Hlavní obsah

Nej letiště světa: Kde se přistává na ranvej uprostřed moře a které je nejkrásnější?

Olympijskému vítězi zachránila život láska k New Yorku, raketoplánu, jenž pětadvacetkrát odstartoval ze Země, zase posloužilo jumbo a vyvezlo ho na své střeše po Kalifornii. K letištím na celém světě se vážou nezvyklé příběhy. Pojďte se do nich ponořit, a to doslova. Mnoho z těch nejzajímavějších letišť je totiž obklopeno mořem.

Foto: Pia L (Wikimedia Commons)

Ostrov Saba patří do Nizozemských Antil, tak jako Svatý Martin. Narozdíl od jeho letiště ale na Sabě žádná velká letadla rozhodně přistát nemohou.

Článek

Kde vlastně ta nejzajímavější letiště najdeme? Vybrali jsme taková, ke kterým se váže nějaký zvláštní příběh nebo rekord a navíc se nacházejí v zajímavé lokalitě.

Svatý Martin (Nizozemské Antily) – nejhlučnější pláž na světě

Umíte si představit, že ležíte na nádherné pláži uprostřed Karibiku, pocucáváte ze sklenice koktejlu s deštníčkem, ale každých pár minut se vám nad hlavou s ohlušujícím řevem mihne mnohatunový kovový kolos? Asi by vás to nepotěšilo, že? Na Svatém Martinu je ale všechno jinak.

Mezinárodní letiště princezny Juliany na samém okraji jižní nizozemské části ostrova se tím ještě chlubí a ještě na nízké průlety letadel nad pláží láká turisty. Letečtí nadšenci z celého světa tak místo nadávání cvakají fotoaparáty.

Foto: Alljengi (Wikimedia Commons)

Když kolem vás na pláži prolétne letadlo, asi jste to u stánku přehnali s pivem. na Svatém Martinu se to ovšem stává i střízlivým.

Ósaka (Japonsko) – kus asfaltu uprostřed moře

U moře ještě chvíli zůstaneme, přesuneme se ale na opačný kout světa, tedy do Asie. Tam v roce 1994 vybudovali v moři nedaleko japonského města Ósaky obrovité letiště, které nyní odbavuje většinu leteckého provozu města. Čtyři kilometry dlouhé a dva a půl kilometru široké letiště se rozprostírá uprostřed Ósacké zátoky, takže ho možná časem pohltí moře jako bájnou Atlantidu.

Impozantní rozměry a barevný kontrast tmavé přistávací plochy uprostřed čirých mořských vod mají na svědomí tu největší zajímavost japonského letiště – prý je lze spatřit z vesmíru. Raketoplány přesto raději přistávají jinde.

Foto: NASA

Věta „už musím plavat, za chvíli mi odlétá letadlo,“ může v Ósace platit doslova.

Letiště, kde přistál raketoplán na střeše letadla
Na konci loňského roku byl slavnostně uveden do síně slávy amerického letectví a kosmonautiky raketoplán Endeavour. Na největším letišti v Los Angeles jej tehdy technici připevnili na střechu Boeingu 747, který se s ním ještě naposledy proletěl nad městem, čímž mu vzdal poslední hold. Pak následovalo přistání a neuvěřitelná cesta Endeavouru taženého po čtyři dny ulicemi Los Angeles do jeho nového působiště ve vědeckém muzeu.

Malé (Maledivy) – přistát se dá i na malém atolu

V Asii se ještě zdržíme a podíváme se na další přistávací plochu zasazenou do moře. Ono najít na Maledivách místo, kde není výhled na slanou vodu, je dost těžké, uprostřed moře je tam zkrátka úplně vše, letiště na atolu poblíž hlavního města Malé nevyjímaje. Nádheře průzračných vod a idylických pláží se zkrátka nedá utéct.

Maledivy známe jako nezávislý stát od roku 1965, svého mezinárodního letiště se dočkaly již jeden rok po osamostatnění od Velké Británie. Za vším stál tehdejší premiér země Ibrahim Násir, podle něhož se letiště dnes jmenuje.

Foto: PalawanOz (public domain image)

Přistávat na Maledivách na mezinárodním letišti v Malé na runwayi 36 musí být zajímavý zážitek.

Hongkong – letiště, kterým každý den projde jedna Plzeň

Asie a do třetice všeho dobrého, na řadě je v turistických anketách velmi populární Hongkong, konkrétně letiště Chek Lap Kok, to upřesňujeme, abyste ho náhodou nezaměnili za nedaleké, již nefungující Kai Tak. Odlišit tato dvě letiště je ale dosti snadné, Chek Lap Kok totiž patří k těm největším na světě, co do objemu převáženého zboží je dokonce na úplné špici světového žebříčku.

Cestující ho ovšem mají rádi pro jeho neobvyklou architekturu a vysoký komfort, který jim poskytuje. A že je to nějaká řádka spokojených pasažérů, denně útrobami letištních budov v čínské autonomní oblasti projde tolik lidí, kolik jich žije v celé Plzni.

Foto: das farbamt (Flickr)

Na mnoha místech má prapodivně zvlněnou střechu, ale cestující hongkongské letiště milují a houfně pro něj hlasují v anketách popularity.

Atlanta (Spojené státy americké) – letecká tepna Ameriky

Hartsfield – Jackson Atlanta International Airport, měřeno optikou počtu cestujících je největší letiště na světě. Jen v Atlantě a v Pekingu odbaví každou vteřinu více než jednoho cestujícího, v největším městě státu Georgia přichází na letiště pětasedmdesát lidí odlétajících ze země nebo přilétajících do USA za minutu. Krom toho zvládne Atlanta přijmout a odbavit více letů než kterékoliv jiné letiště na světě, ročně jich je 924 tisíc.

Foto: NASA

Ne není to fotomontáž, tahle podivná dvojice skutečně létala nad Kalifornií.

Další články z USA

Kromě toho, že obří letiště figuruje na čele statistik, stálo také na počátku jednoho zajímavého osudu. V roce 1996 odsud odlétl atlet Josia Thugwane. Těsně před tím vyhrál na olympijských hrách v Atlantě maratónský běh. Měl se krátce zdržet v New Yorku a pak se vydat domů do Jihoafrické republiky. Největší město USA ho ale doslova nadchlo, a tak chodil po nákupech, nechal se zvát na besedy a do televizních pořadů a poznával Ameriku. Díky tomu zmeškal svůj let 800 společnosti TWA, který skončil havárií.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Amerika je zemí spousty „nej“. S velkou částí z nich se setkáme na východním pobřeží, ať už jde o New York či centrum světové kosmonautiky na Floridě.

Vydáte se po stopách thajského národa. Bývalá hlavní města Ayutthaya a Sukhothai patří k milníkům thajské historie. Putování završíte odpočinkem u moře.

Vydejte se na cestu za dvěma tvářemi Číny – tou starobylou s památkami Pekingu, ale i tou novodobou v podobě moderní Šanghaje a Hongkongu s obřím letištěm.

Čtěte dále:

Chcete se o světě dozvědět více? Přečtěte si také o miniaturních státech, o nejlepších turistických destinacích Karibiku nebo o dovolené mezi hrochy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Bojíte se v letadle?
Ne, auto je nebezpečnější.
71,5 %
Ne, před letem se vždy náležitě "posilním".
3,9 %
Ano.
24,6 %
Celkem hlasovalo 1558 čtenářů.

Mezinárodní letiště Peking

Je to kolos, jak se na největší letiště hlavního města Číny patří. Ve dvacítce letišť s největším počtem cestujících na světě najdeme hned tři zástupce Číny, Peking nevyjímaje, nalezneme ho dokonce na druhé pozici za americkou Atlantou. Ve statistikách objemu převezeného nákladu patří mezi devatenáctku letišť, kde se odbaví více než 1,5 milionu metrických tun. Ještě na začátku devadesátých let ovšem nic nenasvědčovalo tomu, že se z ukoptěné popelky stane perla asijského letectví.

Stará budova začala s odbavováním už roku 1958 a v poslední době tempu rozvíjející se dopravy přestala stačit, proto během rekonstrukce v devadesátých letech a na začátků století dostala nové terminály a stala se vedle Dubaje a Hongkongu jedním z nejdůležitějších letišť nejlidnatějšího kontinentu.

Největší letiště světa podle počtu pasažérů:

1. Atlanta

1. Atlanta 2. Peking

1. Atlanta 2. Peking 3. Londýn – Heathrow

1. Atlanta 2. Peking 3. Londýn – Heathrow 4. Dubaj

5. Tokio

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám