Hlavní obsah

Vystoupíte z letadla a bude vám zle: La Paz je jedno z nejvýše položených měst planety

Vystoupíte z letadla a už po pár minutách se můžete cítit jako po ráně těžkou dubovou palicí. Vysokohorská nemoc. V La Paz, respektive na nedalekém letišti El Alto, vás klidně může postihnout. Bolivijské La Paz je totiž nejvýše položeným hlavním městem světa. Od mořské hladiny vás tady dělí asi 3700 výškových metrů, a pokud se vám nezamotá hlava z vysokohorské nemoci, pak určitě z pohledu na divoké Andy, které se v okolí tyčí.

Foto: ESO travel

La Paz leží ve výšce okolo 3700 metrů nad mořem. Poznávání vám tady může zkomplikovat vysokohorská nemoc.

Článek

Pojďme ale hned na úvod uvést na pravou míru označení „nejvýše položené hlavní město světa“, které městu La Paz mnozí přisuzují. Ano, v bolivijském La Paz skutečně sídlí prezident, parlament a vláda a obecně je považováno za srdce Bolívie, nicméně oficiálně je hlavním městem tohoto státu Sucre, ve kterém sídlí legislativní orgány Bolívie. „Nejvýše položené hlavní město“ je tedy označení malinko zavádějící.

  • Pokud nebudeme uvažovat o La Paz jako o hlavním městě, pak je nejvýše položeným hlavním městem planety Quito v Ekvádoru – to leží v nadmořské výšce zhruba 2800 metrů.

Město nad oblaky je dostupné letadlem

Ti, co se rozhodnou do tohoto města nad oblaky vydat letadlem, ho ale na „letecké“ mapě světa budou hledat marně. Nelétá se totiž přímo do La Paz, které leží v kaňonu řeky Choqueyapu a na svazích okolo ní, ale na náhorní plošinu v městečku El Alto, které leží asi 13 kilometrů od La Paz.

Foto: ESO travel

Potosí – další bolivijská perla, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

Mimochodem, tohle letiště začalo sloužit už v první polovině 20. století – a vlastně ani není divu. Jak jinak by se lidé rychle dostávali do vysokých nadmořských výšek v Andách, které člověku neodpustí ani sebemenší chybku? Letecká doprava se tady rozvíjela opravdu velmi rychle. Podle dobových pramenů vznikla první škola letectví v La Paz už v roce 1916!

Potosí – stříbrné město nad oblaky
Další vysoko položené bolivijské město Potosí leží v nadmořské výšce zhruba 4100 metrů, a mnozí ho považují dokonce za nejvýše položené město vůbec. Potosí dříve patřilo k největším a nejbohatším městům celého regionu. A to díky těžbě stříbra, která tu probíhala. A vlastně stále probíhá – i pro turisty, kteří si mohou v rámci speciálních tour vyzkoušet, jaký je život horníka. Potosí je i na seznamu světového dědictví UNESCO.

Oficiálně bylo letiště El Alto (mimochodem, v překladu znamená tento název „vysoký“) otevřeno až v 60. letech 20. století a už v dalším desetiletí prošlo velkou rekonstrukcí. K další rekonstrukci pak došlo v roce 2006. Nicméně nečekejte atmosféru obrovských mezinárodních letišť. Ano, letiště v El Alto se kdysi jmenovalo stejně jako obrovské letiště v New Yorku – letiště JFK –, ale místní dvě dráhy (z nichž jedna je dokonce travnatá) se s ruchem newyorského „sourozence“ nemohou srovnávat.

Několik primátů tohle letiště ale drží – El Alto je nejvýše položené mezinárodní letiště na planetě a zároveň páté nejvýše položené letiště na světě. Létá se odtud povětšinou do dalších jihoamerických států, ale pravidelně sem létají i American Airlines s linkou z a do Miami.

Foto: Maurihamm, en.wikipedia.org

Letiště El Alto je nejvýše položené mezinárodní letiště na světě.

Z letiště se pak návštěvníci La Paz nejčastěji vydávají taxíkem dolů (a to doslova, v krátkém čase sjedou o 400 výškových metrů níž) do centra bolivijské administrativní metropole. Většina průvodců dokonce radí nezdržovat se v okolí letiště příliš dlouho a využít oficiální taxi.

Vysokohorská nemoc
Postihnout vás může při pobytu v nadmořských výškách nad 2500 metrů a je důsledkem takzvané hypoxie, tedy nedostatku kyslíku. Ve výšce 2500 metrů n. m. se projeví u každého pátého člověka a náchylnější jsou prý lidé mladší a fyzicky zdatní, kteří přecení své síly. V souvislosti s vysokohorskou nemocí se mluví o takzvané opilosti smyslů. Člověk je malátný, vrávorá, je unavený a slabý. Zároveň může ale mít problémy se spánkem a velmi zvláštní sny. Postiženému člověku se také zrychlí dýchání a zvýší tepová frekvence.

Čtyři z pěti návštěvníků, které nepostihne vysokohorská nemoc, si pak mohou už cestou z letiště vychutnat ten pocit, kdy je nebe téměř na dosah. Ne nadarmo se Bolívii občas přezdívá „Tibet Ameriky“. Nádherná příroda je tu ale kompenzovaná velmi drsnými podmínkami pro život.

Foto: Mark Goble, en.wikipedia.org, licence CC BY 2.0

Město La Paz ze všech stran obklopují vysoké horské štíty.

Bez výškových budov a s trhy

Samotné La Paz je nekonečným kobercem nízkých domků, výškových budov je tu pomálu. Ulice jsou úzké, hlučné a přeplněné auty, taxíky i autobusy. Pořádně rušno je i na místních trzích – a to i na čarodějnickém, který do značné míry slouží i jako turistická atrakce.

A pozor si dejte na ostré slunce. V La Paz se sice nedočkáte vysokých teplot, celoročně se tu teploty pohybují maximálně okolo 15 stupňů, ale sluneční paprsky velmi rychle nechráněnou kůži zbarví do ruda. Vždyť se také člověk pohybuje v pořádné nadmořské výšce…

Inzertní sdělení: Vydejte se s ESO travel za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky unikátních zájezdů:

Vydejte se s námi na tři týdny do Jižní Ameriky! Navštívíme dvě desítky památek na seznamu UNESCO a Velikonoční ostrov.

  • navštívíme město Quito
  • podíváme se do La Paz
  • projdeme si Potosí
  • a na vlastní oči spatříme poušť Atacama

Poznejte krásy Jižní Ameriky s ESO travel. V roce 2015 na tuto unikátní cestu odlétáme jen dvakrát!

Na poslední chvíli nemusíte vyrážet jen k moři, ale třeba i na poznávací zájezd. Podívejte se na nabídku:

Vyberte si z pestré nabídky last minute poznávací zájezd. Létáme do 136 zemí světa a máme perfektní průvodce.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o jezeře s růžovou vodou, o monolitu Uluru nebo o nápise Hollywood. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vyrážíte na poznávací zájezdy?
Ano, častěji než na pobytové.
25,8 %
Ano, ale více na pobytové.
17,6 %
Vůbec, taková dovolená mě neláká.
5,5 %
Nejezdím vůbec na dovolené.
51,1 %
Celkem hlasovalo 182 čtenářů.

Další město nad oblaky – Lhasa

Ve velmi podobné nadmořské výšce jako La Paz leží i tibetská Lhasa, tajemné město nad oblaky, které si z části i dnes díky své izolovanosti dokázalo udržet část autenticity. Byť ta těžce bojuje s neustále se rozvíjejícím cestovním ruchem.

Lhasa leží v nadmořské výšce 3700 metrů a obklopují ji pětitisícimetrové hory. Je srdcem Tibetu a dostat se sem můžete jednak letadlem a jednak po nejvýše položené železnici světa. Speciální vlak zdolává i místa ve výšce pět kilometrů nad mořem a není divu, že jsou v něm přítomní i lékaři.

Hlavní dominantou Lhasy je palác Potála, monumentální stavba, která nad městem ční postavená na Červené hoře. Potála má údajně 1000 místností a kdysi v tomto paláci, konkrétně v části Bílý palác sídlil i samotný dalajláma.

Na stavbě paláce se podle historických pramenů podílelo asi 7000 mnichů, palác má 13 pater, na šířku asi 300 metrů a na výšku místy až 110 metrů. Je vystavěný ze dřeva a kamení a nejsilnější zdi mají tloušťku až 5 metrů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám