Hlavní obsah

Muzeum nevydařených vztahů odkrývá příběhy o lásce a ztrátě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatební šaty, které to nikdy nedotáhly až k oltáři, plyšové hračky, vzkazy a dopisy. I tyto předměty jsou součástí expozice, která by se dala označit jako Putovní muzeum nevydařených vztahů nebo nešťastných lásek, a která právě putuje po Evropě, než finálně zakotví v chorvatském Záhřebu, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putovní muzeum nešťastné lásky odkrývá dojemné příběhyVideo: AP

 
Článek

Ačkoli svatební šaty běžně evokují šťastné vzpomínky, s těmi, které jsou k vidění v muzeu, je to přesně naopak. Patří jedné ženě z Turecka, jejíž budoucí manžel byl týden před svatbou zabit během teroristického útoku na letišti v Istanbulu. „Mé svatební šaty jsou ztělesněním dne, který si s ním chci pamatovat,“ píše se na cedulce vedle.

Každý z předmětů v expozici má svůj vlastní příběh, je mementem vztahů - nejen těch partnerských, ale i rodinných. Do sbírky je většinou věnovali anonymní dárci. Výstava objela celý svět, aktuálně je k vidění v Kosovu jako součást akce s názvem Evropský týden. Finálně zakotví v hlavním městě Chorvatska, kde se stane permanentní turistickou atrakcí.

„Účelem muzea je vypovědět a sdílet příběhy o vztazích a o tom, co se může udát nejen mezi milenci či partnery, ale také mezi přáteli a rodinami,“ vysvětluje organizátor akce Kushtrim Fetahu. Dodává, že jedním z cílů je také propojit lidi skrze příběhy o lásce a ztrátě. „Je to muzeum o vás, o nás, o způsobu, jakým milujeme a ztrácíme,“ stojí v popisu atrakce.

Vyhrálo i cenu

Kromě svatebních šatů mohou návštěvníci v expozici narazit třeba na plyšové hračky, vzpomínkovou sklenici plnou vzkazů či dalších drobností, ale i lupu, blůzu, nůžky, propisky a tužky, ale i prachovku. „V téhle sklenici jsou uloženy vzpomínky na všechny nádherné dny a noci našeho vztahu, které si nezaslouží být vyhozeny a zapomenuty,“ uvádí cedulka.

Mezi návštěvníky má výstava dobrý ohlas, na mnohé působí až extaticky a uhrančivě. „Všechny příběhy jsou vlastně hrozně smutné. Líbí se mi, že lidé mohou tímto způsobem sdílet něco, co by možná nemohli jinak říct nahlas. Takhle se o svůj příběh mohou podělit,“ tvrdí návštěvnice Hana Xhemajliová.

Muzeum vychází z konceptu, se kterým v roce 2006 přišli filmová producentka Olinka Višticová a umělec Dražen Grubišic. Ti se po ukončení čtyřletého vztahu rozhodli svým způsobem pokračovat ve společné cestě a založit sbírku velmi osobních předmětů, vypovídajících příběhy o láskách a vztazích.

V roce 2010 pak expozice vyhrála muzejní cenu Kenneth Hudson Award za nejvíce inovativní evropský projekt. „Muzeum chce vyvolat diskuzi o tom, jak křehké jsou lidské vztahy, ale také, jaké kulturní, politické a sociální příběhy se na jejich pozadí odehrávají,“ uvedli organizátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám