Hlavní obsah

Co ukrývá Ermitáž? Desítky koček v podzemí a sbírky cennější než ty v Louvru

Petrohradská Ermitáž je jedno z největších a nejznámějších muzeí planety. Nicméně i ona má svá tajemství. V rozsáhlém podzemí tady žijí už stovky let desítky koček-lovců. Před hlodavci slavná díla uchránily, už ne ale před útoky vandalů. V roce 1985 tak v útrobách Ermitáže řádil vandal, jemuž padl za oběť jeden z nejslavnějších obrazů od Rembrandta. Škody na obraze Danae odborníci odstraňovali dvanáct let!

Foto: newscenter.philips.com

Petrohradská Ermitáž je se svými třemi miliony exponátů jednou z největších galerií světa.

Článek

Tři miliony exponátů dělají z Ermitáže Mekku všech milovníků umění. A vězte, že pokud byste chtěli každému exponátu věnovat minutu prohlížení, strávili byste v útrobách Ermitáže bez přestávky šest let. Vystavit všechny exponáty naráz je nemožné – drtivá většina z nich tak odpočívá v ohromných depozitářích a na denní světlo se podívá jen při časově omezených výstavách. I tak ale Ermitáž stojí za to.

Deset budov a čtyři hodiny na prohlídku toho „best of“

Říká se, že na prohlídku toho nejznámějšího stěží stačí čtyři hodiny – to ale člověk těmi neslavnějšími sály skutečně jen „proběhne“. Veřejnosti přístupné sbírky jsou pak rozmístěné celkem v deseti budovách, mezi něž patří třeba slavný Zimní palác, Malá, Stará a Nová Ermitáž nebo Rezervní dům. Sálů, které jsou přístupné, je okolo tří stovek.

Foto: justrenn

Některé z interiérů berou dech. Uměleckými díly jsou už samotné budovy, ve kterých Ermitáž sídlí.

Desítky koček v podzemí
Kočky jsou nedílnou součástí Ermitáže už několik staletí. „Povolány“ byly z Kazaně zvláštním carským dekretem a jejich úkol byl jasný – lovit myši. Dnes za ně tuto práci obstarávají pastičky a jedy, kočky ale v prostorách Ermitáže žijí dodnes. Je jich několik desítek, všechny jsou pečlivě registrované, mají jména a každý rok mají dokonce svůj den, kdy se vybírají peníze na jejich péči.

Historie Ermitáže se začala psát roku 1764. Tehdy Kateřina II. odkoupila od německého kupce ohromné sbírky holandského a vlámského malířství – a právě ty jsou prazákladem současných obrovských sbírek. Chtěla je mít nadosah – proto je umístila přímo do Zimního paláce, už tehdy oficiální rezidence ruských panovníků.

Co musíte vidět? Zimní palác!

A ve slavném Zimním paláci je část sbírek dodnes. Zimní palác je největší a nejnavštěvovanější ze všech deseti budov Ermitáže – dílem díky tomu, že sám je úchvatným architektonickým skvostem, dílem také pro sbírky, které v něm jsou.

Foto: people.hsc.edu

Zimní palác leží na nábřeží řeky Něvy. Útokem na něj začala říjnová revoluce.

Zimní palác, který vznikal šest let a od roku 1762 v něm žili ruští carové, má tři podlaží a údajně přes tisícovku místností – během první světové války v části z nich sídlila dokonce i nemocnice. Útokem na tento ohromný komplex pak začala říjnová revoluce, nicméně interiéry téměř neutrpěly a turisté mohou dodnes obdivovat třeba Zlatý salón nebo Velký trůnní sál. Další zajímavosti o Rusku čtěte v článku Rusko netradičně – zažijte romantickou plavbu z Moskvy do Petrohradu

Útok na Danae
15. červen 1985 byl pro Ermitáž černým dnem. Osmačtyřicetiletý muž tehdy pronesl do výstavních prostor lahev s kyselinou sírovou, stoupl si před Rembrandtovu Danae, vytáhl nůž a během několika vteřin dvěma řezy a několika stříknutími z lahve téměř zničil slavné dílo. Prý byl frustrovaný z poměrů v tehdejším SSSR. Se záchranou obrazu se začalo ještě v ten samý den, dokončena byla až o 12 let později. Od roku 1997 Danae opět visí na svém místě.

Podle odborníků je tou vůbec nejcennější sbírkou sbírka západoevropského umění – patří jí celkem 120 sálů ve 4 budovách, jen italskému malířství je vymezeno třicet místností. „Ve vší úctě k Louvru, madridskému Pradu nebo milánské Pinakotéce, ale Ermitáž na mě udělala největší dojem,“ říká jedna z turistek ve druhém patře Zimního paláce, kde se o prostory dělí právě sbírky západoevropského umění s uměním typicky ruským.

Foto: asergeev.com

Tisíce turistů procházejí každý den stovkami sálů a obdivují jednu z největších sbírek umění na světě.

V poslední době se prý do Ermitáže „jezdí na Picassa“, ale i výčet další slavných autorů a děl je fascinující – da Vinciho Madona s dítětem, Sejmutí z kříže od Rubense, Rafaelova Svatá rodina nebo Tiziánův Svatý Sebastian. Vstupné je 350 rublů, děti a studenti neplatí nic. Otevřeno je každý den kromě pondělí a stejně jako v Louvrumagická a romantická atmosféra vtáhne i ty, kteří se o umění jinak příliš nezajímají.

Láká vás spíš Moskva? Přečtěte si článek: Jak dobře znáte Moskvu? Mění se doslova před očima 

Inzertní sdělení: Vydejte se do Ruska. Nejen za uměním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Ruska:

Výkladní skříň ruského národa. Zde se psaly dějiny. Ermitáž, Zimní palác, katedrála svatého Izáka, kopie Jantarové komnaty a další památky určitě stojí za návštěvu.

Unikátní dvanáctidenní zájezd. Průřez životem “matičky Rusi” umožňuje poznat lodní cestou některé z klenotů ruské architektury a milníků ruské historie.

Vydejte se na unikátní cestu napříč Ruskem do Číny přes nekonečnou Sibiří! Moskva. Jekatěrinburg. Bajkal. Ulanbátar. Peking. Dovolená v legendárním vlaku!

Čtěte dále:

Dál si přečtěte články o ostrově lovců lebek, rákosových ostrovech Los Uros nebo národním parku Rotorua. Přehled všech článů najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Je kulturní vyžití jedním z klíčových faktorů při výběru vaší dovolené?
Ano, cestují hlavně za uměním a kulturou.
24,8 %
Je to důležité, ale není to zásadní.
55 %
Ne, upředostňuji jiné faktory.
20,2 %
Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Nejslavnější světové galerie:

Louvre, Paříž

Není snad nikdo, kdy by tuhle slavnou galerii neznal. Největší palácový komplex na planetě a symbol Paříže. Skleněné pyramidy na nádvoří jsou dnes stejně slavné jako Eiffelovka. A nejslavnější dílo? Jednoznačně Mona Lisa. Menší obraz za bezpečnostním sklem a z uctivé vzdálenosti od zábradlí sledují tisíce párů očí každý den.

Muzeum moderního umění, New York

Dějiny tohoto slavného muzea se datují do 20. let 20. století, od roku 1939 pak Muzeum moderního umění sídlí na Manhattanu. V jeho sbírkách je na 150 tisíc exponátů – od obrazů, po grafiky, fotografie nebo videa a design. Pozor, v úterý zavřeno!

Národní galerie, Londýn

Až se budete v Londýně toulat v okolí Trafalgarského náměstí, nevynechejte návštěvu Národní galerie. Vstup je sem zdarma a najdete tu třeba Madonu ve skalách od da Vinciho – tedy, abychom byli úplně přesní – její druhou verzi. Ta první, o dvacet let starší, je uložena v Louvru.

Pinacoteca di Breda, Milán

Příjmené pětieurové vstupné, nádherné barokní prostory a italská renesance pod jednou střechou – to je jedna z nejslavnějších evropských sbírek. Nejvíce ceněný je tady Oltář Montefeltro od Piera della Francesca.

Prado, Madrid

To nejlepší ze Španělska – Goya, Vélazquez, El Greco. Od roku 1819, kdy tato galerie vznikla, vše pod jednou střechou. Kromě španělských děl tady narazíte i na díla italských, holandských nebo vlámských malířů. Boschova Zahrada pozemských rozkoší nebo Dvorní dámy od Vélazqueze – to jsou ty hlavní taháky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám