Hlavní obsah

Turecko plánuje dotace na lety do hlavních turistických míst

Turecko nabídne dotace na palivo pro lety do pěti hlavních turistických míst. Ankara se tak snaží ochránit svůj cestovní ruch po bombovém útoku v Istanbulu minulý týden.

Foto: Profimedia.cz

Istanbul

Článek

Letecké společnosti na počátku turistické sezóny v dubnu a květnu získají 6000 dolarů (149 000 Kč) na let do Antalye, Alanye, Dalamanu, Bodrumu a Izmiru. Řekl to agentuře Reuters turecký ministr cestovního ruchu Mahir Ünal, který je v Německu na jednání s místními cestovními kancelářemi. V případě potřeby by mohla být podpora prodloužena.

Bombový útok v Istanbulu je zřejmě největší hrozbou pro životně důležitý cestovní ruch Turecka, který má na celkovém hrubém domácím produktu země podíl 4,5 procenta. „Jediný problém je v oblasti na hranici se Sýrií," uvedl Ünal. „Istanbul je jedním z nejbezpečnějších míst na světě. Turistické oblasti jsou bezpečné. Přijali jsme veškerá nezbytná opatření," tvrdil.

Turecko loni nabídlo podobné podpory pro lety z Ruska, když kvůli poklesu hodnoty rublu začali Rusové šetřit a méně utrácet za cesty do zahraničí. Od ledna do listopadu loňského roku měli Rusové na celkovém počtu zahraničních turistů v Turecku podíl 10 procent a po Německu jsou druhou nejpočetnější skupinou turistů v zemi.

Koncem listopadu však Turecko přišlo o ruské turisty úplně, v reakci na sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami nad turecko-syrskou hranicí Rusko zakázalo zájezdy do Turecka.

Ünal v Německu jedná s cestovními kancelářemi o společných opatřeních na podporu poptávky, mimo jiné o reklamní kampani placené z poloviny Tureckem a z poloviny cestovními kancelářemi. Ünal se chystá setkat také s cestovními kancelářemi ze Španělska a Švýcarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám