Hlavní obsah

Dominikánská republika: Zahrajte si golf nebo se bavte na festivalu stavění hradů z písku

ESO travel, Ondřej Moravec

Když do Dominikánské republiky přijedete okolo března, narazíte na tradiční festival stavění hradů z písku. V rozsáhlých hotelových komplexech pak nebude problém vypůjčit si golfovou hůl a proběhnout se po neskutečně zeleném trávníku. V listopadu pak Dominikánská republika žije zase jazzem. Koná se zde pravidelně veliký jazzový festival.

Článek

Vedle svých tropických kolegů vypadá Dominikánská republika možná trochu „přeturistovaně“, přesto dokáže překvapit a uspokojit i náročnější cestovatele. Na Jamajce, Martiniku či Barbadosu sice nenajdete takové mraveniště hotelů, je to ale ve větší míře dáno právě cenou zájezdů. Zatímco Dominikánská republika nyní přijde na 11 dní okolo 30 tisíc all inclusive, Martinik vám vysype z kapsy hned 60 tisíc. Lidé sem proto logicky létají častěji. V Punta Caně, jednom z nejznámějších dominikánských letovisek je v době sezóny v provozu na 28 000 různých hotelových pokojů. Vybere si tedy i ten největší vybíravec.

Golfová Mekka mezi zrnky písku

Mezi rekreačními, ale i profesionálními golfisty platí Dominikánská republika za pojem. Krásným golfovým resortem se tady pyšní nejeden luxusní hotel. Máte-li chuť si zahrát golf trochu „exoticky“, nezbývá než doporučit. Dominikánská republika se díky rozmachu turismu pomalu ale jistě posouvá na post golfové Meky Karibiku. V současné době disponuje 12 precizními hřišti. Kromě sportu o holi zde najdete ale i střediska dynamických sportů jako motokros, horskou cyklistiku či jízdu na koni.

Číst o nekonečných plážích, jemném písku a blankytně modré vodě již ve spojení s Dominikánskou republikou přešlo ve stereotyp a tisíckrát otřepané klišé. Ale až například jednu z pláží Baváro v Punta Caně uvidíte na vlastní oči, tato otřepaná slova rádi uznáte za pravdivá.

FOTO: ESO travel

Pokud o ní budete číst, moc se nenadchnete. Zjistíte jenom, že je to pláž dlouhá 35 km a je považována za jednu z nejkrásnějších v Karibiku. Slova, slova, slova. Společnost Future Brand ji také ocenila jako jednu z nejlépe upravených, přírodních pláží. Efekt se na vás přilepí až v okamžiku, kdy se budete procházet po pláži a mezi prsty vám budou protékat bílá zrnka, zalévaná azurovou „slánkou“ z moře. Vedle „lehavé“ turistiky zaujme ale i dovolená „poznávací“. Architektura okolo Punta Cany je gulášem mexické, španělské a domácí kuchyně. Např. rybářské vesničky v okolí sahají svými kořeny až do šestnáctého století.

Lichotky od „Macha“
Upozornění! Výhradně pro ženy. Pláž s sebou nese i jednu malou pihu ošklivosti. Místní „píseční muži“ jsou sice krásní, ale vypadají, jako byste je vytáhli z pece. A to ne díky jejich snědé pleti, ale kvůli jejich „žhavým“ lichotivým jazykům. Lichocení berou spíše jako sport, sociální prvek pro ukotvení jejich mužnosti. Proto nevěnujte „Machům“ příliš pozornosti a řekněte raději, že jste vdaná. Svatba nesvatba. Zadaná žena zde budí respekt.

Juan Dolio s příchutí vanilky

Juan Dolio je jedno z předních středisek na jihu ostrova. I tato osada propadla turistickému pozlátku a tak karibský plášť vás přikryje i zde jemnou vrstvou písku a nabídkou all inclusive hotelů. Juan Dolio je ideální středisko pro ty, kdo se chystají prozkoumat Santo Domingo, hlavní město země. Metropole je odsud vzdálena totiž pouze 30 kilometrů.

Vedle dalších luxusních golfových trávníků vás jistě zaujme i korálové podmořské království, které čítá velké množství ryb. Nezapomeňte si tedy s sebou vzít boty, abyste svým chodidlem nerozmázli nemotornou mořskou „příšeru“. Pokud patříte k šplouchavým nahazovačům udičky, jistě uvítáte i přítomnost rybářských středisek.

K nejpoutavějším výletům v této destinaci patří výlet na safari. Nečekejte zde stáda divokých šelem, Dominikánská republika není Keňa, ale připravte se na příjemný výlet do hor, kde na plantážích místní obyvatelé sklízejí cukrovou třtinu a okolní civilizace je jim lhostejná. Navštívíte také typický dominikánský dům, kde si budete moci nakoupit pravou jihoamerickou vanilku, kakao, kávu či med.

„Malebné“ jeskyně u Bayahibe

Znovu popisovat destinaci, která se v mnohém podobám svým dvěma předchozím kolegům, snad není potřeba. Snad jenom jedna „mušlička“ na dortu – lastur tu najdete požehnaně, takže mořští sběratelé nechť si prokřupnou prsty a opráší své dózičky.

Určitě se vydejte do nedaleké La Romani, která vás ověsí trhovými řetězy velkoměsta. Ale i samo Bayahibe je pozoruhodné díky svým vápencovým terasám a jeskyním s prastarými indiánskými kresbami, jež se nacházejí v nedalekém parku Del Este. Pocit z místních zákoutí bude tedy jistě více než „malebný“. Populární je také nedaleký ostrov Isla Saona, kam nadšení turisté putují za šnorchlováním s vidinou, že jim partnery bude dělat místní gang delfínů.

Nenechte si ujít
Koupání s pískajícími chytráky Poblíž Punta Cany se nachází ojedinělý zábavný Manati park. Vedle klasických bazénů zde totiž najdete také jeden plný delfínů. Pod dohledem personálu se tak můžete s těmito pískajícími chytráky vykoupat a možná uzavřít i nové netradiční přátelství.
Dokud vás smrt nerozdělí Bílé šaty, krémový oblek, prstýnky v kokosovém ořechu a kněz po kolena ve vodě. I tak může vypadat vaše svatba. Cestovní kanceláře teď pořádají ojedinělé svatební obřady v Dominikánské republice. Kostely již asi nevábí.
Santo Domingo Hlavní město země se nachází pouze 20 km od letiště a tudíž jeho návštěva významně klepe na dveře. Bude vás tam hostit první velká obchodní třída v Nové světě či katedrála Santa María de la Encarnación ze seznamu UNESCO.

Čtěte dále

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o USA, Velikonočním ostrověKuběVietnamu, safari v Keni nebo Chile. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Dominikánské republiky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Dominikánská republika:

Nejznámější středisko Dominikánské republiky Vám doslova vyrazí dech nekonečnými plážemi s bílým prachovým pískem, které jsou lemovány hustými palmovými háji.

Oblíbené středisko proslavené především jako výchozí místo k poznávání Dominikánské republiky a díky vynikajícím podmínkám k potápění. Písečné pláže se střídají s korálovými zahradami, kvůli kterým při koupání doporučujeme boty do vody.

Anketa

Máte v plánu se v zimě podívat do Dominikánské republiky?
Ano, chystám se tam na dovolenou letos v zimě
20,1 %
Ano, chtěl bych se tam jednou vydat
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, raději si v zimě pojedu někam zalyžovat
20 %
Ne, byl by to pro mě moc drahý výlet
19,9 %
Celkem hlasovalo 2622 čtenářů.

Související články

Vyrazte na ledovou expedici do Grónska

Ničí vás teploty atakující třicetistupňovou hranici, palčivé sluneční paprsky a ani dovolená na písečné pláži u moře není tím pravým únikem? Pokud toužíte po...

Výběr článků

Načítám