou stanici metra a spoustu luxusních obchodů jako Prada, Louis Vuitton či Dior. Jakých také jiných, když nájemné se pohybuje okolo 200 000 korun za čtvereční metr. Vzhledem k atraktivitě místa se není proč divit. V sousedství najdeme přepychovou čtvrť Shibuya, centrum japonského módního průmyslu, a Minato, sídlo hlavních stanů gigantických světových firem Honda, Sony, Toshiba nebo Mitsubishi.

Věděli jste, že...

  • Za nejdražší město pro život bývá označováno Tokio, překvapivě vysoko najdeme i angolské hlavní město Luandu. Ekonomické potíže země vyšroubovaly ceny hodně vysoko.
  • Nejvyšší nájem se momentálně platí na Severn Street v Hong Kongu. Podobně vysoké ceny mají na východě Asie ještě Tokio a čínská Šanghaj.
  • Nejvíce zástupců mezi dvacítkou ulic s nejvyšším nájmem na světě má New York. V luxusních domech mnohdy rozhodují spolunájemníci, zda žadateli byt pronajmou, nebo ne.

Omotesando ale není jen ulice okázalosti a přepychu, na své si tu přijdou různé skupiny lidí, třeba milovníci orientální kultury a v jednom z nejrozlehlejších japonských hračkářství také děti.

Foto: Joi Ito

Odolat svodům nákupní horečky v okolí ulice Omotesando není vůbec jednoduché.

Times Square, neonová lampa New Yorku

Slavné newyorské náměstí skýtá prostory o něco levnější než v případě Páté Avenue, je však dvakrát dražší než Omotesando. Ve dne v noci tu víří stovky barev v reji neonových reklam. Tady i zapřisáhlýodpůrce moderní techniky musí přiznat, že je to úchvatná podívaná.

Auta, autobusy, taxíky a 300 000 lidí denně. Provoz na Times Square je obrovský tak jako zdejší nájmy. Obchodníci se zde zákazníků opravdu cení. Na jejich nedostatek si rozhodně nemohou stěžovat, obzvláště při oslavách Nového roku, při nichž náměstí praská ve švech.

Foto: Maveric2003

Reklamních ploch je na Times Square opravdu požehnaně. Ty nejlépe postavené vydělají během finále ligy amerického fotbalu několik milionů dolarů za minutu.

Cheongdam – Dong v Soulu, Paříž Jižní Koreje

Všechny přepychové čtvrti mají, přese všechny odlišnosti, cosi společného. Jedná se o několik mezinárodních slov společných pro všechny jazyky světa: Prada, Gucci, Herrmes a pár dalších. Tyto výrazy najdeme vepsané ve výlohách v okolí, nebo přímo na území nejluxusnějších ulic světa. Korejská Cheongdam – Dong se v tomto rozhodně nevymyká.

Její obchody, mimo vyjmenované ještě Louis Vuitton nebo Boss, lákají hodně hvězd showbusinessu, a to nejen toho korejského. Ulice si tak vysloužila přezdívku „Celebrity street“. Tady se hodí mít fotoaparát stále připravený.

Wolseley Road, Sydney – pohoda u moře i noční život v centru

Kdo nemá rád toulky po buši a dává přednost civilizaci a teplé sprše, ten si jako hlavní destinaci při návštěvě Austrálie zvolí Sydney. A kdo si libuje v procházkách po krámech a obdivování kvalitního zboží, ten v Sydney zamíří na Wolseley Road. Jedná se o nejproslulejší vilovou čtvrť v Austrálii. Není divu, že 16 ze 100 nejdražších nemovitostí země stojí právě v téhle sydneyské ulici.

Čtvrť Pointer Piper, skrz niž Wolseley Road prochází, je zasazena do klidného zákoutí Sydney přímo na pláži moře, ovšem pouhých 6 kilometrů od centra města. Místní usedlíci proto mají vše na dosah.

Foto: ESO travel

Maledivy jsou poseté malými atoly uprostřed křišťálově čistého moře, tak jako Severní Malé.

Květina oceánu roste na Maledivách

Poslední v našem výčtu je horká, právě dokončovaná novinka na realitním trhu. Nejedná se o ulici ani náměstí, ale o umělý ostrov. Má tvar vrchní části rostliny a na jeho pěti okvětních listech si můžete pořídit vilu již za 20 milionů korun (jde o 2+kk o výměře 163 m²!). Luxusní domy Imperial ovšem vyjdou na 45 milionů.

Vzhledem k ceně a omezenému počtu vil (na ostrůvku Květina oceánu jich stojí celkem 185 a žádná přístavba se neplánuje) je jasné, že do této lokality se dostanou jen členové vyšší společenské třídy.

Inzertní sdělení: Vydejte se prozkoumat exkluzivní ulice!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Plných 97% území souostroví Maledivy tvoří vody. Nechte se na bělostných plážích u průzračně čistého moře ukolébat jeho uklidňujícím šuměním.

New York nenabízí jen luxusní obchody a unikátní muzea, ale také věhlasný maraton a rozlehlé parky se spoustou volně přístupných sportovišť. Jeďte se do NY pobavit, nakoupit, užít si tohle skvělé město!

Moderní město Sydney s krásným akváriem plným mořských živočichů, originálně architektonicky zpracovanými budovami a mosty a hlavně s neopakovatelným pohledem na Operu!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o městečku Centralia, o Spojených arabských emirátech nebo o nejromantičtějších místech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste žít v New Yorku?
Ano, rozhodně.
21,4 %
Ano, ale jen pár měsíců.
13,6 %
Ne, stačila by mi tam delší dovolená.
39,2 %
Ne, a nejel(a) bych tam ani na dovolenou.
25,8 %
Celkem hlasovalo 3042 čtenářů.

Měna

Čím zaplatí ten, kdo si chce pronajmout či koupit dům v některé z uvedených lokalit? V Americe pochopitelně dolarem. Na Maledivách místní Rupií, která je vázána pevným kurzem na americký dolar v poměru 12,8 rupií za jeden dolar. Japonci platí velmi silným jenem, Australané Australským dolarem. V Koreji se nakupuje za Jihokorejský won.

Pátá Avenue v New Yorku – co všechno na ní lze vidět?

  • Central Park
  • Veřejná knihovna NY
  • Ředitelství Coca Coly
  • Rockefellerovo centrum
  • Empire State Building
  • Guggenheimovo muzeum
  • Muzeum africké kultury

Carolwood Drive v Kalifornii

Beverly Hills samo o sobě představuje velmi atraktivní adresu. Bulvár Carolwood Drive ční na špici adres honosných sídel Kalifornie. Vede proto žebříček nejluxusnějších lokalit USA mimo New York. Vzhledem k blízkosti losangeleského Hollywoodu tu své rezidence má mnoho filmových a televizních hvězd, dlouho zde pobýval třeba zpěvák Frank Sinatra.

Jestliže se odsud chcete podívat na slavnou adresu Beverly Hills 90210, pak vězte, že vás čeká marné hledání. Scénáristé si ji vymysleli. Altadena Drive 1675 v kalifornském městečku Altadena, tam doopravdy nalezneme dům, v němž bydleli Brendon a Brenda.

Související články

Výběr článků

Načítám