Hlavní obsah

Jak výhodně a rychle cestovat po USA - tipy a rady na cestu

ESO travel, Mirka Reifová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestu z Evropy do USA má většina lidí naplánovanou dlouho dopředu, neměli byste však zapomenout promyslet také způsob dopravy po samotných Státech. Velikost této země totiž mnoho cestovatelů podcení a zbytečně pak na cestách ztrácí čas.

Článek

Pokračujeme v seriálu o USA. Minule jsme se zaměřili na to, kam se v USA vydat na levné nákupy (článek naleznete zde), dnes přinášíme tipy pro výhodné a rychlé cestování po zemi. Příště se budeme podrobně věnovat možnostem ubytování na cestách po USA.

V tomto článku se dozvíte:
- jaké jsou způsoby cestování po USA, kolik stojí autobus a vlak na vybraných trasách, v kterých oblastech je hustá síť veřejné dopravy a kde si naopak musíte půjčit automobil, jaké jsou dopravní předpisy a podmínky řízení auta v USA a mnoho dalšího

Letadlem snadno a rychle

Letecká doprava bývá nejrychlejším, nejefektivnějším a někdy také nejlevnějším způsobem dopravy po Státech. Několikahodinový let Vám ušetří třeba i vícedenní přejezd autem či autobusem. Cena letenky záleží na tom, jaké máte při jejím shánění štěstí. Zpáteční let z východního na západní pobřeží seženete kolem $450, ale některé internetové servery zprostředkovávají prodej levných letenek za sumy od $100.

FOTO: ESO travel

Chcete-li si let koupit už v ČR, ve většině případů tak musíte učinit prostřednictvím specializované cestovní kanceláře, protože vnitrostátní americké letecké společnosti nákup po internetu držitelům českých kreditních karet neumožňují.

Levné, zato nepříliš pohodlné autobusy

Autobusy nejsou v USA tak pohodlné, jak byste očekávali, jde však o nejlevnější způsob dopravy na středně dlouhé vzdálenosti. Ve většině států mají husté pokrytí a jezdí poměrně často. Monopolním dopravcem je společnost Greyhound (speciální jízdenka Ameripass vyjde od $149 na týden až po $429 na dva měsíce), na několika trasách jí konkuruje Megabus - např. jízdenku mezi New Yorkem a Philadelphií seženete v promo akci za jeden dolar.

Z Philadelphie můžete pokračovat na jih do Washingtonu levnými čínskými autobusy New Century. Zmíněný okruh spolu s návštěvou Niagarských vodopádů je možné absolvovat i jako poznávací zájezd. Na Západě USA pak autobusy provozuje společnost Green Tortoise, avšak při výpravách mimo hlavní cesty a do některých přírodních parků budete muset kombinovat.

Drahý vlakový komfort

Cestování vlakem po USA se doporučuje jen železničním fanouškům. Není nejrychlejší, síť je nepříliš hustá a jízdenky drahé. Osobní vlaky Amtrak jezdí zpravidla jen jednou denně a nedostanete se všude. Můžete využít časové jízdenky USA Rail Pass, které stojí od $190 na 15 dní a od $250 na 30 dní.

FOTO: ESO travel

Po vlastní ose autem

Zdaleka nejjednodušším způsobem dopravy po Státech je půjčení nebo zakoupení automobilu. Na Západě nebo i na Floridě je mnoho národních parků a přírodních zajímavostí, kam se nedostanete jinak než autem. K jeho půjčení musíte být starší 21 let, vlastnit kreditní kartu a mezinárodní řidičský průkaz. Vyjednat si vše můžete i předem u české pobočky některé z amerických půjčoven automobilů nebo na internetu (například na stránkách www.amerika.cz.

Cenově vyjde pronájem osobního vozu střední kategorie pro čtyři lidi na $300-400 týdně, menší vozy pak na $200-260. Budete-li chtít havarijní pojištění, počítejte s dalšími $18-20 na den. Pokud plánujete zůstat v USA delší dobu, zvažte koupi vlastního automobilu, dlouhodobý pronájem se prodraží. Ojetý deset až patnáct let starý vůz seženete do tisíce dolarů.

Přísné dopravní předpisy

Při řízení v USA si dejte pozor především na dodržování rychlosti, jejíž překročení bývá nemilosrdně trestáno. Obvyklá povolená rychlost je 65 mil za hodinu (104 km/hod), ale liší se stát od státu. Na dálnicích se jezdí mezi 70 a 80 mílemi za hodinu. Raději se vyhněte i alkoholu, i když v některých státech určité promile v krvi za volantem tolerováno. Nejčastější příčinou pokut pak bývá parkování. Nezapomeňte se proto vždy poohlédnout po parkovacích hodinách, s výjimkou soboty, neděle a všedních dnů večer.

Jiné alternativy: MHD, taxi, kolo

K popojíždění po městech je vzhledem k hustému provozu výhodnější využít místní hromadné prostředky. V metropolích typu New York, Washington, Boston nebo Chicago funguje metro na velmi dobré úrovni, jinde se naopak příliš nedoporučuje (Los Angeles, Miami). V takových případech si vezměte taxi, mimo město zauvažujte o půjčení kola.

Mnohde narazíte na cyklostezky, např. v rezervaci Everglades, kde ale za půjčení staršího kola dáte $7/hod. Máte-li s sebou vlastní, můžete využít přepravy autobusy Greyhound, která za $15 kolo uložené v krabici naloží a odveze kamkoliv. Absolvovat můžete i cyklovýlety spojené s kempinkem, které pořádá např. Adventure Cycling Association.

Čtěte dále

V příštím článku se budeme věnovat možnostem ubytování na cestách po Spojených Státech. Sledujte dál rubriku Exotika.

Související články:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená USA:

Lákavý zájezd za ikonami amerického jihozápadu a krásnými přírodními rezervacemi Kaskádových hor severozápadu USA.

Nakombinujte návštěvu přírodních parků a velkoměst západu s týdenním odpočinkem na Floridě.

Anketa

Jak se vám po USA nejlépe cestuje?
Autem
16,7 %
Vlakem
16,7 %
Letadlem
16,7 %
Autobusem
16,7 %
Taxi
16,7 %
Jinak
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3726 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám