Hlavní obsah

Vodní dům u nádrže Švihov nabízí pohled pod hladinu i krmení raků

– Hulice
Novinky, Kristýna Léblová, emi

Krmení raků, schovávaná ve škebli, ochutnávání různých druhů vod, výroba vlastního mraku nebo jen vodní radovánky s edukativním přístupem. To a mnohem více nabízí Vodní dům u nádrže Švihov. Vnitřní i venkovní expozice se snaží zábavnou formou seznámit s nepostradatelností vody děti i dospělé.

Vodní dům u nádrže Švihov nabízí kromě vodních radovánek i pohled pod hladinu nebo krmení rakůVideo: Novinky

 
Článek

Návštěvnické středisko Vodní dům se nachází ve významné lokalitě Želivky ve Středočeském kraji. Bylo postaveno vedle vodní nádrže Švihov a patří pod Český svaz ochranářů přírody. V pěti sekcích ve vnitřní expozici a ve venkovním atriu se snaží poukázat na potřebu vody a sdělit veřejnosti něco také o vodě jako o biotopu a živočiších, kteří v něm žijí.

„Zajímavé je, že děti mají hodně informací o mořích a živočiších v nich, ale o českých tocích, rybách a zvířatech žijících na jejich březích toho vědí málo,“ řekla lektorka výukového programu Vodního domu Eva Molčanová.

Foto: Novinky

Věrná kopie štolovského přivaděče, který dopravuje do Prahy pitnou vodu.

Do vnitřní expozice se vstupuje věrnou kopií skutečného štolového přivaděče, který dopravuje pitnou vodu pro celou Prahu a část středních Čech.

„Vstoupíme nejprve do podvodního světa, kde jsou k vidění organismy a živočichové, kteří žijí pod vodní hladinou, děti i dospělí je mohou prozkoumat v mikroskopu. Potom se mohou podívat na různá akvária, v nichž jsou ryby, které tu chováme, a ostatní živočichové. Hodně věcí je tam interaktivních, takže si návštěvníci je mohou vyzkoušet, poslechnout si třeba zvuky živočichů žijících na břehu vod.“

Děti rády zalézají do velkých škeblí, největší popularitu pak sklízí komentované krmení raků. Rak říční je kriticky ohrožený živočich, jehož řady řídnou. Potřebuje totiž velmi čistou vodu a navíc je ohrožován račím morem, který přenáší invazivní druh raka, jenž byl v minulém století přivezen do Evropy a velmi se v ní rozšířil.

Foto: Novinky

Každý den probíhá komentované krmení raků.

V exteriéru se pak nachází jezírko, které je zároveň součástí vnitřní expozice.

„Zevnitř vidíme průhled do expoziční nádrže, jak vypadá, a i ryby, které tady žijí, čili kapři, štiky a ostatní druhy,“ dodala lektorka.

Foto: Novinky

Součástí expozice je i jezírko, do kterého se návštěvník může podívat skrz akvárium.

Ochutnávka vody

Na konci Vodního domu čeká na návštěvníky vodní bar, kde jsou k ochutnání čtyři druhy vod.

„Najdete tam také exponát výrobníku mraku. Je tam tabule, aby se všichni dozvěděli o koloběhu vody a jak je potřeba ho udržovat i v malé míře. Je tam také exponát střecha Evropy, kde si můžete vyzkoušet podle vašeho bydliště, jakou tam máte řeku a kam až doteče,“ řekla Molčanová.

Foto: Novinky

Oblíbenou činností dětí i dospělých je výroba mraků.

Ve venkovní expozici nejvíce dovádějí v letních měsících hlavně děti. Jsou zde například i umělé vodní toky symbolizující řeku od pramene k ústí, které můžete ovládat pomocí čerpadel, pump, vodních mlýnků, hrází a rozvodníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám