Hlavní obsah

Dominikánská republika v zimě láká na karnevaly a akrobatické surfování

ESO travel, Ondřej Moravec

Nejen pláže a vyhřátý písek, v zimním období probíhá v Dominikánské republice také řada tradičních karnevalů v maskách. Milovníci vodních sportů si zase přijdou na své při Mistrovství oceánu v kiteboardingu, windsurfingu nebo akrobatickém surfování. A pokud ani to nestačí, od místních členů kultu voodo se lze naučit něco nového z duchovna.

Článek

V nedávném článku jsme vám přinesli několik informací a postřehů z hlavních turistických lokalit Dominikánské republiky. Dnes se odlepíme od pláží a zaměříme se více na kulturní a společenský život. Poohlédneme se po kulturním skvostu - městu Santo Domingo, kultu voodoo, kohoutích zápasech či soutěži Mistrovství oceánů, při které krotí mořské vlny ti nejlepší sportovci.

V nedávném článku jsme vám přinesli několik informací a postřehů z hlavních turistických lokalit Dominikánské republiky. Dnes se odlepíme od pláží a zaměříme se více na kulturní a společenský život. Poohlédneme se po kulturním skvostu - městu Santo Domingo, kultu voodoo, kohoutích zápasech či soutěži Mistrovství oceánů, při které krotí mořské vlny ti nejlepší sportovci.

V zimních měsících se totiž v Dominikánské republice koná spousta společenských akcí a kulturních událostí, které vám zdejší pobyt na pláži náležitě okoření. Přinášíme vám nabídku těch nejzajímavějších. Začneme velmi kulturním Santo Domingem, vyznačujícím se také rušným nočním životem.

Santo Domingo - babička Ameriky i mladá krev

Považuje se za nejstarší město v Novém světě. Katedrála metropole Santo Domingo byla první, jež hleděla na evropské osidlování Ameriky. Zároveň má město auru vůní nočních barů a divokých jízd. Je to nejrychleji se rozvíjející město Karibiku s dobrým ekonomickým potenciálem a levnými obchody.

Nejstarší americkou ulici Calle de Las Daman lemuje plejáda stařešinů – pevnost Ozama, Španělský dvůr a Kolumbův hrad. Narazit můžete také na Muzeum ambru, kamenu, který proslavil především S. Spielberg ve svém filmu Jurský park. Noční pohled ze starého náměstí si jednoznačně krade pro sebe Kolumbův maják, jehož záře má tvar kříže.

Panenka upletená z fámy
Tancují dokolečka, dostávají se do transu a v nemateriální sféře rozmlouvají s duchy. Prosí je o hození „duchovního záchranného lana“ a snaží se dosáhnout nirvány. Mají pověst šarlatánů a temných mágů. To jsou členové kultu voodoo, domorodí obyvatelé Dominikánské republiky. Voodoo přišlo do této země společně s africkými otroky a smíchalo se s křesťanstvím a dalšími kulturami.Dnes je tedy podoba jihoamerického voodoo velice jedinečná. Tolik zprofanované píchání do panenek zde ale nenajdete. „Ošpendlíkování“ panenek je sice doloženo, ale pojí se k léčbě pomocí akupresury, nikoli k temným rituálům. Ty tak zůstávají pouze v amerických hororech.

Až opustíte staré zdi města, jež voní jedinečným renesančním aroma, vyvrhne vás Santo Domingo do kolotoče moderní doby. Snad ještě po cestě byste měli zaplout mezi muzea na Plaze de la Cultura. Uvidíte zde vývoj republiky od těch nejstarších dob až po hi-tech dnešek, a to na poli historickém, kulturním i přírodním.

Moderní divoké město disponuje několika živými kluby, které ocení obzvláště mladí. Guacara Taina je několikapodlažní taneční dům, který se zasouvá do podzemí. Jet Set Disko zase zaujme tučným fondem živé hudby. Santo Domingo i další města v zimních měsících dosti významně klepou na desky kulturních a společenských deníčků. Nabízíme vám proto několik typů, kam během dovolené vyrazit. Podrobnosti najdete v přilehlém samostatném rámečku.

Dominikánský Disneyland

Vybrat z Dominikánské republiky ta nejzajímavější místa by bylo jistě na malé Zlaté stránky. Proto se zaměříme již pouze na jednu specialitu, a tou je Manati park. Vedle kulturně pestrého Santo Dominga je tento prostor jedním velkým vřeštidlem.

Mezi voliérami a pavilony různých zvířat na vás budou čekat ty nejroztodivnější zábavní atrakce. Kombinace cirkusu a volného výběhu zvěře je originální, narušuje tradiční rigidní pojetí zoologických zahrad a dá vašemu odpoledni potřebnou dynamiku. Svoji show zde mají papouškové, koně, lachtani i delfíni.

Groteskní rytíři
Pojedete-li okolo pravé dominikánské vesnice a uvidíte malou krytou halu, z níž se bude ozývat něco mezi křikem a kokrháním, vězte že jste narazili na arénu kohoutích zápasů. Ve velkých městech se tato zábava považuje již spíše za barbarství, ale na venkově přežívá. Kohouti se speciálními čepičkami a umělými drápy se snaží vytlačit soupeře z pískového kruhu. Peří lítá všude okolo. Vypadá to trochu jako gladiátoří souboj, ale jen s jedním rozdílem. Rozhodčí vždy ukáže palec nahoru, aby žádný opeřenec nepřišel o život.

O dům dál zase šíleně poskakují černí domorodci, aby návštěvníkům ukázali tradiční dominikánské rituály a tance. Poblíž se také nachází muzeum plné artefaktů. Nedaleko něj je koutek řemeslníků, kteří vám údajně na zakázku vyrobí artefakt, který se vám v muzeu líbil. Největší rozdíl oproti klasickým zoologickým zahradám je ale v kontaktu se zvířaty.

Pod dohledem odborníků se totiž můžete stát ošetřovatelem různých typů zvířat. Od plameňáků až po hady, jež se vám budou točit okolo těla. Pro romantičtější povahy jsou zde připraveni vychytralí ploutvonožci. Největší atrakcí parku je totiž koupání s delfíny. Můžete se s nimi koupat, plácat si s nimi, házet s míčkem apod. Problém snad nastane jen v ceně. Společná koupel s tímto roztomilým vodním savcem vás přijde zhruba na 90 USD.

Nenechte si ujít
Falešná vesnice umělcůV sedmdesátých letech nad řekou Chavón nechala vystavit jedna americká společnost kopii prastarého andaluského městečka ze 16.století. To zde zůstalo dodnes a vedle poutní katedrály tu stojí několik galerií vystavujících moderní umění, amfiteátr, jenž hostí často hudební hvězdy světového formátu, či archeologické muzeum.
Jurský parkZ městečka Jarabacoa se vydejte za „dinosaury“ na koňském hřbetě. Okolní hornatá krajina totiž hrála hlavní roli ve Spielbergově Jurském parku. Kaskády místních prskajících vodopádů s pletencem vysutých mostů vám tedy jistě protřepou zaprášenými paměťovými cestami. Dinosauři už jsou odkázání pouze na vaši fantazii.
Vrtulová perspektivaZáležitost snad pouze pro ty, kteří když vidí na ulici tisícovku, tak se jenom usmějí a pokračují dál. Výlety helikoptérou nad tropickými lesy a řadami pláží dominikánské republiky jsou opravdu megalomanské a rozproudí vám adrenalin v krvi. Informace o provozovatelích těchto výletů najdete v každém větším městě.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Borneu, Maledivách, expedici na Antarktidu, Cayo Coco, Filipínách nebo Mauritiu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Dominikánské republiky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko a Srí Lanku, atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Dominikánská republika:

Nejznámější středisko Dominikánské republiky Vám doslova vyrazí dech nekonečnými plážemi s bílým prachovým pískem, které jsou lemovány hustými palmovými háji.

Oblíbené středisko proslavené především jako výchozí místo k poznávání Dominikánské republiky a díky vynikajícím podmínkám k potápění. Písečné pláže se střídají s korálovými zahradami, kvůli kterým při koupání doporučujeme boty do vody.

Přehled zajímavých kulturních aktivit v Santo Domingu

1. února – 7.března: Koná se tradiční festival plný masek a živelných průvodů, po vzoru španělských pra-otců. Každou neděli se v městech po celé Dominikánské republice pořádají slavnostní karnevalové pochody.

23. – 28. února: V Cabarrete se koná Mistrovství oceánu. Ti nejlepší vlnobijci se utkají ve 3 disciplínách – kiteboardingu, windsurfingu a akrobatickém surfování.

1. prosince: Otevírá se výstava The Latin American Art Collection představující současné i dřívější latinsko americké mistry.

2. týden v prosinci: Budete mít jedinečnou příležitost si prohlédnout všechna muzea pod rouškou noci. Podobně jako v Praze se i v Santo Domingu bude konat Muzejní noc.

Související články

Výběr článků

Načítám