Hlavní obsah

Dovolená na moři - tentokrát z pohledu zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plovoucí města připomínají velké výletní lodě s několika tisíci pasažéry na palubě, jež si majestátně razí cestu nekonečnými vodami moří a oceánů po celém světě. Dnes něco málo o mezinárodním týmu zaměstnanců, který se po celou dobu dovolené pečlivě a bez ustání stará o blaho cestujících.

Foto: Royal Caribbean

Výletní loď

Článek

Na vrcholu pomyslné hierarchické pyramidy stojí kapitán podporovaný a zodpovědně ve funkci zastupovaný svými důstojníky. Posty nejvyšších hodností zastávají většinou Italové, kteří jak známo k mořeplavectví nikdy neměli daleko.

Celkově posádka čítá několik set členů. Je rozčleněná do jednotlivých oddělení, tzv. deparments, jejichž řízení mají na povel jednotliví manažeři. Každý pracovník prochází speciálním bezpečnostním školením a výcvikem.

Foto: Royal Caribbean

Kapitán

Pravidla výběrového řízení se zvláště přiostřila po tragických událostech 11.září 2001. Uchazeči o práci na výletních lodích se musejí prokázat certifikáty o absolvování hasičského a zdravotního kurzu, testem v plavání atd. Pokud uchazeč projde prvotním roztříděním a možnost práce na lodi je mu nabídnuta, čeká ho další měsíční školení přímo na výletní lodi.

Po závěrečných zkouškách je konečně připraven plnohodnotně se začlenit do týmu. Až do té chvíle si každý platí veškeré náklady sám, tzn. všechny povinné výcviky, letenky, uniformy atd. A není to investice jen tak zanedbatelná. Teprve poté, co lodní společnost absolventy rozešle po své flotile, začnou nováčkové konečně vydělávat a pomalu vynaložené finance vyrovnávat.

Foto: Royal Caribbean

Personál na lodi

Hosté si často myslí, jaký snový život členové posádky vedou, jak moc si užijí legrace při takové zajímavé práci. Náhled do zákulisí však až tak růžový není. Ve skutečnosti se jedná o nekonečné hodiny dřiny a řehole.

Pracovní smlouva mezi společností a zaměstnancem se většinou uzavírá na sedm osm měsíců. Neexistuje jediný den volna, jen v případě nemoci či jiných vážných důvodů. Posádka se v žádném případě nesmí pohybovat po palubě mezi hosty, pokud není zrovna ve službě. Jejím teritoriem je čistě a pouze podpalubní labyrint s malými kajutami bez oken, prádelnou, jídelnou (strava je poskytována třikrát denně zdarma), společenskou místností, posilovnou (pro ty, kdo mají ještě sílu a chuť), a zřejmě nejoblíbenějším zařízením ze všech - barem (crew bar), kde téměř každý zakončuje svůj dojmy nabitý a fyzicky náročný pracovní den často hned několika drinky.

Foto: Alena Knotková America Tours

Kuchyně

Před připlutím do každého většího přístavu provádí posádka kompletní důkladnou očistu lodi, tzv. special cleaning.

Ve chvíli, kdy všechny podniky na palubě zavřou a hosté se odeberou do klidu svých pokojů,  vybíhají ze zázemí zaměstnanci se smetáky, kartáči, kbelíky a hadry a precizně podle zavedeného „tříkyblíkového systému“ (three-bucket system, vše se nejprve omyje mydlinkami, pak čistou vodou a nakonec dezinfekčním přípravkem) pucují všechno, na co přijdou. Do rána poskakují po palubě a čekají na svého manažera, až přijde jejich činění překontrolovat. Na této čistce závisí veškerá budoucnost lodi a všech jejích zaměstnanců. V přístavu totiž čeká hygienická inspekce. Pokud je shledán nějaký nedostatek, může se stát, že plavidlu bude jako penalta vystaven zákaz dalšího provozu někdy i na několik dlouhých týdnů.

Foto: Alena Knotková America Tours

Rozpis jídel

Aby se však život posádky na lodi nejevil jen jako galeje, je nutné vyzvednout také tu světlejší a převládající stránku věci. Rozhodně se jedná o ohromnou zkušenost, která často mnohým od základu změní život. Navštívené exotické destinace a nová přátelství s lidmi ze všech koutů světa, to a ještě více bezpochyby stojí za trochu toho potu a občas i slziček stesku po domově.

Autor : Eva Špačková a America Tours

Anketa

Chtěli byste pracovat na lodi?
ano
38,8 %
ne
61,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 595 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám