Hlavní obsah

I v Africe mají mrakodrapy. Podívejte se na tanzanskou obdobu 5th Avenue

V zemi „Noemovy archy”, romantického Zanzibaru a posvátného Kilimandžára najdete i pátou největší stavbu celé Afriky. Věže obchodního centra PSPF mají obě 35 pater, měří přesně 152,8 m a jsou novou zářivou perlou na nebi postmoderní africké architektury. Ba co víc, v celém regionu východní Afriky nenajdete vyšší budovu.

Foto: africalatestnews.com

Architektura zajímavá, ale ty názvy, no jen považte; Tower A a Tower B či chcete-li Tower I a Tower II.

Článek

Mission Street v hlavním městě Tanzanie Dar es Salaamu můžeme od roku 2014 klidně říkat „tanzanská verze newyorské 5th Avenue”. Tyrkysově-žlutá klaviatura PSPF Commercial Twin Towers je symbolem luxusu a rostoucí životní úrovně města. Stejně jako slavná newyorská ulice, tak i Mission Street se nyní díky věžím pomalu mění na místo, kde si pronájem kancelářských, nákupních prostorů či obytných apartmánů bude moci dovolit jen exkluzivní společnost. Tanzanie se mění v moderní prosperující zemi.

Foto: michuzi-matukio.blogspot.com

Kdyby stály věže v Evropě, tak jsou 18. nejvyšší budovou našeho kontinentu.

Ale jako vhodný příměr by se dala dobře použít i newyorská Wall Street, protože věže PSPF stojí přesně v okolí, kde se nachází nejdůležitější obchodní čtvrť města.  Adresy tu mají největší bankéři, burzovní makléři, ekonomové a obchodníci.

PSPF Towers v Dar es Salaamu nejsou jedinými velebudovami. Vyrostl tu ještě luxusní hotelový komplex Millenium Tower (103 m, 30 pater) a další budovy jako Rita Tower (123 m, 30 pater) a Samora Tower (94,3 m, 23 pater).

Foto: Bigstock.com

Dar es Salaam se pomalu stává metropolí evropského typu.

Tanzanie má nad Prahou náskok o dobrých 44 metrů a 5 staveb
V Dar es Salaamu stojí nyní celkově 7 výškových budov, které přesahují hranici 100 m (a to hned několik dalších je ve výstavbě). Hlavní město Tanzanie v tomto ohledu lehce předčí i naší matičku Prahu, kde máme jen dvě takové stavby – City Tower (109 m) a City Empiria (104 m) – bráno bez antén.

Dar es Salaamu plní také funkci významného východoafrického přístavu. Lodě odsud vyplouvají do všech koutů zeměkoule. Ale asi ten nejkrásnější kout leží jen pouhých 74 km na sever od města – skupina ostrovů s přídavkem pohádkově sněhobílých pláží a sluncem vždy ověnčených mořských vln. Říká se mu Zanzibar!

Foto: michuzi-matukio.blogspot.com

Takhle to vypadalo v den jejich slavnostního otevření.

Zanzibar – „selfie“ s gepardem a večeře na skále

Rodné místo zpěváka Freddieho Mercuryho je oblíbenou plážovou a exotickou lokalitou, které vás překvapí i svou bohatou historií (čtvrť Stone Town) a netradičními přírodními místy. Tou je například Gepardí skála, kde opravdu můžete spatřit vyhřívajícího se geparda, nebo bývalá trestanecká kolonie Prison Island, kde nyní žijí obrovské želvy.

Foto: Bigstock.com

Poetičtejší dovolenou v Africe stěží zažijete někde jinde než právě na Zanzibaru.

Pokud bychom ale hlasovali o to nejnetradičnější místo na Zanzibaru, tak to jistě vyhraje restaurace „The Rock“ neboli Skála. Představte si kus rozeklaného útesu a na něm luxusní restauraci, do níž vede vchod z moře. Zdejší romantické západy slunce spolu s nekonečným výhledem na mořskou hladinu bývají velkým zážitkem pro návštěvníky podniku.

Pro lidi, kteří chtějí spojit romantiku s nevšedními zážitky, je Zanzibar tím ”pravým ořechovým“. A co cestovatelé a turisté, kteří chtějí kromě plážové pohody zažít i atmosféru nádherné tanzanské přírody? Směrem na severozápad od Dar es Saalamu se nachází bájný kráter Ngorongoro, kterému se přezdívá „Noemova archa“.

Poznejte další exotické lokality:

Kráter Ngorongoro – lev na 100 způsobů

Jestliže na Zanzibaru lze hravě vyfotit geparda, tak v oblasti Ngorongoro se těšte na „lví hody“. Bývalý vyhaslý vulkán má pověst místa s největší koncentrací lvů na světě. V této unikátní, člověkem nedotčené panenské přírodě vedle krále zvířat uvidíte také zebry, plameňáky, pakoně, gazely a další členy „velké pětky“ (buvola, slona, levharta, nosorožce a zmíněného lva).

Foto: Bigstock.com

Takhle to vypadá uvnitř tzv. osmého afrického divu světa neboli kráter Ngorongoro.

A proč se vlastně této přírodní oblasti na severu Tanzanie říká „Noemova archa“ a je často připodobňována k biblickému Edenu? To není jen kvůli neporušené flóře a bohaté fauně, ale i kvůli místu zvanému Olduvaiská rokle, která je až 40 km hluboká. Zde byly před cca 50. lety nalezeny převratné archeologické nálezy předchůdce dnešního člověka žijícího před 1, 8 mil. lety (australopitéka a homo habilis).

Inzertní sdělení: Za úžasným poznáním Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Tanzanie:

Chcete zažít snovou dovolenou vystřiženou, jak z té nejromantičtější exotické pohádky? Vůně koření na starých tržištích, arabské paláce z dávných věků, nádherný podmořský svět a pláže, omývané teplým Indickým oceánem, to vše vás naprosto očaruje.

Vydejte se spolu s námi na divoké dobrodružství za tzv. velkou pětkou. Poznáte krásnou safari v NP Serengeti s jejími nekonečnými pláněmi či neskutečnou zeleň v bývalé vulkanické kaldeře Ngorongoro. Společnost nám také čas od času budou dělat i tajuplní Masajové.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejklikatější ulici v Americe, o 500 let starém mostu u vodopádů Modrého Nilu nebo o ostrově Mafia. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy na africkém kontinentě?
Ano, jednou
16,6 %
Ano, víckrát
27,6 %
Ne, ale rád/a bych se tam podíval/a
24,1 %
Ne a ani mě to neláká
31,7 %
Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Představujeme čtyři nejvyšší stavby v Africe

V současnosti vévodí africkému žebříčku tyto velestavby:

4. UAP Tower, Keňa, město Nairobi – má 163 m a 33 podlaží. Postavena byla v minulém roce. Budovu vlastní a využívá společnost UAP Holdings, které se zabývá pojištěním a finančním službami.

4. UAP Tower, Keňa, město Nairobi – má 163 m a 33 podlaží. Postavena byla v minulém roce. Budovu vlastní a využívá společnost UAP Holdings, které se zabývá pojištěním a finančním službami.

3. Ponte City Apartments, JAR, město Johannesburg – má 173 m a 54 podlaží. Postavená byla v roce 1975. Mrakodrap se využívá pro komerční služby jihoafrického mobilního operátora Vodacom.

3. Ponte City Apartments, JAR, město Johannesburg – má 173 m a 54 podlaží. Postavená byla v roce 1975. Mrakodrap se využívá pro komerční služby jihoafrického mobilního operátora Vodacom.

2. Mešita Hassana II., Maroko, město Casablanca – má 210 m a postavená byla v roce 1993. Jedná se o sedmou největší mešitu na celém světě. 

2. Mešita Hassana II., Maroko, město Casablanca – má 210 m a postavená byla v roce 1993. Jedná se o sedmou největší mešitu na celém světě. 

1. Carlton Center, JAR, město Johannesburg – má 223 m a 50 podlaží. Postavená byla v roce 1973. Je to největší obchodní centrum a mrakodrap v Africe. Jen pro zajímavost – naše Petřínská rozhledna jen o 15 m menší.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám