Hlavní obsah

Kambodža: Plavba za říčními delfíny a česky hovořící král

ESO travel, Hana Dražanová

Kambodža vás překvapí, ať jste milovníky historie, starobylé kultury, přírody, či „jenom“ vášnivými cestovateli. Najdete zde jednu z největších a nejkrásnějších stavebních památek lidské historie a na své skromné rozměry nabízí tato země i překvapivě pestrou přírodní scenérii.

Článek

Najdete zde také nádherné pláže s bílým pískem, panenské, ničím nedotčené lesy, mírné podnebí a příjemně poklidnou atmosféru. To se ale asi již brzy změní, neboť v posledních dvou třech letech se Kambodža stává součástí oblíbených turistických tras po jihovýchodní Asii. Málokdo ale ví, že Kambodža je královstvím a v čele státu stojí od roku 2004 král Norodom Sihamoni, který mimo jiné hovoří plynně česky, neboť dlouhá léta (od základní školy až po konzervatoř) studoval v Praze.

Většině turistů se pod pojmem Kambodža vybaví malá asijská země ukrytá někde mezi Thajskem, Laosem a Vietnamem. Ti světa znalejší si možná představí prastaré chrámy. Ale mnoho lidí si Kambodžu také spojuje, bohužel, ještě pořád s dřívějším obdobím válek a krvavou vládou Rudých Khmerů, kdy v zemi zemřely miliony lidí.

Tohle všechno už je ale naštěstí minulost. Turisty dnes země vítá s otevřenou náručí a čeká na své novodobé objevitele, kteří poodhalí tajemství mnoha chrámů ukrytých v neprostupných džunglích. Nabízí toho však ještě mnohem více. V následujícím přehledu jsme pro vás vybrali to nejzajímavější:

Největší náboženská stavba světa – Angkor Wat

Prakticky jedinou pohodlnou cestou, jak se do Kambodže dostanete, je ze sousedního Thajska. Pozemní přesun je opravdu pouze pro dobrodružné povahy. Největším turistickým lákadlem a bezpochyby hlavním důvodem, proč se většina lidí do Kambodže vydává, je návštěva světoznámého chrámového komplexu v Angkoru. Tento obrovský komplex několika stovek větších i menších chrámů na ploše okolo 50 km čtverečních ohromí jistě i vás.

Na vlastní oči zde spatříte vůbec největší hinduistický chrám na světě. Je to chrám Angkor Wat. Pyšní se titulem největší náboženské stavby světa a jde o pozůstatek khmerské kultury, který byl postaven již na počátku dvanáctého století. Uprostřed se do výše 70 metrů tyčí jeho hlavní věž a ta je obklopena dalšími čtyřmi, o něco menšími věžemi. Vytváří tak krásný symetrický obraz, který má znázorňovat bájnou horu Méru. Ta představuje v hinduismu a buddhismu posvátnou horu.

Angkor Thom a jedinečný chrám Bayon

Pár kilometrů od chrámu Angkor Wat si můžete prohlédnout zříceniny opevněného hlavního města khmerské říše Angkor Thomu s mohutnými vstupními branami. Za těmito hradbami objevíte hned několik dalších chrámů, paláců, věží, vodních příkopů a visutých teras. Nejvýraznější stavbou celého tohoto velkolepého komplexu je ale rozhodně chrám Bayon, jehož vzhled je unikátní v celém Angkoru. Už z dálky lze vidět 54 věží a na každé z nich jsou vytesány obrovské hlavy boha Avalokitéšvary. Při prohlídce vás bude tedy doprovázet rovných 216 párů očí.

Ta Phrom – chrám utopený v zelené džungli

Nikde jinde na světě nenajdete podobný chrám jako je Ta Phrom. Atmosféra tohoto chrámu je nejlepší z celého Angkoru. Tento chrám byl jako jediný ponechán napospas nespoutané a divoké přírodě a tak chodby, kamenné brány a podloubí jsou prorostlé kmeny mohutných tropických stromů. Kořeny těchto velikánů jsou do chrámu tak spletitě zamotány, že už není možné od sebe kamenné zdivo a přírodu oddělit. Okolní reliéfy jsou pokryty zeleným lišejníkem a některé chodby jsou zasypány popadanými kameny. Celý chrám je tedy doslova pohlcen zelenou džunglí a je nazýván pralesním chrámem.

Siem Reap a plavba po největším jezeře v jihovýchodní Asii

Pokud se chcete dozvědět více a zjistit, co bylo ještě před slavným Angkorem, navštivte město Siem Reap. Zde najdete chrámy, které architektonicky předcházely Angkoru. Siem Reap patří rovněž k těm nejvíce navštěvovaným místům v Kambodži. A díky této skutečnosti je to dnes i nejrychleji se rozrůstající Kambodžské město.

Můžete si zde vybírat i z pěti hvězdičkových hotelů. Ze Siem Reap se lze vydat na zajímavou projížďku po jezeře Tonlé Sap. Toto jezero se nachází v samém srdci Kambodži a jeho rozloha se výrazně mění podle množství srážek. Faktem ale zůstává, že toto obrovské jezero pokrývá pět procent z celé země. Je to největší sladkovodní nádrž v jihovýchodní Asii.

Phnompenh – perla Indočíny

Po romantické plavbě po jezeře si můžete pro změnu užít trochu ruchu velkoměsta a pokračovat do hlavního města Phnompenh. Leží na soutoku řek Mekong, Bassac a Tonlé Sap. Je poměrně rušné a uspěchané, ale i tady najdete poklidná místa s příjemnou atmosférou. Například při procházce po mnoha nábřežích se spoustou kaváren a restaurací pařížského stylu, které jsou zde stále živou vzpomínkou na éru francouzských kolonizátorů.

V této době byl Phnompenh nazýván „Perlou Indočíny“. Najdete zde ale také spoustu buddhistických chrámů, typických malebných tržišť přetékajících pestrobarevným zbožím a různých obchůdků nabízejících výrobky místních řemeslníků. Můžete si prohlédnout i Královský palác, Stříbrnou pagodu či Chrám Smaragdového Buddhy.

Bílé pláže v Sihanoukville

Kambodža ale nejsou jen památky, ale také skvělé pláže. Vyrazíte-li na jih do nejznámějšího plážového letoviska Sihanoukville, nebudete litovat. Pláže jsou zde dokonale čisté, pokryté bílým pískem a navíc, oproti sousednímu Thajsku, jsou zdejší pláže téměř liduprázdné.

Sihanoukville je zároveň jediný námořní přístav v Kambodži. Město samotné není ničím zajímavé, ale nabízí i pár zajímavých míst ve svém okolí – vesničky, tradiční pestrobarevná tržiště, či rýžová pole. Můžete si také udělat výlet do rozsáhlé pralesní rezervace Raem, plout lodí po řece mangrovovými pralesy, či vyrazit na krátký trek k místní rybářské vesničce. Všude narazíte na vřelé úsměvy milých Kambodžanů.

Nenechte si ujít
Výlet do národního parku Ream Národní park Ream je nejlépe přístupný park v Kambodži. Je také celkem rozlehlý a můžete se zde vydat lodí po řece k moři a pozorovat přitom delfíny, opice, rybáře atd. K vidění jsou zde i krásné vodopády. Také můžete navštívit místní chrám ukrytý v pralese.
Tisíce krabů v letovisku Kep Do Kepu se jezdí nejen kvůli plážím a oblíbeným piknikům, ale především kvůli krabům. Pokud jsou plody moře vaší oblíbenou pochoutkou, tak si určitě nenechte tuto zdejší specialitu ujít. Denně se jich tu vyloví tisíce kusů a právě zde jsou skutečně vynikající.
Pozorování říčních delfínů na řece Mekong Pokud se při vaší cestě Kambodžou zastavíte v městečku Kratie, nenechte si ujít možnost pozorování vzácných říčních delfínů na řece Mekong. Můžete si zde pronajmout loďku, nebo se je můžete pokusit zahlédnout z vyhlídky na pobřeží. Tito delfíni patří již dnes k ohroženým druhům a kromě Kambodži, Laosu, Barmy a Bangladéše jsou již téměř vyhynulí.

 Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Jižní Koreji, Cayo Largo, Martiniku, Peru a Ekvádoru, cestování po USA nebo severním Thajsku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Kambodži

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kambodžu, Thajsko, Kubu, Keňu, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kambodža:

16-ti denní zájezd představí to nejzajímavější z celé Kambodži. Uvidíte světoznámý chrámový komplex Angkor, hlavní město Phnompenh atd.

Během tohoto jedinečného 16-ti denního zájezdu procestujete Kambodžu i Vietnam. Uvidíte ty nejdůležitější a nejzajímavější místa z obou těchto zemí a užijete si i koupání v  moři.

Anketa

Co se vám v Kambodži nejvíce líbí?
Chrám pohlcený džunglí Ta Phrom
12,5 %
Bokor, město duchů
12,5 %
Plovoucí vesnice na jezeře
12,5 %
Říční delfíni
12,5 %
Bílé pláže v Sihanoukville
12,5 %
Phnompenh
12,5 %
Nejvetší hinduistický chrám Angkor Wat
12,5 %
něco jiného
12,5 %
Celkem hlasovalo 5016 čtenářů.

Další zajímavosti z Kambodže:

FOTO: ESO travel

Plovoucí vesnice na jezeře Tonlé Sap

Zajímavou plovoucí vesničku najdete přímo na obrovském jezeře Tonlé Sap. Její poloha se mění v závislosti na období, stejně jako se mění velikost jezera. Během období dešťů, v červnu a červenci, se rozloha jezera zvětší až desetkrát. V této vesnici žije asi dva a půl tisíce lidí a naprostá většina z nich se živí rybolovem.

Bokor – město duchů

Toto tajemné místo najdete v nadmořské výšce 1080 metrů ve stejnojmenném národním parku Bokor. Během francouzské kolonizace zde vzniklo náhorní městečko, kam se během největších veder jezdili rekreovat Francouzi. Později toto město bylo celé opuštěno a od té doby jen chátrá. Budovy jsou porostlé lišejníkem a večer je toto místo zahaleno mlhou. Je to skutečné město duchů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám