Hlavní obsah

Zanzibar, exotický ráj ideální pro únik z pochmurné prosincové reality

Býval centrem obchodu s otroky, obrovskou plantáží s kořením a v posledních letech boduje i jako luxusní letovisko – Zanzibar, ostrov při východním pobřeží Afriky, kde občas k vyjádření luxusu nestačí ani pětihvězdičková škála a kde tráví pár týdnů v roce údajně i Bill Gates.

Článek

Samozřejmě, že ne všechny resorty jsou z kategorie těch extrémně luxusních, na druhou stranu ale platí, že dovolená na Zanzibaru vyjde dráž než v jiných exotických destinacích. Na přelomu roku ale ceny některých last minute zájezdů padají dolů o několik tisíc korun. „Lepší cenové podmínky než teď zase dlouho nebudou,“ říká dotázaná manažerka cestovní kanceláře.

Za bílými plážemi a tyrkysovou vodou

Zanzibar – to není jen jeden ostrov, jak si mnozí mylně myslí. Ve skutečnosti jde o souostroví tvořené zhruba 40 ostrovy a ostrůvky. Tím největším je ostrov Unguja, neboli Zanzibar. A právě sem se létá za bělostnými plážemi a lagunami s tyrkysovou vodou, které tady při odlivu vznikají.

Hlavní letoviska jsou tu rozprostřená na severním a jihovýchodním pobřežím, západnímu pobřeží příroda, co do vhodných podmínek příliš nepřeje. Zanzibaru se naštěstí vyhnul trend obrovských neosobních hotelových komplexů. Drtivou většinu ubytovacích kapacit tady naopak tvoří příjemné přízemní bungalovy, které ráz zdejší krajiny narušují jen minimálně.

Slavný rodák – Farookh Bulsara
Byl nejslavnějším zpěvákem své doby a lídrem kapely, která vyprodávala fotbalové stadiony. Že vám ale toto jméno nic neříká? Farookh Bulsara bylo občanské jmeno Freddieho Mercuryho, lídra kapely Queen. Právě ten je jedním z nejslavnějších rodáků Zanzibaru.

„Většina komplexů je nových,“ říká majitel jednoho z nich, „turistický průmysl se na Zanzibaru naplno rozjel až na přelomu tisíciletí.“ Malé vesničky při pobřeží se tak v posledních letech proměnily v příjemná letoviska. Ukázkovým příkladem je třeba Jambiani na východním pobřeží. Na místní pláže přijíždí každý rok stále více turistů.

Vlastní komorník a soukromá pláž? Není problém!

Podobné je to i v letovisku Kiwengwa ležícím také na východním pobřeží. Místní bungalovy navíc patří ke špičce. Vrcholem luxusu (pro někoho možná důkazem snobství) je resort, který je tak luxusní, že se nevejde ani do klasické pětihvězdičkové škály. Proto jeho manažeři připisují za poslední hvězdičku ještě veliké znaménko „plus“.

„Resort tvoří pouhých jedenáct vil,“ přibližuje jeho podobu zaměstnanec. „Ke každé z nich ale patří soukromý bazén a soukromá pláž. V ceně jsou i služby osobního komorníka, který se stará třeba o boty.“ Přidejme ještě vybavení značkovým designovým nábytkem nebo pracovní kout s výkonným laptopem. A cena? Za sedm nocí tady člověk nechá zhruba sto dvacet tisíc korun.

Kam dál letos vyrazit za výhodnější ceny za exotikou?

Turistický ruch se rozmáhá i na severu ostrova. Důkazem jsou třeba letoviska Kendwa a Nungwi. První leží na údajně nejkrásnější pláži celého Zanzibaru, druhé může nabídnout mělkou lagunu pří pobřeží.

Mimochodem, krásnými plážemi a dostupnými cenami zájezdů spojenými navíc se safari proslula i nedaleká pevninská Keňa. Více o nich v článku Už máte zimy dost? Letoviska v Keni jsou díky charterovým letům dostupnější

Nezůstávejte jen u bazénu!

Chybou ale je zůstat na Zanzibaru celý týden jen u hotelového bazénu nebo na pláži pod slunečníkem. Zanzibar je tavicí kotlík africké, evropské, arabské a indické kultury a hlavní město Zanzibar potom neuvěřitelným koktejlem koloniální architektury a afrického vlivu.

Velké oblibě se těší i takzvané „spice tours“ – výpravy za kořením. Ráno turisté vyrazí na plantáže, navštíví místa, kde se koření zpracovává, mají možnost ochutnat, přivonět a vyzkoušet si, zda poznají koření ve stavu, v jakém ho místní sklízejí. Zároveň mají i možnost koření nakoupit. Vždyť kdo by odolal vanilkovým luskům a skořicové kůře, když tu všechno tak omamně voní.

Zážitkem z jiného soudku je potom návštěva pralesa Jozani. Tenhle kousek původního afrického pralesa leží nedaleko hranic hlavního města a poskytuje úkryt stovkám druhů rostlin a živočichů, včetně malých opiček.

Delfíny je zase možné sledovat na jižním cípu ostrova, z pláží a vody v okolí vesničky Kizimkazi. Pod mořskou hladinu ostatně můžete vyrazit kdekoli na Zanzibaru. Pro všechno tady totiž platí okřídlené pořekadlo „Hakuna matata!“, což v překladu z místní svahilštiny znamená „Nic není problém!“

Čtěte dále: 

Z dalších článků vybíráme:

Přečíst si můžete i o aktuální situaci v Thajsku, Dominikáně, Vietnamu nebo o luxusním tryskáči. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na výhodné zájezdy za exotikouna přelomu roku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Oslavte silvestr a začátek nového roku na exotickém Zanzibaru za cenu, která už nepřijde. Slevy několik tisíc a nádherné pláže nyní dělají ze Zanzibaru ideální destinaci letošní zimy.

Utečte před zimou do Juan Dolia, nejluxusnějšího letoviska Dominikánské republiky. Hotelový komplex leží přímo na pláži, která je chráněná korálovým útesem. Ideální ke slunění a potápění!

Oslavte Štědrý den v Thajsku! Odlet stíháte! Díky last minute slevám vás pobyt vyjde na neuvěřitelnou cenu! Hotel Royal Twins Pattaya leží kousek od pláže a nabízí výhled na moře a nádherný bazén.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Strávili byste Vánoce a oslavy silvestra v zahraničí u moře?
Ano, láká mě to.
81,6 %
Ano, ale je silvestra, svátky raději doma.
10,3 %
Ne, lepší je slavit doma.
8,1 %
Celkem hlasovalo 707 čtenářů.

Vůně zanzibarského koření

Zanzibar je ostrov proslavený pěstováním nejrůznějších druhů koření. V minulosti mu díky tomu patřila významná pozice a z celého světa sem tekly obrovské peníze. Koření se vyvažovalo doslova zlatem a mezi ty nejcennější druhy patřily hřebíček a muškátový oříšek.

Muškátový oříšek

Přemýšleli jste někdy o tom, co přidáváte do pokrmů? Muškátový oříšek je ve skutečnosti jádro pecky muškátového plodu, který je prapůvodem z indonésie.

Muškátový oříšek je prý výborný na trávení, jen je potřeba dát pozor při jeho dávkování. Při vyšších dávkách má totiž podobné účinky jako alkohol. Mimochodem – právě těchto účinků prý využívají mnozí muslimové.

Hřebíček

Stopka, kousky větévek? Ale kdeže! Hřebíček je ve skutečnosti poupě tropického stromu, hřebíčkovce vonného. Ani v tomto případě nejde o rostlinu původem ze Zanzibaru, hřebíček má svůj původ v Indonésii. Ve středověku mělo na jeho pěstování monopol Nizozemí, které tajemství pěstování tvrdě střežilo. Francouzům se nicméně podařilo ze Zanzibaru propašovat několik desítek semínek hřebíčkovce v dutých podrážkách bot.

Hřebíček má antibakteriální a desinfekční účinky. Prý také tlumí bolest. Pokud vás tedy bolí zub, zkuste rozkousnout hlavičku hřebíčku. Někteří jistě ocení i jeho afrodiziakální účinky.

Co nevynechat v hlavním městě?

Při návštěvě Zanzibaru by si měl každý turista udělat čas na Stone Town, starou část města, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Dost možná se v úzkých uličkách, takzvaných Papasi několikrát ztratí, ale trocha bloudění za to stojí. Asi každého upoutají vyřezávané dveře, které dominuj některým stavbám a mají poukazovat na moc a společenské postavení pána domu. Nákupy je možné uskutečnit na bulváru Creek Road, který odděluje starou část města od té nové.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám